2.1 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăSpecialBACALAUREAT 2014. Liceenii, mulţumiţi de subiectele la română

BACALAUREAT 2014. Liceenii, mulţumiţi de subiectele la română

Peste 4000 de elevi constănţeni au susţinut, ieri, prima probă a examenului de bacalaureat, cea la limba română. Examenul a început la ora 9.00 şi s-a desfăşurat în 51 de centre de examen. La ieşirea din clase, cei mai mulţi dintre liceeni s-au arătat mulţumiţi de subiectele primite.

“Nu a fost nimic de speriat. Nu a fost o probă aşa de grea. Să văd ce fac la probele scrise. Pentru biologie am emoţii”, a spus Vlad. “Foarte uşor. Mi-a căzut un text de tip argumentativ şi informativ în acelaşi timp”, a menţionat Alina.

Subiectele la probele orale sunt elaborate de către Consiliul Naţional de Evaluare şi Examinare şi au un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute. Examinările se punctează cu patru calificative: începător, mediu, avansat şi experimentat.

Profesor corector : “Practic, faci voluntariat”

De cealaltă parte, dascălii cuprinşi în comisiile de bacalaureat se declară în continuare nemulţumiţi şi în acest an de sumele ce le vor reveni pentru supravegherea la clasă din timpul examenului, pentru evaluarea orală sau pentru corectarea lucrărilor. Se vorbea înainte de prima probă chiar de boicotarea examenului de maturitate. “Lucrările trebuie corectate rapid şi corect. Efortul este unul mai mult decât considerabil. Sumele pentru corectură sunt foarte mici. Practic, faci voluntariat”, ne-a spus un profesor de biologie. “Banii care ne sunt plătiţi pentru aceste examene sunt foarte puţini. Adică 3 lei pentru o lucrare şi 19 lei pentru o zi de supraveghere este enorm de puţin. Pentru a corecta o lucrare de bacalaureat, pe lângă faptul că trebuie să îţi asumi o răspundere maximă, este nevoie de concentrare mare pentru a duce la bun sfârşit chiar şi 70 de lucrări”, este de părere prof. Mihai Contanu, de la Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân”.

Plata pentru examene, “ruşinoasă ca valoare”

Preşedintele Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar, Mitică Iosif, spune că în acest an ar putea să crească cu 10% sumele alocate pentru plata membrilor comisilor, ceea ce înseamnă însă doar 30 de bani în plus, pe lucrare. “De ani de zile plata membrilor comisiilor pentru toate examenele care se desfăşoară, fie că e testare naţională, bacalaureat sau titularizare, este o plată ruşinoasă ca valoare. Nu poţi să chemi un asistent, să îl ţii teoretic trei ore în sala de clasă, dar practic să îl ţii în şcoală şase-şapte ore pentru toate activităţile pe care le presupune prezenţa lui acolo, iar la sfârşitul zilei să îl plăteşti cu 19 lei suma brută. Dacă acceptăm că această muncă are o importanţă extraordinară, trebuie să o şi recompensăm în aceeaşi măsură”, a precizat reprezentantul sindicatului constănţean.

Evaluările continuă

Următoarea probă, cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, se va desfăşura în perioada 11 – 13 iunie.

Apoi, în intervalul 16 – 20 iunie, vor fi evaluate competenţele digitale, iar între 23 și 27 iunie
vor fi testate competenţele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Pe 30 iunie se va desfăşura prima proba scrisă, la limba şi literatura română.  

Cele mai citite

O explozie a unei camionete Tesla Cybertruck a avut loc la Hotelul Trump din Las Vegas. Un mort și șapte răniți

Un vehicul Tesla Cybertruck, camioneta mărcii lui Elon Musk, a explodat miercuri dimineaţă în faţa hotelului Trump din Las Vegas, omorând o persoană şi...

Noii lideri ai Siriei au mers la Riad, în Arabia Saudită, în prima lor vizită oficială

O delegaţie care include doi miniştri ai guvernului sirian de tranziţie şi pe şeful serviciilor de informaţii a sosit miercuri la Riad pentru o...
Ultima oră
Pe aceeași temă