9.1 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialLiberalii, la mana pesedistilor

Liberalii, la mana pesedistilor

Dupa controverse ce au durat luni de zile, partidele parlamentare din Romania au cazut de acord asupra datei alegerilor pentru Parlamentul European", scrie cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung intr-o ampla analiza asupra cauzelor amanarii euroalegerilor si a situatiei politice actuale.
"Stabilirea datei alegerilor, o atributiei a guvernului, nu este deloc o simpla formalitate in Romania." Corespondentul FAZ, Karl Peter Schwarz, aminteste de faptul ca, initial, euroalegerile trebuiau sa aiba loc pe 13 mai, ca pregatirile erau deja in curs, cand "brusc, premierul Tariceanu a anulat data alegerilor printr-o ordonanta de guvern discutabila din punct de vedere juridic. Ca argument, Tariceanu a invocat puternicele controverse politice ce ar fi putut umbri euroalegerile, dar nici macar nu a consultat partidele din coalitie".
Cum ministrii democrati nu au fost de acord sa semneze ordonanta de urgenta, premierul a considerat ca pretextul este indeajuns de bun pentru a-i da afara din Guvern, scrie FAZ.

"In spatele controversei din jurul datei alegerilor se ascundea de fapt si dorinta lui Tariceanu de a scapa de ministrii incomozi. Printre ei se afla in primul rand ministrul Justitiei Monica Macovei, ale carei masuri de ingradire a coruptiei aratasera deja primele rezultate. Pentru prima oara existau plangeri penale impotriva parlamentarilor de rang inalt, a judecatorilor, functionarilor si ofiterilor de politie. Cel mai renumit caz a fost acela al fostului premier Adrian Nastase. Parlamentarii romani, care ani de-a randul s-au putut ocupa nestingheriti de interesele lor materiale, au inceput sa se teama. Macovei, care avea sprijinul lui Basescu, trebuia sa plece si, o data cu ea, de preferinta si presedintele." A urmat referendumul din mai, care "a esuat lamentabil", presedintele fiind reconfirmat in functie cu 75% din voturi, comenteaza corespondentul FAZ.
"De atunci, politica interna e in sah. Liberalii sunt la mana socialistilor, caci Tariceanu nu poate sa guverneze fara aprobarea parlamentarilor social-democrati." Perspectiva alegerilor anticipate este analizata in contextul anuntului "suprinzator" al lui Mircea Geoana privind motiunea de cenzura si propunerea sa de a fi premier. In opinia liderului social-democrat, Basescu ar trebui sa fie bucuros de Geoana ca premier, doar s-a straduit de doi ani incoace sa obtina demiterea lui Tariceanu. "Basescu ar fi ras din toata inima de ideea lui Geoana. Din cercul consilierilor lui se aude ca nici nu se gandeste sa-l propuna premier. Mult mai probabil este ca ar incerca sa foloseasca haosul creat de caderea guvernului pentru a convoca alegeri anticipate. De asta se tem si socialistii influenti, care nu stau deloc barbateste in spatele presedintelui lor de partid. Nu putini parlamentari prefera sa-l lase pe Tariceanu sa piarda vremea in continuare decat sa-si asume riscul unui sfarsit amar al acestei legislaturi", conchide FAZ. 

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă