7.7 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăSpecialLiber la secrete de stat

Liber la secrete de stat

» SRI pierde
o parghie de control asupra accesului la secrete

» Parlamentarii, ministrii, presedintele
si premierul
nu mai au nevoie de certificat ORNISS

» Scuza: garantia de moralitate le-o da votul popular

Comisia juridica si comisia de Aparare a Camerei Deputatilor au aprobat proiectul de modificare a legii privind protectia informatiilor clasificate.
Daca acesta primeste votul Camerei, toti parlamentarii, ministrii, premierul si presedintele ar urma sa aiba acces la astfel de informatii, fara a mai fi verificati in prealabil de serviciile secrete daca indeplinesc criteriile legale.
Reprezentantii ORNISS s-au opus din start acestui proiect. Paul Naidin, seful Directiei Juridice a ORNISS a atras atentia ca aceasta modificare e in contradictie cu acordurile pe care Romania le-a incheiat cu NATO si UE, deoarece accesul demnitarilor la informatii secrete s-ar realiza fara verificarile de securitate stabilite in aceste acorduri. Lipsa certificatului ORNISS presupune ca demnitarii pot avea acces la informatiile clasificate ale NATO si UE sau la documentele si informarile SRI, SIE sau ale altor servicii secrete interne fara a mai fi verificati daca sunt afiliati la organizatii extremiste sau violente, daca sunt solvabili sau au colaborat cu fosta Securitate. In categoria celor verificati intrau si rudele demnitarilor si "partenerii de viata". Cu toate acestea, dupa cum ni s-a precizat de catre biroul de presa ORNISS, toti cei care vor avea acces la asemenea informatii trebuie sa "semneze un angajament scris de pastrare a secretului".
Pana acum, pentru a accesa informatii clasificate era nevoie de obtinerea unui certificat de la Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS). Aceasta structura efectua verificari de securitate asupra persoanei solicitante, prin colaborarea cu servicii precum SRI, SIE, SPP, STS sau CNSAS. Refuzul accesului la informatii clasificate nu trebuia justificat si nu putea fi contestat.
"Modificarea este importanta pentru spargerea monopolului Serviciilor, care este neconstitutional si pagubos. Trebuia sa se clarifice cine pe cine controleaza. Nu Serviciile controleaza Parlamentul, ci Parlamentul trebuie sa controleze serviciile si informatiile", explica deputatul Costica Canacheu (PD), initiatorul proiectului de lege.
Singura concesie din noul text de lege este ca accesul se va face dupa principiul "necesitatii de a cunoaste". "Cineva de la comisia de cultura nu va primi informatii de securitate, pentru ca nu au legatura cu obiectul de activitate", a declarat Mihai Stanisoara, presedintele Comisiei de Aparare. Intrebat de presa cum garanteaza ca parlamentarii nu vor folosi informatiile secrete in scopuri dubioase, Stanisoara a replicat: "Garantia de moralitate o da votul popular".

Informatiile ar putea fi folosite in lupta politica
Exista ratiuni in modificarea legii. Singura institutie abilitata sa elibereze aceste certificate este SRI, care, conform legii, nu se justifica in fata nimanui in cazul unui refuz. ORNISS doar comunica decizia.
Deschiderea portilor spre informatiile clasificate poate crea si probleme. Sunt persoane in Parlament care, numai prin functia pe care o obtin prin sprijin politic, nu indeplinesc criteriile de acces la secrete. Desigur, asta nu inseamna ca vor intra cu bocancii in arhive si vor lua de acolo tot ce le convine. Dar exista posibilitatea ca unele informatii sa fie folosite in lupta politica. Cel mai bine ar fi fost ca legea sa fie modificata in sensul ca serviciile sa-si justifice refuzul accesului la informatii secrete, iar acest refuz sa poata fi contestat.

Marius Oprea este consilier
al premierului pe probleme de siguranta nationala

Cele mai citite

Ce înseamnă dimensiunile anvelopei: ghid pentru începători

Dimensiunile anvelopei reprezintă un set de informații esențiale despre caracteristicile sale, precum lățimea, raportul înălțime / lățime, tipul de construcție și diametrul jantei....

Dominic Fritz nu vrea ca Iohannis să-l numească tot pe Ciolacu premier

Vicepreşedintele USR Dominic Fritz afirmă că nu s-a discutat, la întâlnirile dintre partidele pro-europene la care el a fost prezent, despre ideea ca Marcel...

Situația insolvenței la Dinamo, complicată de procesul cu Vasile Șiman: „Sunt trei laturi implicate”

Procesul deschis de Vasile Șiman împotriva clubului Dinamo îngreunează ieșirea din insolvență, iar decizia judecătorului este așteptată cu interes. Obiectivul principal al celor din conducerea...
Ultima oră
Pe aceeași temă