» Preturile la carne de porc si paine se vor majora cel mai mult, cu 20-30%, respectiv cu 20-25%.
» Dependenta de importuri in proportie de 80% este motivul principal pentru scumpiri.
Tendinta de scadere accentuata pe care o afiseaza leul in raport cu euro va afecta si preturile alimentelor pe piata autohtona, spun liderii sindicatelor din agricultura, care anticipeaza majorari intre 5% si 30%. Motivul principal este faptul ca suntem dependenti de importuri, ne-a declarat stefan Niculae, presedintele Agrostar, iar aceasta problema este una care nu poate fi rezolvata de pe o zi pe alta. "Din totalul alimentelor comercializate in Romania, 20% reprezinta productie proprie, iar 80% se bazeaza pe importuri. In aceste conditii, cresterea monedei europene fata de leu va mari puternic preturile practicate de comercianti", a afirmat Niculae.
Scumpirile la paine si carne, iminente
Alimentele care se vor scumpi cel mai mult sunt carnea de porc si painea, cu 20-30%, respectiv cu 20-25%, estimeaza Niculae, sustinut in afirmatii si de presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR), Viorel Matei. "Atata vreme cat euro va ajunge la 4 lei, este foarte greu sa credem ca preturile la mancare nu vor creste", a spus Matei. Din cauza cursului de schimb si a ponderii mari a importurilor de legume si fructe, vom scoate cu cel putin 20% mai multi bani din portofel de fiecare data cand ne facem cosul zilnic.
Ministerul cu o viziune optimista
Ministerul Agriculturii nu le impartaseste parerea intru totul liderilor sindicali, spunand ca "toate alimentele, in afara de carne, nu ar trebui sa se scumpeasca decat in primavara". "Sectorul vegetal va fi cel mai putin lovit de criza, deoarece aproape toate culturile au fost deja infiintate, iar afectat cel mai puternic va fi cel de productie animala", a declarat Adrian Radulescu, seful de cabinet al ministrului Dacian Ciolos. In orice caz, este foarte greu sa estimam orice miscare pe piata, fiind multi factori, ca preturile la utilitati, furaje sau ingrasaminte, care depind de euro, a completat Radulescu.
Matei considera insa ca pozitia ministerului este una mai mult "politica si nu reprezinta o realitate". seful FNPAR a mai precizat ca toate scumpirile sunt explicabile, in afara de cea la paine, unde "nu ii vede rostul". "Graul produs scade si pretul la cereale urmeaza aceeasi tendinta descendenta, deci nu inteleg care vor fi cauzele acestor scumpiri. Mai mult, anul trecut aveam subventionate aproape 3 milioane de hectare de cereale, cu 400-500 de lei pe hectar, pe cand anul acesta cifrele au scazut drastic, la 1,2 milioane de hectare si sprijin din partea statului de 200 de lei pe hectar", a mai spus Matei.
Ingrasaminte de 2,5 ori mai scumpe
O alta problema care apasa pe umerii agricultorilor este cea a culturilor de toamna, cu 20% mai putine decat in anul precedent, la asta adaugandu-se si scumpirea ingrasamintelor. "Preturile ingrasamintelor au crescut de 2,5 ori fata de 2007, astfel ca micii producatori sunt pusi in imposibilitatea de a le folosi pentru infiintarea culturilor de toamna. Daca anul trecut o tona de azot costa intre 7 si 9 milioane, in acest an a ajuns la 16 milioane", a precizat oficialul Federatiei Agricultorilor.
Solutia vine tot de la sindicalisti, care propun "defragmentarea terenurilor agricole prin incurajarea fermierilor sa dea pamantul arendasilor, initierea unor programe fiscale de reducere a TVA la materiile prime si planificarea unor investitii majore in tehnologie de stocare si recoltare". In caz contrar, micii producatori se vor evapora, singurii care vor ramane fiind numai marii jucatori, care isi vor mentine cotele actuale de profitabilitate. Nicuale a adaugat ca "doar o cincime din producatorii agricoli autohtoni practica agricultura performanta", restul fiind in urma la capitolul utilaje tehnice.
Mai scumpe
Potrivit previziunilor Federatiei sindicale Agrostar, alimentele se vor scumpi cu 7-30%, ca urmare a crizei prin care trece leul, dupa cum urmeaza:
Alimente Scumpiri
Legume si fructe 7-10%
Lactate 5-20%
Carne de porc 20-30%
Ulei 25%
Zahar 20%
Paine 20-25%