5.9 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăSpecialLetonia are un nou președinte

Letonia are un nou președinte

Ministrul leton al apărării, Raimonds Vejonis, a fost ales, miercuri, președinte al țării, cu voturile a 55 din cei 100 de membri ai parlamentului de la Riga, informează Agerpres.

Raimonds Vejonis, în vârstă de 48 de ani, care poate revendica titlul de primul șef de stat ecologist din Uniunea Europeană, a declarat c㔑va face tot posibilul pentru a continua să amelioreze securitatea Letoniei și bunăstarea țării în întregul ei”, relatează AFP.

Citeşte şi: Letonia, la președinția Consiliului Uniunii Europene

În calitate de ministru al apărării, el a avut poziții foarte ferme față de Rusia, ale cărei ambiții au provocat îngrijorare în întreaga regiune. El îi urmează în funcție lui Andris Berzins, ales în 2011 și care nu a mai candidat pentru un nou mandat.

Noul președinte, care a fost biolog înainte de a intra în politică, s-a născut în Rusia în apropiere de Pskov, unde tatăl său activa în armata sovietică.

Vejonis a fost numit în 2002 ministru al mediului, păstrând acest portofoliu în mai multe guverne ale coaliției, până în 2011. El a intrat în parlament în 2006 pe lista alianței populiste a Verzilor și Țăranilor, care cuprinde partidul ecologist al cărui membru este.

Citeşte şi: Polonia şi Letonia, sceptice cu privire la înfiinţarea unei armate a UE

Numit ministru al apărării în ianuarie 2014, el a dat dovadă de foarte multă fermitate față de Rusia în contextul conflictului ucrainean.

Președintele Letoniei este comandant al forțelor armate, îl nominalizează pe prim-ministru și exercită oficiul de promulgare a legilor

Cele mai citite

Polițiștii au reținut un tânăr drogat care și-a ucis mama. Se va cere arestarea preventivă

Polițiștii au reținut pe termen de 24 de ore un tânăr care și-a ucis mama, la momentul crimei fiind aparent fiind în stare de...

Exporturile de Săniuța către Rusia, așteptate să crească. Mulți ruși nu pot sta pe schiuri cum vrea Putin

Ilustrație: Marian Avramescu Exporturile de votcă Săniuța către Federația Rusă sunt așteptate să crească spectaculos, după ultimele doleanțe exprimate public de liderul de la...

Constrângeri și schimbări în 2024

Conform celui mai recent studiu Coface, sectoarele construcții și imobiliare se confruntă cu provocări semnificative în 2024, o combinație de probleme legate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă