21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialLespedea de pe mormantul Patriarhului Teoctist va fi pusa la slujba de...

Lespedea de pe mormantul Patriarhului Teoctist va fi pusa la slujba de 40 de zile

Pisania, lespedea de marmura de Ruschita care va acoperi mormantul Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist, din Catedrala Patriarhala, va fi asezata la slujba de 40 de zile, a declarat, vineri, unul dintre organizatorii funeraliilor.

Placa funerara, de doi metri lungime, 850 de centimetri lazime si 15 centimetri grosime, va avea reprezentate sigla Patriarhiei si cea Prea Fericitului Parinte, crucea patriarhala (la picioare) si conturul din frunza de artar, sculptat in baxorelief. Scrierea de pe pisanie va fi cea hotarata de catre Sf. Sinod.

Dupa ce trupul Patriarhului a fost depus in mormant, au fost inchise chesoanele, iar peste o saptamana jumatate va fi trasa placa de beton.

Cand va fi gata Catedrala Mantuirii Neamului, trupul Patriarhului Teoctist va fi mutat acolo. 

 

Prea Fericitul Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), trecut le cale vesnice, luni, a fost inmormantat vineri intr-o cripta din Catedrala Patriarhala, unde odihnesc trei dintre predecesorii sai, Miron, Nicodim si Iustin.

Slujba de inmormantare, la care au asistat presedintele Romaniei, primul-ministru si mii de credinciosi sositi din toata tara, a fost condusa de Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului Bartolomeu I si oficiata impreuna cu membri ai Sfantului Sinod al BOR.

La finalul slujbei de inmormantare, sicriul cu trupul neinsufletit al Patriarhului Teoctist, a fost purtat, de opt episcopi, intr-o procesiune care a inconjurat Catedrala Patriarhala. Ierarhii si demnitarii prezenti la funeralii au aruncat fiecare cate o mana cu pamant pe sicriul Prea Fericitului Teoctist.

Au fost trase trei salve de arma de catre soldatii Regimentului de Garda si Protocol Mihai Viteazu, iar fanfara Regimentului a intonat Imnul National.
 

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă