25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialLes Echos: Spania a distrus 200.000 locuri de munca in ultimele luni

Les Echos: Spania a distrus 200.000 locuri de munca in ultimele luni

Spania a distrus 200.000 de locuri de munca in ultimele luni, British Petroleum plateste dividende, presedintele Comisiei Europene si o delegatie de noua comisari merg vineri la Moscova, iar America se pare ca a gasit cheia iesirii din criza: viteza. Acestea sunt principalele titluri din presa internationala de miercuri, consultata de The Money Channel.

 

Spania a distrus 200.000 de locuri de munca in ultimele luni, scrie Les Echos. In ianuarie, numarul celor care au solicitat un loc de munca a crescut semnificativ, iar cel al somerilor a atins un nivel dezarmant de 3,3 milioane de oameni. Insa guvernul spaniol promite o ameliorare a situatiei in lunile ce vin, cand, spun ministrii se vor simti primele efecte ale planului de investitii de 8 miliarde de euro, destinar crearii a 300.000 de locuri de munca.

 

British Petroleum anunta ca va acorda dividende, lucru ce bucura fondurile de pensii, scrie The Guardian la sectiunea econoomica. Gigantul energetic a promis sa protejeze politica de dividende, dupa ce a confirmat ca a platit 7 miliarde de lire sterline actionarilor. Suma reprezinta mai mult de o zecime din banii care s-au reintors in piata britanica. Subliniind importanta sa pentru sistemul britanic de pensii, confruntat cu probleme grave, British Petroleum a anuntat prin vocea presedintelui Tony Hayward ca va acorda in continuare dividende in valoare de 10 miliarde de lire. Eximarile specialistilor intervievati de Reuters arata ca, excluzand bancile lovite de criza, Barclays, RBS si Lloyds, dividendele platite de British Petroleum reprezinta 11.5% din totalul dividendelor platite de companiile din indicele FTSE All-Share index. Daca este inclus si rivalul Shell, procentul ajunge la 20%. O buna parte din acesti bani merg spre fondurile de pensii.

Din Moscow Times aflam ca presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si o echipa de comisari vor merge saptamana aceasta la Moscova pentru a discuta cu autoritatile ruse despre problemele vechi si noi in privinta comertului precum si despre un nou regim al vizelor. Legaturile Moscovei cu Bruxelles-ul s-au inrautatit considerabil dupa criza gazului de luna trecuta, iar legislativul european a anuntat ca se asteapta la dezbateri concrete referitoare la credibilitatea Rusiei ca principal furnizor de energie pentru Europa. Barroso si cei noua comisari se vor intalni vineri cu omologii rusi, inclusiv premierul Vladimir Putin si presedintele Dmitri Medvedev. Este prima vizita de acest gen de dupa 2004 si a fost planificata initial pentru vara trecuta, dar a fost amanata din cauza razboiului din Georgia.

Secretarul american de stat Timothy Geithner a gasit cheia catre relansarea economiei: viteza, titreaza Wall Street Journal. Daca este un lucru pe care Geithner l-a invatat in timp ce privea cum Japonia s-a scufundat tot mai adanc in criza economica este acesta: NU EZITA, noteaza jurnalistii americani. Amintindu-si de greselile facute de Tokyo, echipa economica a lui Obama a pregatit masuri drastice si imediate pentru a scoate tara din recesiune: cheltuirea banilor publici pentru investitii, scaderea dobanzilor si salvarea bancilor. Geithner este cel care gestioneaza coplesitorul raspuns al Statelor Unite impotriva crizei, inclusiv pachetul de stimulare de 890 de miliarde de dolari. Criza de astazi din America este in mod dramatic mai grava, pentru ca autoritatile au fost mai incete in luarea deciziilor, atat pe parte fiscala, cat si pe parte financiara, spune secretarul american.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă