25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialLeon Panetta califică atacurile talibanilor în Afganistan drept o tactică "de ultimă...

Leon Panetta califică atacurile talibanilor în Afganistan drept o tactică „de ultimă instanţă”

Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a apreciat luni că atacurile din interior împotriva forţelor NATO în Afganistan reprezintă o tactică „de ultimă instanţă” a insurgenţilor talibani, incapabili să-şi recucerească teritoriul pierdut, relatează AFP, citată de Mediafax.

Citeşte şi:

Leon Panetta: China şi Japonia ar putea declanşa un RĂZBOI

Tensiuni China-Japonia: O mie de nave de pescuit se îndreaptă spre Sankaku ale Japoniei

„Sincer, este un fel de efort de ultimă instanţă cu scopul de a viza nu numai forţele noastre, ci şi de a crea haos”, a declarat Leon Panetta în cursul vizitei sale în Japonia din cadrul turneului său în Asia. La sfârşitul săptămânii trecute, „atacurile din interior”, comise de poliţişti şi militari afgani asupra unor soldaţi NATO, au făcut şase victime în mai puţin de 12 ore în rândurile ISAF, forţa NATO în Afganistan.

Insurgenţii au recurs la aceste tactici deoarece „au fost incapabili să recupereze terenul pierdut”, a adăugat secretarul american al Apărării.

Statele Unite se gândesc la un mod în care să-şi protejeze mai bine trupele aflate în Afganistan, dar aceste atacuri nu vor antrena o schimbare de strategie, şi anume sprijinirea forţelor afgane până când acestea vor fi responsabile de securitatea ţării lor, până la sfârşitul anului 2014, a adăugat Panetta în timpul unei conferinţe de presă, susţinută alături de omologul său japonez.

„Vom face totul pentru a reduce la minim riscurile, dar nu vom pierde din vedere misiunea fundamentală pentru care suntem acolo”, a declarat el.

Sfârşitul săptămânii trecute a fost unul negru pentru coaliţia aflată în Afganistan, având loc un atac al talibanilor asupra bazei în care este staţionat Prinţul Harry, iar şase militari fiind ucişi de poliţişti afgani. ISAF a anunţat duminică distrugerea a şase avioane de luptă americane, alte două suferind pagube semnificative.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă