25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialLellouche şi Frattini au vorbit în toiul nopţii, acasă la Gaddafi, despre...

Lellouche şi Frattini au vorbit în toiul nopţii, acasă la Gaddafi, despre România şi romii ei

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, şi ministrul italian de externe Franco Frattini au constatat la o Cola, băută în toiul nopţii în grădina unui hotel de lux din Tripoli, că sunt pe acceaşi lungime de undă în ceea ce priveşte România şi romii, scrie Le Figaro citat de NewsIn.

Amândoi oaspeţi ai lui Mouammar Gaddafi, oficialul francez şi ministrul italian au discutat îndelung despre arzătorul dosar al romilor. Pierre Lellouche, care se pregăteşte de o confruntare cu Parlamentul European marţea viitoare, a putut constata o dată în plus că Franco Frattini şi el sunt pe aceeaşi lungime de undă. Franţa şi Italia doresc să pună România în faţa responsabilităţilor sale: să-şi integreze romii la ea acasă. Pentru a primi fonduri europene, care sunt disponibile, Bucureştiul trebuie să prezinte proiecte concrete, între altele în domeniul sănătăţii şi educaţiei, relatează trimisul special al Le Figaro la Tripoli.

În timpul ramadanului, Mouammar Gaddafi trăieşte noaptea, scrie Le Figaro. E aproape 23.30, după dineul oficial, când secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, se aşează împreună cu Ghidul Revoluţiei şi cu reprezentanţii a zece ţări riverane Mediteranei pentru o reuniune în format 5+5, un club informal ce reuneşte cinci state europene – Franţa, Italia, Malta, Portugalia, Spania – şi cinci din Magreb – Libia, Alegeria, Maroc, Tunisia şi Mauritania.

Ulterior, reprezentantul Franţei se alătură colonelului libian în tribuna unui hipodrom, unde defilează, până la 2.30 dimineaţa, trupe folclorice, grupuri de copii şi cavaleri în galop, în sunetul unei litanii de laudă la adresa Ghidului Revoluţiei, scrie Le Figaro. Ca de obicei, ingeniosul colonel a avut grijă să convoace o reuniune internaţională în ziua aniversară a loviturii sale de stat de la 1 septembrie 1969.

Dincolo de folclor, reuniunea 5+5 le dă ocazia europenilor să discute cu Libia. Tripoli doreşte extinderea clubului informal prin includerea Greciei şi Egiptului. Italia este de acord, alte ţări sunt mai reticente. Însă înainte de toate, 5+5 a evocat imigraţia ilegală. Subiect arzător: în ajun, la Roma, Mouammar Gaddafi făcuse senzaţie cerând Europei să-i dea 5 miliarde de euro pe an pentru a împiedica „înnegrirea” bătrânului continent. Cu alte cuvinte, este condiţia ca Libia să continue să intercepteze imigranţii africani care încearcă să atingă coastele italiene şi malteze, explică Le Figaro.

Surpriză: ministrul italian al afacerilor externe nu se împotriveşte. Alăturându-i-se lui Pierre Lellouche la o Coca Cola, în grădinile unuia dintre hotelurile de lux care au apărut, impunătoare, în cele patru coluţuri ale capitalei libiene, Frattini îl felicită pe Gaddafi pentru ajutorul său: „Graţie acţiunii Libiei, numărul imigranţilor clandestini care au ajuns în Italia a fost de 300 în 2010, faţă de o medie de 23.000 în anii precedenţi”. Pierre Lellouche îi întăreşte, la rândul său, spusele: „Libia nu mai pune probleme. Traficul cu fiinţe umane s-a deplasat acum spre Turcia, care serveşte drept ţară de tranzit către Grecia şi restul Uniunii Europene”.

În acest context, cei doi au evocat şi problema romilor din România.

În ceea ce priveşte cele 5 miliarde de euro, Franco Frattini relativizează problema. Chiar dacă nu se pune problema de a înscrie suma pe un cec, UE trebuie să continue să consolideze poliţia şi paza de coastă libiene. Şi mai ales trebuie să privească în perspectivă. Libia „nu a cerut bani pentru ea însăşi, ci pentru dezvoltarea Africii”, explică ministrul italian. Europa are nevoie de forţa financiară libiană pentru a pune în mişcare continentul negru. „Potrivit previziunilor ONU, vor fi un miliard şi jumătate de africani în 2030”, reaminteşte Lellouche.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă