9.4 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăSpecialLegislaţie. Orice plagă împuşcată este urgenţă cod roşu, care cere transportarea la...

Legislaţie. Orice plagă împuşcată este urgenţă cod roşu, care cere transportarea la cel mai apropiat spital

Orice persoană cu plagă înjunghiată sau împuşcată reprezintă, pentru serviciile de ambulanţă, solicitare de cod roşu, medicii având obligaţia să îl transporte pe pacient la cel mai apropiat spital de urgenţă, indiferent de starea acestuia, potrivit legislaţiei în vigoare, scrie Mediafax.

Legea nr. 95 din 2006 prevede că urgenţa medicală, respectiv accidentarea sau îmbolnăvirea acută, necesită acordarea primului ajutor calificat şi/sau a asistenţei medicale de urgenţă, la unul sau mai multe niveluri de competenţă, după caz. Ea poate fi urgenţă cu pericol vital, unde este necesară/sunt necesare una sau mai multe resurse de intervenţie în faza prespitalicească, continuând îngrijirile într-un spital local, judeţean ori regional, sau urgenţă fără pericol vital, unde îngrijirile pot fi efectuate, după caz, cu sau fără utilizarea unor resurse prespitaliceşti, la un centru ori cabinet medical autorizat sau, după caz, la un spital.

Asistenţa medicală publică de urgenţă în faza spitalicească este asigurată de spitalele orăşeneşti, municipale, judeţene şi regionale aflate în structura Ministerului Sănătăţii Publice şi/sau a autorităţilor publice locale.

Acordarea asistenţei medicale publice de urgenţă, la toate nivelurile ei, este o datorie a statului şi un drept al cetăţeanului, conform legii. Aceasta va include şi misiunile de salvare aeriană şi navală.

Asistenţa medicală de urgenţă în prespital va fi organizată astfel încât timpul maxim de sosire la locul intervenţiei de la apelul de urgenţă să nu depăşească 15 minute, pentru echipajele de urgenţă sau de terapie intensivă, în zonele urbane, la cel puţin 90% din cazurile de urgenţă.

Primul ajutor calificat şi asistenţa medicală de urgenţă se acordă fără nici o discriminare legată de venituri, sex, vârstă, etnie, religie, cetăţenie sau apartenenţă politică, indiferent dacă pacientul are sau nu calitatea de asigurat medical.

Personalul medical şi cel paramedical instruit în primul ajutor calificat au obligaţia ca, în afara programului, indiferent de loc, să acorde primul ajutor, spontan sau la cerere, persoanelor aflate în pericol vital, până la preluarea acestora de către un echipaj de intervenţie specializat.

Echipajele medicale publice de urgenţă, precum şi echipajele de prim ajutor calificat, în cazuri deosebite, pot acorda asistenţă de urgenţă şi în afara zonelor de responsabilitate, la solicitarea dispeceratelor de urgenţă.

După sosirea la spital, pacientul cu plagă înjunghiată sau împuşcată este evaluat la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), unde medicii dispun efectuarea de investigaţii multiple (imagistice, de laborator etc.). În funcţie de rezultatele acestora, pacientul este dus într-o secţie de specialitate, putându-se dispune, după caz, şi efectuarea de intervenţii chirurgicale.

Cele mai citite

Vasile Dîncu (PSD): Președintele Ciolacu – posibil candidat la prezidențiale. AUR ar fi principalul rival al PSD

Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, este în anul 2024 în poziția de candidat la alegerile prezidențiale din România, chiar dacă PSD nu a decis...

Trebuie să terminăm cu era Nicușor Dan”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că în scurt timp se va ști cine este candidatul comun PNL – PSD pentru Primăria Capitalei. Acesta...

Farul și CFR s-au încurcat reciproc. Egal în derby-ul fostelor campioane

Farul Constanța și CFR Cluj, ultimele două campioane ale României, au remizat la Ovidiu, scor 1-1, în penultima etapă a sezonului regular din Liga...
Ultima oră
Pe aceeași temă