Campania electorală a început cu un an mai devreme, Parlamentul având inițiative legislative care restricționează concurența, susține Bogdan Chirițoiu, președintele Autorității de Concurență. Acesta a solicitat ca orice contract cu bani publici să fie atribuit prin licitație.
Oficial, în statistici, ne merge bine. Însă, atunci când se analizează piața în detaliu, situația se schimbă. „Există o serie de semnale de alarmă. La nivel macro lucrurile arată bine. Avem printre cele mai mari creșteri economice în UE, moneda națională este stabilă, iar datoria publică este printre cele mai mici din Europa. Însă, dacă ne uităm cum arată piețele noastre vom observa ca lucrurile stau altfel“, a precizat Bogdan Chirițoiu în cadrul conferinței de lansare a raportului Consiliului Concurenței (CC), intitulat „Evoluția concurenței în sectoarele-cheie 2015“. Acesta a spus că, sectoare precum cel al telecomunicațiilor, comerțului alimentar, serviciilor financiare și cel al asigurărilor funcționează bine.
Pe de altă parte, sectorul bancar din România are un grad mic spre mediu de concentrare, ceea ce indică un grad relativ ridicat de concurență, însă clienții îndatorați sunt captivi, gradul de mobilitate fiind scăzut. Dar, există o lipsă a concurenței pe piața cimentului și în sectorul profesiilor liberale. “Sunt profesii ostile pieței libere, care restrâng concurența prin prisma legislației“, a detaliat Chirițoiu.
Acesta spune însă că nu trebuie să tragem concluzia că statul trebuie să facă tot și că este de vină pentru tot ce merge prost. “Ţara e sub impresia evenimentelor tragice din ultima perioadă, la care au contribuit şi greşeli ale unor instituţii publice. Mi-e frică să nu se tragă concluzia că statul trebuie să facă totul, că orice se întâmplă nefericit în piaţă e vina statului şi că orice merge prost în viaţă, statul e soluţia. Aşa cum există patroni care sunt lacomi şi fac rău societăţii, aşa şi unii funcţionari ai statului pot fi incompetenţi şi leneşi. Cred că e un lucru periculos dacă ne imaginăm că la orice problemă există în viaţă statul are o soluţie“, a afirmat preşedintele CC. Acesta recunoaște însă că sectorul de stat este mai puțin eficient decât cel privat, care folosește mult mai bine resursa umană.
Achizițiile publice, sub lupa Concurenței
Chirițoiu avertizează asupra unor inițiative legislative din partea Parlamentului care contravin principiilor pieței libere și care sunt lansate cu un an înaintea alegerilor.
“Am avut mai mult o poziție defensivă, încercând să oprim astfel de inițiative. Este o tendință a administrației de a interveni în piețe, punând tot felul de bariere. De exemplu, am avut rezerve în ceea ce privește Codul Silvic, dar în final a ieșit cum trebuie“, a adăugat șeful Autorității de Concurență. Acesta a vorbit și despre legea achizițiilor publice, susținând că „lucrurile merg într-o direcție bună“, dar că se așteaptă ca să apară probleme în aplicarea acesteia în cadrul serviciilor publice – apă, salubritate, încălzire etc. “Punctul nostru de vedere este că orice contract trebuie acordat prin licitație. Primăria dacă dorește să furnizeze astfel de servicii să își facă o firmă specializată și să participe la licitații alături de celelalte companii. Altfel costurile vor fi excesive și vor împovăra populația“, a subliniat Chirițoiu.
Problema disfuncționalităților apărute în procesul achizițiilor publice a fost abordată și de Daniela Nemoianu, președintele Camerei de Comerț Americane în România (AmCham). Aceasta a arătat că o analiză realizată anul trecut în rândul membrilor camerei a relevat faptul că peste 50% din aceștia, care au participat la licitații, au afirmat că cea mai mare problemă este lipsa transparenței, unii invocând și conflictul de interese. Iar Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților, a descoperit ceea ce toți ceilalți simt de ani buni pe propria piele – prețurile la utilități sunt aliniate la nivelul din vest, iar salariile la nivelul din est.
“Există o evoluție a prețurilor în piață care nu ține cont de puterea de cumpărare. 40% din populația României este în pragul sărăciei, iar până în 2018 prețurile vor continua să crească, mărindu-se decalajul între categoriile sociale din țara noastră“, a spus Iancu. Acesta a arătat că, din raport rezultă că, din 21 de investigații, majoritatea au vizat activități de tip cartel. Astfel în piață nu există șanse egale deoarece cei mici sunt striviți de cei mari, adevărații perdanți fiind consumatorii.