6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialLegea stocarii datelor a fost declarata neconstitutionala

Legea stocarii datelor a fost declarata neconstitutionala

Legea nr. 298/2008 a stocarii datelor a fost declarata neconstitutionala, CCR luand in discutie, joi, exceptia invocata de Comisariatul pentru Societate Civila in cadrul unui proces intentat companiei de telefonie mobila Orange, informeaza Newsin.

Potrivit comisarului general al organizatiei, Ioan Prodan, Comisariatul pentru Societatea Civila a chemat in instanta compania Orange, cu care are contract pentru prestarea de servicii de telefonie mobila, pentru ca aceasta sa fie obligata sa respecte clauzele contractuale ce privesc confidentialitatea convorbirilor telefonice.

"Am solicitat prin ordonanta presedintiala ca parata (n.r. Orange) sa fie obligata respecte contractele de furnizare privind intimitatea convorbirilor telefonice. Vrem sa ridicam exceptia de neconstitutionalitate si sa transferam procesul la Curtea Constitutionala, cerand Curtii anularea legii", declara Ioan Prodan in februarie.

In exceptia de neconstitutionalitate ridicata, Comisariatul arata ca Legea 298 nu ar respecta dispozitiile mai multor articole din Constitutie care reglementeaza drepturi fundamentale ale omului: articolul 28, privind secretul corespondentei, articolul 26 privind viata intima familiala si privata, articol 25 privind libera circulatie si articolul 30 privind libertatea de exprimare.

 Prodan considera ca Legea 298 face din "fiecare cetatean roman un posibil infractor". "Prin aceasta lege se aduce o atingere grava in primul rand cetateanului de rand pentru ca fiecare cetatean prin aceasta lege poate fi privit ca un infractor.(…) Se incalca demnitatea poporului roman. Este o lege abuziva care incalca niste drepturi constitutionale garantate de statul roman. (…)Este clar ca nu se doreste doar ambalajul bomboanei, ci se doreste si preluarea continutului a ceea ce exista.", a declarat Prodan, in cadrul unei conferinte de presa.

In plus, Prodan banuieste ca legea va servi intereselor unor persoane corupte care se vor folosi de informatiile si de datele preluate din convorbirile telefonice pentru "a santaja oameni politici sau sau oameni publici in sensul de  le schimba optiunea sau de a-i face sa taca".

Procesul a inceput pe 5 februarie la Tribunalul Bucuresti, dar a fost suspendat dupa ce instanta a dispus sesizarea Curtii Constitutionale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă