3.9 C
București
miercuri, 27 noiembrie 2024
AcasăSpecialLegea privind combaterea evaziunii fiscale, iniţiată de Dan Voiculescu, retrimisă la comisie

Legea privind combaterea evaziunii fiscale, iniţiată de Dan Voiculescu, retrimisă la comisie

Plenul Senatului a retrimis, luni, la Comisia de buget, proiectul de modificare a Legii pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, care prevede mărirea pedepsele pentru anumite infracţiuni, din cauza căreia senatorul PC Dan Voiculescu şi-a anunţat demisia din Senat, potrivit Mediafax.

 

Ceilalţi senatori care au iniţiat legea sunt Ioan Ghişe (PNL), Vasile Nistor (PC) şi Şerban Rădulescu (PC).

Senatorul PNL Ioan Ghişe a cerut în plen, în numele grupului parlamentar liberal, retrimiterea la Comisie a proiectului de lege. La rândul său, senatorul PNL Puiu Haşotti a cerut retrimiterea legii, în urma gestului colegului Dan Voiculescu de a demisiona din legislativ din cauza respingerii proiectului în comisie.

Propunerea PNL a fost adoptată cu 58 de voturi „pentru”, 18 abţineri şi 6 voturi „împotrivă”.

Proiectul de lege a primit avize negative din partea Comisiei economice dar şi din partea Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, raportul din partea Comisiei de buget-finanţe fiind, de asemenea, de respingere.

Potrivit iniţiatorilor, prin proiectul de lege se doreşte prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, în sensul creşterii semnificative a pedepselor cu închisoarea pentru infracţiunile de evaziune fiscală, în vederea asigurării eficienţei rolului preventiv-educativ al normelor de incriminare.

Proiectul de lege arată că se constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani fapta contribuabilului care nu reface, cu intenţie sau din culpă, documentele de evidenţă contabilă distruse, în termenul înscris în documente de control.

În plus, se pedepseşte cu închisoare de la un an la şase ani refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale şi bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare sau vamale, în termen de cel mult 15 zile de la somaţie.

Potrivit proiectului de lege, dacă prin faptele de evaziune fiscală s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 de euro, în echivalentul monedei naţionale, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege şi limita maximă a acesteia se majorează cu cinci ani.

Dacă prejudiciul adus prin evaziune fiscală este mai mare de 500.000 de euro, limita minimă şi maximă a pedepsei se majorează cu 7 ani.

Proiectul de lege urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Cele mai citite

Administrația Biden avansează un pachet de vânzare de arme în valoare de 680 de milioane de dolari către Israel

Administrația Biden continuă să avanseze cu un pachet de vânzare de arme în valoare de 680 de milioane de dolari către Israel, chiar în...

Atenție la e-mailurile false trimise în numele ANAF! Sfaturi pentru contribuabili

Aceste mesaje, care nu sunt emise de ANAF, urmăresc să inducă în eroare contribuabilii și să le compromită datele personale și financiare Agenția Naţională de...

Rusia avans record în Ucraina: 235 de kilometri pătrați cuceriți în ultima săptămână și recuperarea a jumătate din teritoriul regiunii Kursk

Armata rusă a ocupat circa 235 de kilometri pătraţi de teritoriu săptămâna trecută în Ucraina, mai ales în regiunea estică Doneţk, un record săptămânal...
Ultima oră
Pe aceeași temă