Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a organizat, ieri, o videoconferinta cu prefectii si autoritatile sanitare din toate judetele. Scopul a fost de a anunta ca, incepand cu data de 1 octombrie a acestui an, vor intra in vigoare noile prevederi legislative ce permit realizarea programului de diabet. Astfel, OUG 72 si HG 1306 au fost publicate, ieri, in Monitorul Oficial 803. Pana la 1 octombrie mai este putin, iar normele de aplicare ale prevederilor nu au fost inca elaborate.
Toata aceasta „aventura” legata de eliberarea antidiabeticelor orale si de catre farmaciile cu circuit dechis i-a ametit pana si pe saracii suferinzi care nu mai stiu ce sa creada. Zvonurile au circulat cu o frecventa destul de mare in randurile acestora: ba se vor elibera din septembrie, ba din octombrie, ba de la anul… Iata ca, ieri, Ministerul Sanatatii Publice a anuntat, in mod oficial, ca farmaciile cu circuit deschis vor putea onora pilulele, incepand cu prima zi a lunii viitoare, in baza unui contract incheiat in acest sens cu casele de asigurari de sanatate. Anuntul este mai mult decat bine-venit, mai ales pentru bietii bolnavi de diabet din mediul rural, care erau nevoiti, o data la doua luni, sa bata drumul pana la Constanta pentru a-si ridica medicatia, cheltuind bani pe transport si obosind atat din punct de vedere fizic, cat si psihic.
Degringolada, ca inainte de orice schimbare
Asa cum era de asteptat, ministerul doar a anuntat ca hotararile intra in vigoare de la 1 octombrie. Cate farmacii cu circuit deschis vor putea elibera antidiabeticele orale? Dupa ce criterii vor fi selectate? Sunt doar doua din intrebarile la care nu se poate raspunde inca pentru ca… nu au fost elaborate normele de aplicare. „Nu se stie numarul farmaciilor constantene care vor putea elibera medicatia. Presupunem ca toate, pentru ca ministrul a vorbit la modul general”, a declarat directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Constanta, dr. Liviu Mocanu. Cert este un singur lucru: farmaciile cu circuit inchis vor continua sa elibereze si antidiabeticele orale pana la epuizarea stocului.
Mai multe sarcini pentru medicii de familie
Noile reglementari ce vizeaza programul de diabet incep sa devina „mai clare” in momentul in care se decide asa-zisul traseu al bolnavului. Astfel, prin aceste doua legi, munca celor opt medici specialisti diabetologi de pe raza judetului se va mai usura. Cei care vor prelua pe umerii lor o serie de atributii in plus, dar vor fi platiti pentru acestea, sunt medicii de familie, iar bolnavul va avea rol de… „curier”. Asadar, medicul specialist va transmite medicului de familie, prin intermediul pacientului, scrisori medicale cuprinzand tratamentul necesar bolnavului, precum si planul de monitorizare a acestuia. Eliberarea retetelor si monitorizarea bolnavului vor fi facute de medicul de familie, conform recomandarilor din scrisoarea medicala. Tratamentul bolnavilor cu diabet zaharat va putea fi prescris pentru o perioada de pana la 90 de zile. Pacientii insulinodependenti si cei cu tratament mixt – insulina si antidiabetice orale – copiii si gravidele cu diabet zaharat vor fi in continuare ingrijiti in exclusivitate de specialistii in diabet, nutritie si boli metabolice.
Greu la deal…
Potrivit opiniilor directorului Autoritatii de Sanatate Publica Judeteana (ASPJ) Constanta, dr. Marius Enescu, si celor exprimate de directorul CJAS, dr. Liviu Mocanu, intr-adevar, medicii de familie vor efectua o munca suplimentara, insa vor fi platiti. Aceasta nu va insemna „sufocarea” lor pentru ca „unui medic de familie nu-i revin prea multi pacienti si, in plus, trebuie sa-i consulte o data la trei luni”. La nivelul judetului nostru exista aproape 2.400 de bolnavi de diabet insulinodependenti si 10.600 care beneficiaza de medicamente orale sau sunt doar in evidente, urmand un regim alimentar. Cel mai mic numar de pacienti cu diabet existent pe listele unui medic de familie din Constanta este cinci, iar cel mai mare depaseste o suta.
Dotari pentru analizele lunare
Ministerul Sanatatii a promis ca, pana la 31 octombrie, cabinetele medicilor de familie vor fi dotate cu tot ceea ce este necesar pentru testarea lunara a glicemiei bolnavilor de diabet. De asemenea, atat medicii de familie, cat si specialistii vor intra in posesia celor necesare implementarii unui program informatizat care sa permita o mai buna evidenta atat a numarului de bolnavi, cat si a schemelor terapeutice pentru fiecare pacient in parte. Din acest punct de vedere, judetul nostru poate fi dat ca exemplu, deoarece evidenta computerizata a bolnavilor de diabet si a tratamentelor de care beneficiaza sunt implementate de cateva luni bune. In ceea ce priveste infiintarea spitalelor regionale de urgenta, ministrul Sanatatii Publice a solicitat, cu mai mult timp in urma, autoritatilor din opt judete sa propuna cate trei posibile locatii pentru construirea unei astfel de cladiri. Eugen Nicolaescu s-a aratat nemultumit de lipsa de interes a autoritatilor locale constantene in ceea ce priveste acest aspect. „Desi ne-au solicitat de cateva ori criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca un astfel de spatiu, nu ne-au comunicat nimic pana in prezent”, a exclamat ministrul Sanatatii. El l-a rugat pe prefectul de Constanta, Danut Culetu, sa colaboreze cu Primaria pentru solutionarea acestei cereri.