3.5 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSpecialLegea falimentului in pescuitul comercial

Legea falimentului in pescuitul comercial

» Autoritatile nu si-au respectat promisiunile facute, astfel ca firmele private din pescuitul marin nu au primit nici pana acum autorizatiile pentru 2007.

» Sezonul de pescuit se incheie in septembrie, iar in prezent pescarii au devenit semibraconieri, muncind in baza unui acord tacit, perfectat verbal cu reprezentantii statului.

Pescuitul industrial in Marea Neagra este condamnat la dezastru. In ciuda numeroaselor promisiuni facute in ultimele luni, autoritatile statului nu au facut nimic concret pentru rezolvarea situatiei. Pescarii privati nu au nici acum autorizatii pentru anul 2007, in conditiile in care ne aflam in plin sezon de exploatare iar pana la inceputul perioadei de prohibitie, la sprot de exemplu, au mai ramas mai putin de doua luni.
In urma unor intelegeri verbale cu reprezentantii statului, firmele private pescuiesc in Marea Neagra, dar sunt constiente de faptul ca deste vorba despre o activitate la limita legii. Indiferenta autoritatilor vizavi de acest sector i-a transformat pe pescarii profesionisti in semibraconieri. Ei se tem sa pescuiasca prea departe si au mereu deasupra capului "securea" unei eventuale sanctiuni venite din partea organelor de control. Legile care ar fi putut conduce la iesirea din acest impas au fost blocate de la aplicare. Modificarea Legii pescuitului este analizata si rasanalizata prin diverse comitii si comitete de Guvern, iar Ordinul 386 de reglementare a activitatii a fost blocat la Monitorul Oficial din ratiuni inca neclare.
Guvernantii spun ca acest ordin nu a fost ratificat pentru ca anuleaza niste dispozitii privind pescuitul sportiv, care astfel ar ramane in aer, fara baze legale. Culmea este ca tot Guvernul a fost cel care a creat situatia neclara incluzand sectorul sportiv intr-o norma care "zapacea" irevocabil normalitatea din domeniul industrial.
In momentul de fata, Romania dispune oficial de o flota privata de pescuit comercial formata din 26 de nave de peste 15 metri. Directorul Asociatiei Proprietarilor de nave din Marea Neagra – Ro Pescador, Marius Ivan, a declarat ca, dintre acestea, in prezent doar 12 sunt active, noua fiind vase mari (de peste 20 de metri), iar trei medii (intre 15 si 20).
Asociatia are 150 de angajati, care din lipsa autorizatiilor nu isi pot intretine familiile asa cum trebuie, firmele la care ei lucreaza fiind dependente de productie. In aceeasi situatie se afla alte cateva sute de pescari "de mare" care nu fac parte din Ro Pescador, ci din alte asociatii care au in compunere nave mai mici de 15 metri. Pescuitul marin este in colaps, statul creand aceasta situatie fara iesire. Atunci cand s-a vrut, cum este cazul pescuitul fluvial, problemele s-au rezolvat rapid. Astfel, de joi, prin intermediul ARBDD, in Delta (Rezervatia Biosfera) au inceput sa se elibereze autorizatiile pentru acest an.

Banii Uniunii nu mai vin
Imediat dupa aderarea Romaniei in Uniune, Fondul European de Pescuit a promis finantari-record, suma integrala, cu tot cu aportul statului roman, ajungand undeva la o jumatate de miliard de euro. Daca totul ar fi mers bine si statul si-ar fi facut treaba, banii ar fi putut veni inca din aceasta vara. De curand insa, in cadrul unui congres desfasurat la Sarulesti, comisari europeni au avertizat partea romana spunand ca haosul politic si proasta administrare vor face ca banii sa ajunga, in cel mai bun caz, undeva la jumatatea anului viitor.

Un caz inedit
Disperati de modul in care statul a "stiut" sa gestioneze aceasta situatie, pescarii au cautat dreptatea in instantele de judecata. Mai intai au facut plangere penala impotriva lui Corneliu Popescu, presedintele Companiei Nationale de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP) pentru abuz in serviciu, acesta fiind acuzat ca a conditionat eliberarea autorizatiilor de pescuit pe 2007 de semnarea unor contracte ilegale. Dosarul se afla in lucru la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, ancheta urmand sa mai dureze cel putin cateva luni. Ro Pescador a atacat apoi in contencios un ordin al ANPA (pe obligatia de a face), cerand Curtii de Apel Constanta sa oblige Agentia sa elibereze autorizatiile. Pe 31 mai, instanta a respins actiunea celor de la Ro-Pescador, dar batalia in instanta continua pentru ca pescarii privati au facut recurs.
Presedintele Ro Pescador, Daniel Buhai, a declarat ca acum Asociatia asteapta ca dreptatea sa fie facuta de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie Bucuresti, instanta competenta sa solutioneze acest caz. Ce este insa interesant este faptul ca tot pe data de 31 mai, cand a respins actiunea Ro Pescador, Curtea de Apel Constanta a dat o solutie favorabila intr-o speta similara. Astfel, SC NMC Impex SRL Tulcea a atacat in contencios pe ANPA, tot pe obligatia de a face, iar cererea sa a fost admisa. Singura diferenta dintre cele doua dosare este ca, in cazul Ro Pescador, vorbim de pescuitul marin, iar dincolo este o speta legata de exploatarea in Delta. z

CONSECINTE
» Un sezon compromis
Situatia existenta in domeniul pescuitul industrial face ca firmele din domeniu sa lucreze intr-o stare de permanenta teama, fiind amenintati de spectrul unor sanctiuni usturatoare. Potrivit legii, orice organ de control poate in momentul de fata sa dispuna "arestarea" unui pescador si sechestrarea acestuia din lipsa de autorizatie. Din aceste motive, oamenii se tem sa iasa in larg, preferand scurte "escapade" in general nocturne, incheiate cu realizari modeste. Ceea ce se obtine din vanzarea putinului peste prins este doar pentru supravietuire, neputandu-se pune si problema unui profit.

SPECIALISTUL
» Greva generala
nu este o soluTie
"Suntem foarte dezamagiti de modul in care au fost tratate aceste probleme. Ar fi putut fi un an bun de pescuit, dar sezonul este aproape de final si noi tot nu avem autorizatii. Avem sentimentul neputintei, toata lumea ne zambeste, ne spune sa avem rabdare, dar nimic nu se rezolva. Preocuparea noastra este acum doar supravietuirea si pentru a ne intretine familiile acceptam acest statut de semibraconieri. Greva generala nu este o solutie pentru ca nu am fi bagati in seama si am pierde prea mult timp si bani cu organizarea unor astfel de manifestari. Nimeni nu ne amendeaza din cauza acordurilor tacite, dar noua nu ne convine, pentru ca nu suntem in deplina legalitate. Noi am facut tot ce a fost omeneste posibil, am urmat toate caile legale, dar nimic nu s-a rezolvat. Ne aflam in plin dezastru."

Marius Ivan, director Ro Pescador

Cele mai citite

Ministerul de Interne: 133 de infractori prinși în flagrant, 350 de șoferi periculoși scoși din trafic

Ministerul de Interne a raportat sâmbătă că, în decurs de 24 de ore, 133 de persoane implicate în infracțiuni au fost prinse în flagrant....

Prețurile mari ale chiriilor afectează victimele incendiilor din Los Angeles: autoritățile intervin pentru a limita abuzurile

După incendiile devastatoare din Los Angeles, multe familii care au rămas fără locuință se confruntă cu o creștere bruscă a prețurilor de închiriere, într-un...

Germania vrea să trimită militari într-o eventuală zonă demilitarizată din Ucraina

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, s-a declarat sâmbătă deschis ideii trimiterii de soldaţi germani în Ucraina dacă o zonă demilitarizată ar fi instituită...
Ultima oră
Pe aceeași temă