A trecut o sฤptฤmânฤ de când ministrul Educaศiei, Pavel Nฤstase, a anunศat intempestiv cฤ va elabora, pânฤ la finele lui 2017, o nouฤ Lege a Educaศiei. Anunศul a fost fฤcut într-o conferinศฤ de presฤ strฤvezie, în care ministrul nu a prezentat rapoarte, statistici sau analize, eventual elaborate de organisme din domeniu, care sฤ poatฤ susศine necesitatea acestui demers cu un impact extraordinar asupra viitorului României. În loc sฤ ofere argumente, sฤ demonstreze neajunsurile Legii Educaศiei naศionale în vigoare, ministrul Pavel Nฤstase s-a referit doar la creศterea salariilor, gratuitatea pe CFR, la planul de a construi creศe sau ศcoli. Nimic despre motivul concret al unei asemenea revoluศii întreprinse de urgenศฤ în Educaศie.
A explicat demersul secretarul de stat Liviu Pop, un reformator cu bâta în domeniu, dacฤ ne amintim episodul din vara anului 2012. Atunci, din funcศia de ministru interimar al Educaศiei, Liviu Pop a comis un abuz strigฤtor la cer, desfiinศând Consiliul Naศional de Atestare a Titlurilor ศi Diplomelor în timpul ศedinศei în care acesta decidea cฤ premierul Ponta a plagiat în lucrarea de doctorat. Oare ce articole va susศine Liviu Pop în Legea Educaศiei atunci când se va pune în discuศie reglementarea plagiatelor ?
„Concluzia necesitฤลฃii (acestei iniศiative – n.red.) este cea legatฤ de programul de guvernare pe care l-am prezentat public ลi pe care românii – ลi în special profesorii, elevii ลi studenลฃii – îl ลtiu, iar acolo ne-am angajat clar ce vrem sฤ facem în domeniul educaลฃional în urmฤtorii patru ani de zile ลi nu numai“, a zis Liviu Pop. Astfel a fost confirmatฤ bฤnuiala cฤ, din pฤcate, Legea Educaศiei este o urgenศฤ politicฤ. Exact ca în cazul ordonanศei de urgenศฤ – datฤ în miez de noapte – în favoarea politicienilor cu probleme în justiศie.
Cu o singurฤ diferenศฤ: de data aceasta nu s-a ieศit în stradฤ pentru aceastฤ grabฤ suspectฤ de a schimba Legea Educaศiei. O lege – în varianta Funeriu – cu 361 de articole ศi care este imposibil de dezbฤtut cu societatea civilฤ, sindicatele, elevii, pฤrinศii, de trecut prin comisiile parlamentare ศi de elaborat în mai puศin de un an. Un membru al coaliศiei care ศi-a asumat guvernarea, deputatul ALDE Sorin Câmpeanu, a susศinut cฤ – datฤ fiind complexitatea ei – o Lege a Educaศiei nu poate fi elaboratฤ înainte de sfârศitul anului 2018. În afara unor avertismente pertinente postate pe diverse bloguri, ale unor semnale de alarmฤ venite pe Facebook ศi care atenศionau asupra unei rapide restauraศii în Educaศie, factorii cu putere de decizie nu au avut nicio reacศie.
Ministrul Nฤstase s-a întâlnit cu sindicatele, care s-au arฤtat mulศumite cฤ personalul auxiliar nedidactic din învฤลฃฤmântul preuniversitar ศi din cel universitar va primi salarii mฤrite cu 15%. Premierul Sorin Grindeanu ar fi trebuit sฤ-i cearฤ ministrului Educaศiei sฤ-ศi fundamenteze decizia de a schimba o lege cu un impact nu doar asupra elevilor, dar ศi asupra altor domenii, precum cel al muncii ศi economiei. Grindeanu a arฤtat cฤ gândeศte mฤrunt spunând cฤ a discutat cu ministrul Educaศiei despre cele 2.000 de ศcoli care nu au autorizaศie de funcศionare.
Comisia de Învฤศฤmânt din Camera Deputaศilor nu a reacศionat în ศedinศa sa din 21 februarie. Liberalii nu au criticat aceastฤ loviturฤ datฤ în lumina zilei Legii Educaศiei. M-aศ fi aศteptat la o reacศie a liderului USR, Nicuศor Dan, fondatorul ศcolii Normale Superioare Bucureศti, o instituศie remarcabilฤ. Nu am gฤsit nici mฤcar pe pagina sa de Facebook o postare în acest sens.
Preศedintele Klaus Iohannis nu pare sฤ înศeleagฤ impactul elaborฤrii unei legi, într-un timp-record, de cฤtre personaje cu un trecut controversat. Un alt secretar de stat din ministerul Educaศiei, Gabriel Liviu Ispas, a fost consilierul pe probleme de educaศie al lui Adrian Nฤstase.
Iohannis a lansat în februarie 2016 proiectul „România educatฤ“ ศi a anunศat cฤ dezbaterile publice vor dura doi ani. Cum va accepta preศedintele sฤ promulge o nouฤ Lege a Educaศiei care se va afla în dezbatere acceleratฤ ศi va fi elaboratฤ în numai 10 luni? O reacศie a preศedintelui, care sฤ tempereze avântul PSD de schimbare completฤ a legilor Educaศiei, este imperioasฤ.
În cazul ordonanศelor care dezincriminau abuzul în serviciu, opoziศia ศi preศedintele s-au încolonat dupฤ protestatari ศi au avut o reacศie coerentฤ. În cazul anunศului privind elaborarea de urgenศฤ a unei noi Legi a Educaศiei, nemaiauzind protestele din stradฤ, opoziศia ศi preศedintele au fost prinศi pe picior greศit.