22.1 C
Bucureศ™ti
vineri, 4 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialLegea Educaศ›iei: ziua, ca hoศ›ii | OPINIE

Legea Educaศ›iei: ziua, ca hoศ›ii | OPINIE

A trecut o sฤƒptฤƒmânฤƒ de când ministrul Educaศ›iei, Pavel Nฤƒstase, a anunศ›at intempestiv cฤƒ va elabora, pânฤƒ la finele lui 2017, o nouฤƒ Lege a Educaศ›iei. Anunศ›ul a fost fฤƒcut într-o conferinศ›ฤƒ de presฤƒ strฤƒvezie, în care ministrul nu a prezentat rapoarte, statistici sau analize, eventual elaborate de organisme din domeniu, care sฤƒ poatฤƒ susศ›ine necesitatea acestui demers cu un impact extraordinar asupra viitorului României. În loc sฤƒ ofere argumente, sฤƒ demonstreze neajunsurile Legii Educaศ›iei naศ›ionale în vigoare, ministrul Pavel Nฤƒstase s-a referit doar la creศ™terea salariilor, gratuitatea pe CFR, la planul de a construi creศ™e sau ศ™coli. Nimic despre motivul concret al unei asemenea revoluศ›ii întreprinse de urgenศ›ฤƒ în Educaศ›ie.  

A explicat demersul secretarul de stat Liviu Pop, un reformator cu bâta în domeniu, dacฤƒ ne amintim episodul din vara anului 2012. Atunci, din funcศ›ia de ministru interimar al Educaศ›iei, Liviu Pop a comis un abuz strigฤƒtor la cer, desfiinศ›ând Consiliul Naศ›ional de Atestare a Titlurilor ศ™i Diplomelor în timpul ศ™edinศ›ei în care acesta decidea cฤƒ premierul Ponta a plagiat în lucrarea de doctorat. Oare ce articole va susศ›ine Liviu Pop în Legea Educaศ›iei atunci când se va pune în discuศ›ie reglementarea plagiatelor ?

„Concluzia necesitฤƒลฃii (acestei iniศ›iative – n.red.) este cea legatฤƒ de programul de guvernare pe care l-am prezentat public ลŸi pe care românii – ลŸi în special profesorii, elevii ลŸi studenลฃii – îl ลŸtiu, iar acolo ne-am angajat clar ce vrem sฤƒ facem în domeniul educaลฃional în urmฤƒtorii patru ani de zile ลŸi nu numai“, a zis Liviu Pop. Astfel a fost confirmatฤƒ bฤƒnuiala cฤƒ, din pฤƒcate, Legea Educaศ›iei este o urgenศ›ฤƒ politicฤƒ. Exact ca în cazul ordonanศ›ei de urgenศ›ฤƒ – datฤƒ în miez de noapte – în favoarea politicienilor cu probleme în justiศ›ie.

Cu o singurฤƒ diferenศ›ฤƒ: de data aceasta nu s-a ieศ™it în stradฤƒ pentru aceastฤƒ grabฤƒ suspectฤƒ de a schimba Legea Educaศ›iei. O lege – în varianta Funeriu – cu 361 de articole ศ™i care este imposibil de dezbฤƒtut cu societatea civilฤƒ, sindicatele, elevii, pฤƒrinศ›ii, de trecut prin comisiile parlamentare ศ™i de elaborat în mai puศ›in de un an. Un membru al coaliศ›iei care ศ™i-a asumat guvernarea, deputatul ALDE Sorin Câmpeanu, a susศ›inut cฤƒ – datฤƒ fiind complexitatea ei – o Lege a Educaศ›iei nu poate fi elaboratฤƒ înainte de sfârศ™itul anului 2018. În afara unor avertismente pertinente postate pe diverse bloguri, ale unor semnale de alarmฤƒ venite pe Facebook ศ™i care atenศ›ionau asupra unei rapide restauraศ›ii în Educaศ›ie, factorii cu putere de decizie nu au avut nicio reacศ›ie.

Ministrul Nฤƒstase s-a întâlnit cu sindicatele, care s-au arฤƒtat mulศ›umite cฤƒ personalul auxiliar nedidactic din învฤƒลฃฤƒmântul preuniversitar ศ™i din cel universitar va primi salarii mฤƒrite cu 15%. Premierul Sorin Grindeanu ar fi trebuit sฤƒ-i cearฤƒ ministrului Educaศ›iei sฤƒ-ศ™i fundamenteze decizia de a schimba o lege cu un impact nu doar asupra elevilor, dar ศ™i asupra altor domenii, precum cel al muncii ศ™i economiei. Grindeanu a arฤƒtat cฤƒ gândeศ™te mฤƒrunt spunând cฤƒ a discutat cu ministrul Educaศ›iei despre cele 2.000 de ศ™coli care nu au autorizaศ›ie de funcศ›ionare.

Comisia de Învฤƒศ›ฤƒmânt din Camera Deputaศ›ilor nu a reacศ›ionat în ศ™edinศ›a sa din 21 februarie. Liberalii nu au criticat aceastฤƒ loviturฤƒ datฤƒ în lumina zilei Legii Educaศ›iei. M-aศ™ fi aศ™teptat la o reacศ›ie a liderului USR, Nicuศ™or Dan, fondatorul ศ˜colii Normale Superioare Bucureศ™ti, o instituศ›ie remarcabilฤƒ. Nu am gฤƒsit nici mฤƒcar pe pagina sa de Facebook o postare în acest sens.
Preศ™edintele Klaus Iohannis nu pare sฤƒ înศ›eleagฤƒ impactul elaborฤƒrii unei legi, într-un timp-record, de cฤƒtre personaje cu un trecut controversat. Un alt secretar de stat din ministerul Educaศ›iei, Gabriel Liviu Ispas, a fost consilierul pe probleme de educaศ›ie al lui Adrian Nฤƒstase.
Iohannis a lansat în februarie 2016 proiectul „România educatฤƒ“ ศ™i a anunศ›at cฤƒ dezbaterile publice vor dura doi ani. Cum va accepta preศ™edintele sฤƒ promulge o nouฤƒ Lege a Educaศ›iei care se va afla în dezbatere acceleratฤƒ ศ™i va fi elaboratฤƒ în numai 10 luni? O reacศ›ie a preศ™edintelui, care sฤƒ tempereze avântul PSD de schimbare completฤƒ a legilor Educaศ›iei, este imperioasฤƒ.
În cazul ordonanศ›elor care dezincriminau abuzul în serviciu, opoziศ›ia ศ™i preศ™edintele s-au încolonat dupฤƒ protestatari ศ™i au avut o reacศ›ie coerentฤƒ. În cazul anunศ›ului privind elaborarea de urgenศ›ฤƒ a unei noi Legi a Educaศ›iei, nemaiauzind protestele din stradฤƒ, opoziศ›ia ศ™i preศ™edintele au fost prinศ™i pe picior greศ™it. 

Cele mai citite

OMS aprobฤƒ primul test diagnostic in vitro pentru mpox, sprijinind lupta รฎmpotriva epidemiei

Organizaศ›ia Mondialฤƒ a Sฤƒnฤƒtฤƒศ›ii (OMS) a autorizat vineri utilizarea primului test diagnostic in vitro (DIV) pentru mpox, o mฤƒsurฤƒ esenศ›ialฤƒ รฎn combaterea epidemiei actuale,...

Elena Lasconi susศ›ine propunerile lui Nicuศ™or Dan pentru Bucureศ™ti

Elena Lasconi ศ™i-a declarat public susศ›inerea faศ›ฤƒ de cele 20 de propuneri pentru Bucureศ™ti prezentate de Nicuศ™or Dan, รฎntr-o postare pe Facebook. Ea a...

Deficit bugetar de 10 miliarde lei รฎn august 2024, acoperit din datorii: Veniturile cresc cu doar 4%

Guvernul Romรขniei a รฎncasat 44,2 miliarde de lei รฎn luna august 2024 din taxe precum TVA, contribuศ›ii sociale ศ™i impozite pe venit ศ™i profit,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ