Deficitul de personal din structurile care asigură ordinea şi liniştea publică este foarte mare în Constanţa. Poliţia Comunitară Locală Constanţa mai are 21 de angajaţi, deşi, în conformitate cu OUG 63/2010, ar trebui să aibă 300 de angajaţi. „Facem treabă cu ce avem”, a declarat Vasile Bălan, comandantul instituţiei. Acesta spune că a avut, până acum 2-3 săptămâni, 30 de angajaţi, dar că au plecat 11 când şi-au primit lefurile mult diminuate pentru a doua lună consecutiv, cinci dintre ei alegând să muncească în Anglia, în alte domenii de activitate. Bălan afirmă că a reuşit să încadreze trei persoane pe posturile rămase libere, dar că unul dintre proaspeţii angajaţi şi-a înaintat demisia după nici o săptămână, când a făcut comparaţia între salariul de nici 500 de lei şi volumul de muncă şi răspundere. „Şi cei care sunt îşi caută de lucru şi vor pleca, nu au cum să stea la banii ăştia”, atrage atenţia Bălan. Numai că posturile sunt blocate, angajări nu se fac şi „pe nimeni nu interesează. Pe mine mă îngrijorează că din cauza salariilor, când se va da drumul la încadrări, vor veni cei care nu fac faţă în altă parte”. Problemele din cauza scăderii efectivului de poliţişti locali sunt peste tot, restrângerea activităţii poliţiştilor ducând la o explozie de cerşetori în intersecţiile municipiului. „Cine să mai alerge după ei?”, spune comandantul poliţiei locale, care până de curând avea 7-8 patrule prin oraş şi acum abia face faţă cu 2-3.
ATOP: deficit de peste 400 de agenţi
La nivelul Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP), deficitul de personal este şi el unul acut: peste 400 de agenţi la nivelul întregului judeţ. Conform declaraţiei şefului ATOP, Sorin Georgescu, numai la nivelul structurilor de poliţie rurală ar trebui să fie încă 131 de angajaţi (117 agenţi de poliţie rurală şi 14 lucrători în aceste structuri). Exemplul cel mai elocvent este comuna Cobadin, acolo unde, la cei aproximativ 11.000 de locui-tori, sunt doar doi agenţi, când, conform standardelor, numărul acestora ar trebui să fie de 1 agent/100 de locuitori.
Rocadă la Direcţia de Pază
Şi la Direcţia de Pază a Judeţului sunt probleme. Conform aceleiaşi Ordonanţe 63, trebuie disponibilizate 500 de persoane, astfel încât numărul angajaţilor acestei direcţii să ajungă la 145. Lucian Giurcă, directorul Direcţiei, susţine că au fost făcute mai multe adrese la Guvern, MAI, primul ministru, Instituţia Prefectului, pentru a nu fi disponibilizate aceste persoane şi că singurul răspuns primit a fost de la Administraţie şi Interne, unde li s-a specificat că legea nu poate fi schimbată, dar dă posibilitatea înfiinţării unor societăţi comerciale, astfel încât să fie externalizate anumite servicii. Şi aşa a luat naştere SC Divizia de Pază, societate care, speră Giurcă, va salva contractele celor 500.
Şcolile şi cartierele fără pază în Galaţi
Reduceri se fac şi în Galaţi. La Poliţia Comunitară din zonă, efectivele vor fi micşorate cu 55%. Din cei 710 poliţişti comunitari, vor mai rămâne 320. În aceste condiţii, directorul Cristian Gâscă a anunţat că Poliţia Comunitară nu va mai asigura paza la cele 57 de licee şi şcoli pe care le avea în grijă. Vor fi desfiinţate şi posturile poliţiştilor comunitari care asigurau ordinea publică din cartierele oraşului şi nu vor mai fi asigurate paza şi ordinea la meciurile echipei de fotbal Oţelul Galaţi.