Seful judetului Vrancea, social-democratul Marian Oprisan, a lucrat timp de 5 ani cu Securitatea, sub numele de cod "Renato". Neputand dovedi ca a incalcat drepturile omului, CNSAS i-a dat adeverinta de necolaborare, dupa noua lege. Ofiterul de legatura al lui "Renato" rade amar.
Presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, a fost recrutat de Securitate sub numele de cod "Renato" si a colaborat timp de cinci ani, intre 1980 si 1985. Totusi, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) i-a dat o adeverinta de necolaborare cu Securitatea, pentru ca in dosarul de retea al social-democratului nu au fost gasite notele informative si nici dovezi ca acesta a incalcat drepturile omului. In anii trecuti CNSAS i-a mai dat lui Oprisan alte doua verdicte de necolaborare, motivand ca nu figureaza in arhivele fostei Securitati, cu toate ca ofiterul care il racolase, Doru Lungu, a declarat oficial ca "Marian Oprisan isi turna colegii de serviciu, facand greseli gramaticale in notele informative", pe cand era manechin la Fabrica de Confectii din Focsani.
"Cred ca oamenii ar trebui sa se uite la viitor, si nu sa stea in continuare tot timpul cu fata la trecut pentru ca asa vor partidele politice care au introdus in viata publica romaneasca o retorica violenta si un comportament brutal bazat numai pe minciuna si calomnie", a declarat impasibil Marian Oprisan, citat de Mediafax.
Fostul sau ofiter de legatura, capitanul de Securitate Doru Lungu, s-a aratat mirat ca dupa atatea demersuri CNSAS a gasit, in sfarsit, dosarul lui Oprisan: "Este un prim pas spre aflarea adevarului, pentru ca la cererile mele mi s-a raspuns invariabil ca nu-l gasesc nicaieri. Sunt sigur ca notele si materialele informative date sub numele conspirative «Renato» si «Alin» au fost ascunse sau distruse, e un lucru clar". Fostul ofiter de Securitate din Focsani spune ca numele de "Renato" i-a fost dat de un coleg de-al sau de la Galati, unde Oprisan era elev la Liceul de Marina, iar numele de "Alin" i l-a dat chiar Lungu. Doru Lungu nu intelege insa logica CNSAS: "Ei spun acum ca Oprisan a fost recrutat ca informator cu nume conspirativ, dar a primit adeverinta de necolaborare. E ca si cum ai spune despre o femeie gravida ca nu a avut relatii sexuale!".
Situatia de colaborator care nu a colaborat si decizia CNSAS in acest caz sunt posibile gratie noii legi de functionare a institutiei pentru deconspirarea Securitatii. "Dupa noua lege, pentru a face pe cineva colaborator trebuie indeplinite doua conditii: acesta sa fi dat informatii, confirmate direct de note, despre persoane sau activitati impotriva regimului comunist si sa fi incalcat drepturile omului. Acest «si» este cumulativ, nu e de ajuns fie prima, fie a doua", ne-a explicat Germina Nagat, directoarea Directiei de Investigatii a CNSAS. In aceeasi logica, s-a ajuns la situatia absurda ca un fost ofiter de Securitate sa nu poata fi declarat ca atare decat daca CNSAS dovedeste ca acesta a incalcat drepturile omului.
In aceeasi situatie cu Oprisan mai sunt Mihai Trifan – PSD Dambovita, Viorel Coifan – PNL Timis si primarul PSD al Iasilor, Gheorghe Nichita, care au fost declarati necolaboratori, desi au dosare de retea.