16.1 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialLectia crizei pentru functionarii publici: "Adio, sporuri!"

Lectia crizei pentru functionarii publici: “Adio, sporuri!”

» Spectrul taierii bonusurilor si indemnizatiilor da fiori functionarilor publici, care sunt nevoiti sa spuna adio sporurilor care le dublau salariile.

Anuntul premierului Emil Boc privind eliminarea ori reducerea multor sporuri din veniturile salariale ale functionarilor publici a dat frisoane angajatilor de la stat. Imaginatia conducerilor institutiilor publice a depasit cu mult granitele legilor in privinta modalitatilor de "stoarcere" a bugetului. Toti angajatii de la stat vor avea venituri mai mici, inclusiv agentii de politie, carora tocmai le marise ex-premierul Tariceanu salariile, pe ultima suta de metri a guvernarii trecute. Unii functionari publici iau spor de antena pe motiv ca sediul angajatorului este in apropierea unor relee ale operatorilor de telefonie mobila sau a unor antene TV/radio, in conditiile in care Ministerul Sanatatii dadea comunicate ca echipamentele respective nu sunt nocive. Diplomatii iau spor de utilizare a unei limbi straine, altii iau spor de izolare, spor de lucru cu fonduri europene (75%) sau spor de munca in conditii penibile.

 

Multi primesc spor de dificultate pentru ca lucreaza cu Legea 10 privind retrocedarile, ca si cum asta n-ar intra in atributiile de serviciu, iar in multe primarii din tara se acorda si spor de dispozitiv 25% din salariu, pentru ca, la o adica, functionarii ar putea fi chemati la munca in timpul liber. "Acest spor se acorda politistilor, jandarmilor, pompierilor, nu functionarilor din primarii", ne-a declarat chiar unul dintre reprezentantii functionarilor, liderul Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratia Publica Locala (FNSAPL – membra a confederatiei "Cartel Alfa"), Romel Neagu. Sindicatul pe care il reprezinta nu este de acord cu "sporurile acordate cu dedicatie", dar nici cu scaderea salariilor ori cu disponibilizarile. "Nu acceptam nici un fel de reducere salariala, indiferent ca aceasta ia forma taierii sporurilor, a stimulentelor sau a orelor suplimentare.

 

Noi reprezentam interesele angajatilor din administratia publica locala, unde salariile medii nu depasesc 900-1.000 lei lunar. Daca reducem si aceste salarii, ce facem?", intreaba Neagu.
Solutia ar fi grabnica trecere prin Parlament a legii salarizarii unice pentru persoanele care lucreaza in sectorul public, reaminteste directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice (IPP), Adrian Moraru. "Aceasta lege stabileste salariile si ierarhia functiilor publice, raporturile dintre diferitele posturi. Stabileste un salariu de baza, cel mai mic din sectorul de stat, iar de la acesta se porneste calculul pentru toate celelalte categorii de bugetari. si cand se fac mariri salariale, singura modificare necesara este cea a salariului de baza, pentru ca toate celelalte depind de acesta", ne-a explicat Moraru.

La doar o zi dupa anuntul premierului privind reducerea sau eliminarea sporurilor salariale ale bugetarilor, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a semnat o dispozitie prin care 55 de angajati de la Centrul de Calcul al primariei vor primi 10% spor de vatamare pentru ca lucreaza multe ore pe zi la computer.
Directorul adjunct al IPP recunoaste ca unele sporuri si bonusuri sunt necesare, dar "la noi, exceptiile au devenit reguli, un spor necesar intr-un caz particular se extinde si este preluat de toate celelalte institutii similare". El este de parere ca, "in principal, sporurile au pornit din dorinta sefilor de institutii de a putea dispune discretionar de sume pe care sa le acorde oamenilor despre care considera ei ca merita".

Liderul sindical Romel Neagu cere ca functionarilor publici sa le fie respectate "sporurile de bun-simt", cum ar fi – spune el – indemnizatiile de conducere, care nu ar trebui corelate cu performanta, si sporul de munca in conditii vatamatoare – necesar in cazul lucrului in apropierea antenelor de telefonie. Pentru acesta din urma, Neagu are o propunere: daca nu vor sa dea sporul asta, sa gaseasca sedii unde nu este mediu nociv.

Sporurile prevazute in Codul Muncii raman valabile, cum ar fi sporul pentru munca in conditii penibile, 10% din salariu, insa retragerea celorlalte ar putea lasa institutiile fara angajati, prevede Neagu. "Cel mai mare pericol este pentru sectorul fiscal, pentru ca functionarii din acest domeniu au mare cautare in mediul privat. Ei cunosc foarte bine legislatia si, intr-un an de criza, pot fi foarte utili societatilor comerciale."

Sporuri, indemnizatii,  bonusuri pentru functionarii publici
– 75% pentru personalul care lucreaza cu fonduri europene;
– 20% pentru participarea in comisii de concurs;
– spor pentru lucrul cu gestionarea unor imprumuturi externe;
– 25% pentru auditul public;
– 15% spor pentru fiecare limba straina cunoscuta;
– 25-55% indemnizatie de conducere;
– 25% spor de dispozitiv;
– 15% spor de confidentialitate;
– 15% pentru cei ce detin titlul stiintific de "doctor";
– 5-25% spor de vechime;
– 100% ore suplimentare;
– 10% spor de antena;
– 10% spor de munca in conditii vatamatoare (radiatii etc.);
– spor de dificultate/complexitate;
– pana la 25% spor de noapte;
– 15% salariul de merit;
– 10% spor pentru munca in conditii penibile (vidanjori, femei de serviciu etc.);
– 10% indemnizatie de hrana, care ajunge pana la 460 de lei lunar;
– indemnizatie pentru haine-tinuta decenta la locul de munca;
– 10-25% spor pentru conditii de munca deosebite, grele, periculoase;
– 25% spor pentru activitati specifice;
– 10% spor pentru conditii nocive;
– pana la 50% pentru exercitarea si a unei alte functii.

Tatiana Dabija
Tatiana Dabijahttp://tatiana-dabija
Tatiana Dabija, sef departament Eveniment
Cele mai citite

O nouă victorie pentru naționala de volei feminin a României în Golden League

Naţionala feminină de volei a României s-a impus în fața reprezentativei similare a Suediei cu scorul de 3-0 (25-23, 25-23, 25-18), duminică, la Blaj,...

Rezultatele Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40 din 26 mai 2024. Numerele câștigătoare și premiile puse în joc

Duminică, 26 mai 2024, Loteria Română a organizat noi trageri pentru fiecare din jocurile Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40. Rezultate LOTO duminică 26 mai...

Sibiu: S-a răsturnat cu ATV-ul pe un drum forestier și a murit

Un bărbat în vârstă de 58 de ani a decedat, duminică, după ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe drumul forestier Rășinari - Valea Caselor...
Ultima oră
Pe aceeași temă