21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialLech Walesa va darama prima piesa din dominoul construit la 20 de...

Lech Walesa va darama prima piesa din dominoul construit la 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului

Liderul istoric al sindicatului polonez Solidaritatea, Lech Walesa, a anuntat miercuri ca va darama in 9 noiembrie prima piersa dintr-un domino construit la Berlin pentru a marca implinirea a 20 de ani de la caderea Zidului din capitala germana, relateaza AFP. Mii de piese de domino din politistiren, avand o inaltime de 2,5 metri, urmeaza sa se prabuseasca pe o distanta de doi kilometri in centrul Berlinului, simbolizand prabusirea zidului, in urma cu 20 de ani. "Sunt invitat la Berlin pentru a darama prima piesa de domino", a declarat Walesa, citat de NewsIn.

"Am mandat sa fac acest lucru, Polonia are acest mandat, pentru ca in 1980, la Gdansk, a picat primul zid", in cursul grevelor de la santierele navale care au permis formarea Solidaritatii, primul sindicat independent din blocul comunist, a subliniat el. "Fara caderea acestui prim zid, cel al Berlinului nu ar fi putut niciodata sa se prabuseasca", a afirmat Walesa.

Fostul presedinte polonez a amintit de intalnirea sa secreta, de la Paris, din toamna anului 1981, cu Hans-Dietrich Genscher, ministru german de externe in perioada respectiva. "I-am vorbit despre reunificarea Germaniei, care ar fi avut loc mai devreme sau mai tarziu. Genscher nu voia sa ma creada in perioada respectiva", a declarat Walesa. Laureatul premiului Nobel pentru pace a marturisit, insa, ca a fost inspaimantat in momentul prabusirii Zidului. "Imi era teama, nestiind cum va exploata (acest lucru prim secretarul Partidului Comunist sovietic, Mihail – n.red.) Gorbaciov", a explicat el.

Ceremoniile organizate cu ocazia implinirii a 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului vor reuni numerosi lideri politici, printre care premierul britanic Gordon Brown, presedintele rus Dmitri Medvedev si cel francez Nicolas Sarkozy. Statele Unite vor fi reprezentate de secretarul de stat Hillary Clinton.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă