35.9 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSpecialLazar Comanescu, la Chisinau

Lazar Comanescu, la Chisinau

Ministrul afacerilor externe Lazar Comanescu merge luni in vizita oficiala in Republica Moldova si va fi primit de presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, de presedintele Parlamentului, Marian Lupu si de prim-ministrul Zinaida Greceanii. Seful diplomatiei va avea convorbiri cu omologul sau, ministrul Andrei Stratan, precum si cu prim-viceprim-ministrul Igor Dodon, ministrul economiei si comertului. Lazar Comanescu se va intalni si cu primarul general al municipiului Chisinau, Dorin Chirtoaca. Discutiile cu oficialii de la Chisinau "se vor concentra pe perspectivele dezvoltarii relatiilor bilaterale, perspectiva europeana a Republicii Moldova si tematica regionala", potrivit unui comunicat al Ministerului roman de Externe transmis duminica, preluat de NewsIn.

MAE roman anuntase anterior ca discutiile de la Chisinau vor viza in mod sigur "stadiul actual al relatiilor bilaterale" si "perspectivele europene ale Republicii Moldova", dar niciuna dintre parti nu s-a aratat prea optimista in ceea ce priveste posibilitatea semnarii documentelor controversate dintre cele doua tari: Tratatul politic de baza, Tratatul de frontiera si Acordul privind micul trafic de frontiera.

Semnarea Tratatului de frontiera si a Tratatului politic de baza dintre Romania si Republica Moldova sunt doua conditii cerute cu insistenta de catre Chisinau pentru ca relatiile bilaterale sa intre pe un fagas lipsit de asperitati.

Relatiile dintre Bucuresti si Chisinau au fost tensionate mai ales pe parcursul anului trecut. Predecesorul lui Comanescu in fruntea MAE, Adrian Cioroianu, a mers in decembrie 2007 sa inaugureze noul sediu al consulatului roman din capitala moldoveana, dar nu a avut nicio intrevedere cu vreun oficial din tara vecina. Anul 2008 a marcat un dezghet in dialogul diplomatic dintre Romania si Republica Moldova, insa intalnirile care au avut loc intre sefii diplomatiilor de la Bucuresti si Chisinau s-au desfasurat pe teren neutru, in alte tari, in marja unor reuniuni internationale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă