7.1 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăSpecialLavaliera lui Gâdea și trădarea lui Liiceanu | Cea mai citită opinie...

Lavaliera lui Gâdea și trădarea lui Liiceanu | Cea mai citită opinie a săptămânii

În era televiziunii, dacă nu ai mintea ascuțită și coloana de stejar, te poți trezi în lumea plăsmuită de propaganda TV. Pericolul e major: te uiți în jurul tău și vezi deja armate de zombi care vorbesc cu gura lui Gâdea. Când spun Gâdea, mă refer la întreaga specie reprezentată de vorbetele răspopit: Gâdea, Ciutacu, Ciuvică, Ursu, Grecu, Tudor, Stoicescu, Crețulescu, Dumitrescu etc. Propagandiști de esență pură, bine rafinați în alambicurile lui Voiculescu, Vîntu, Ghiță.

În lumea reală, Gabriel Liiceanu e un intelectual dotat cu evidentă bună-cre­dință, voluntar al binelui pu­blic, iar Gabriela Firea e o parvenită agresivă, care ar călca și pe cadavre pentru avere și putere. În lumea lui Gâdea, Gabriel Liiceanu e un monstru bun de bătut cu pietre, un băsist-iohannist-sorosist, un trădător de țară, iar Gabriela Firea e o primăriță harnică și devotată comunității, femeie de renume și mamă exemplară.

Zilele trecute, după premierul Sorin Grindeanu, i-a venit rândul primăriței Gabriela Firea să simtă la locul de muncă limba catifelată a Gâdelui. În trecut, de acest privilegiu se bucura doar Dan Voiculescu, dar acum, de când multinaționalele și-au retras mare parte din reclame, e nevoie de mai mulți bani din zona bugetară.

Scenele filmate la Primăria Capitalei au atins grotescul absolut. Ca și la Palatul Victoria, Gâdea a fost întâmpinat ca un rege de o fostă angajată a Antenei 3. Asta arată cum s-au răspândit virușii lui Voiculescu prin instituțiile statului: Alina Petrescu (până de curând, propagandistă fruntașă la Antena 3) este purtător de cuvânt al Guvernului, iar Ligia Enache (fostă producătoare a emisiunii Gabrielei Firea la Antena 3) este consiliera principală a primăriței Capitalei.

Și a început circul. „Să o surprindem pe Gabi la lucru“, zice consiliera Ligia. Cei doi anteniști deschid ușa ca­binetului, unde dau cu ochii de antenista Firea. „Vaaai, domnu’ Gâdea… Ne-ați surprins într-o ședință de lucru“, zice a lu’ Pandele. Atât de bine a surprins-o Mi’ăiță, încât avea lavaliera pusă! Microfonul îi era agățat de rochie, la vedere, așa cum se face înaintea unui interviu. Totul trebuia să pară spontan, deși era regizat grosolan.

Pe Gâdea îl fulgeră prima certitudine: „Aici se muncește și totul e bine“. Apoi, ca și la Grindeanu, descoperă „telefonul ăla șmecher“, adică telefonul operativ. Și el, TO-ul, e dovada muncii grele, de o importanță colosală, pe care și-a asumat-o Găbița.

Dar, după atâta muncă, omului i se mai face și foame. „Mănânc prânzul la cantina RATB“, se aude vocea șuie­rată a Firei. Asta era: ciolan cu fasole! Sau chifteluțe marinate. Poate și o ciorbă de lobodă. Să nu credeți, cumva, că icre negre! Nu, alea sunt pentru Liiceanu!

„Sunteți o țintă vie“, schimbă registrul, dramatic, Gâdele. Primărița „dezvăluie“, „în premieră“, că are „casa monitorizată“. Și punctează emoțional, ca o vedetă de telenovelă: „Am înțeles că suntem ascultați și ce discutăm în casă“. Mai grav: „Am fost în pelerinaj la Ierusalim, să mă rog, și am înțeles că am fost ascultată și acolo“.

Gâdea oftează adânc. Doamne, câte trebuie să îndure femeia asta, care vrea numai binele bucureștenilor și – de ce nu? – pe cel al tuturor românilor… Suspine. Lacrimi. Aplauze. Și fuga la casieria Antenei 3, că au intrat banii de la Primărie!

În ăst’ timp, Liiceanu doarme. Iar când nu doarme, se îmbuibă din avuția poporului. Și trădează, asta face Liiceanu. Noroc cu Dragnea, care îl amenință cu tribunalul. Gata, a identificat dușmanul poporului: Liiceanu. El a scos lumea în stradă, el a aruncat bugetul țării în aer, din cauza lui o ia leul la vale!

Acum, serios: ce crimă a comis Liiceanu? L-a citat inexact pe Dragnea, fără a fi alterat cu nimic fondul pro­blemei. Într-adevăr, Dragnea nu a spus explicit „trebuie să ne concentrăm pe demiterea procurorului-șef al DNA, pe demiterea doamnei Kövesi“, dar a făcut multe declarații care induc exact această idee. Dacă liderul PSD a evitat afirmațiile ferme, haita de partid s-a dezlănțuit împotriva șefei DNA. Zeci de guri otrăvite cer ultimativ acest lucru, zi de zi, de dimineața până seara. Acei PSD-iști sunt pe persoană fizică? Face fiecare ce îl taie capul? Șeful de partid nu știe nimic?

Evident că Dragnea își asumă această tactică de gherilă, altfel ar fi stopat-o. Își asmute șacalii asupra șefei DNA, apoi ridică șmecherește din mustață: am zis eu ceva de doamna Kövesi?!

Dragnea și PSD au făcut însă ceva mult mai grav decât declarațiile: au trecut la ac­țiune. Au produs ordonanțe noaptea, ca hoții. L-au împins în față pe infamul Iordache-Altă-Întrebare. L-au pus pe nefericitul Tudorel să-i facă „ievaluare“. Hărțuiesc DNA și pe Kövesi prin inițiative parlamentare mizerabile.

Dar la Gâdea sunt chemați profesioniștii, să spună cine e Liiceanu. Iar Liiceanu „e un penibil, un profitor, va rămâne în istorie ca un penibil!“ – decretează apendicele vorbitor al PSD, Codrin Ștefănescu. „Să-i fie rușine domnului Liiceanu! Nu trebuia să-și facă țara de râs în halul în care a făcut-o la Bruxelles!“, vituperează Laura Vicol, avocata condamnatei Alinei Bica, ea însăși judecată pentru niscaiva infracțiuni. „Liiceanu și-a trădat țara, a avut un discurs antinațional!“, țipă de-a binelea Maria Grapini, europarlamentar.

Experții s-au pronunțat, se așteaptă sentința. Dar, până la sentință, are loc execuția. De aceea avem un Gâde, să-și facă treaba: Liiceanu trebuie înjurat, blestemat, linșat. Gabriel nu lucrează ca Gabriela.

P.S.: Tehnica diversionistă a lui Gâdea seamănă perfect cu cea a tandemului Mircea Dinescu-Ion Caramitru la TVR, pe 22 decembrie 1989. Actorul arăta că poetul lucrează: „Mircea Dinescu, care lucrează la proclamație…“, „Mircea, te prezint și tu spui… arăți… arăți că lucrezi!“, „Fraților… Mircea Dinescu, poetul… el lucrează… noi lucrăm…“. Dinescu însuși conjuga insistent verbul „a lucra“: „Fraților, în clipa asta lucrăm împreună la programul și proclamația către țară… Lucrăm la programul poporului român și la proclamația către popor…“. Atenție, se lucrează!

Cele mai citite

Palestina: Mahmoud Abbas a acceptat demisia guvernului lui Mohammed Shtayyeh

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a acceptat luni demisia guvernului premierului Mohammed Shtayyeh, a anunţat preşedinţia într-un comunicat, relatează AFP, preluat de agerpres.ro. "Preşedintele a...

Uzbekistan: 23 de persoane au fost condamnate după moartea a 68 de copii ce au fost tratați cu sirop de tuse

Siropurile pentru tuse contaminate au fost produse de compania indiana Marion Biotech. Procesul a durat șase luni, relatează Reuters, preluat de orange.ro. Inculpații au fost...

ONU avertizează că asistența umanitară în Gaza se va încheia în cazul unei ofensive la Rafah

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat luni că programele de asistenţă umanitară din Fâşia Gaza se vor încheia în cazul unei ofensive...
Ultima oră
Pe aceeași temă