25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialLăpuşan: „La nivel guvernamental avem foarte mulţi prieteni!“

Lăpuşan: „La nivel guvernamental avem foarte mulţi prieteni!“

Preşedintele PSD Cluj admite că Ioan Rus ar putea fi varianta de guvernator USL pentru Transilvania de Nord, iar Corina Creţu va fi susţinută pentru un nou mandat de europarlamentar.

Preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, a reuşit să obţină cel mai bun rezultat electoral al acestei formaţiuni politice în judeţul Cluj. În prezent consilier judeţean, după mai multe mandate de consilier local, el a refuzat să candideze la alegerile parlamentare, pentru a avea timp şi de business. La alegerile interne, care vor avea loc în data de 28 martie, Remus Lăpuşan va candida pentru un nou mandat de preşdinte al organiaziţiei judeţene.

Domnul Lăpuşan, care sunt obiectivele pe care vi le propuneţi în noul mandat de preşedinte al PSD Cluj, pentru care veţi candida în conferinţa judeţeană de alegeri de la sfârşitul lunii martie?

Remus Lăpuşan: Probabil că o să candidez pentru un nou mandat… Eu cred că în acets moment tot ceea ce facem noi, cei din USL şi din PSD, în special, trebuie să fie legat de ceea ce am promis în campania electorală şi de programul de guvernare şi, până la urmă, de chestiunile pragmatice şi practice care trebuie făcute în acest moment de către guvernanţi pentru cetăţenii acestei ţări. Deci, aici o să fie tot ceea ce înseamnă baza politică şi administrativă a PSD, a USL pentru perioada următoare.

Ce personalităţi din cadrul PSD Cluj doriţi să vi se alăture în echipa de conducere? Pe cine mizaţi?

R.L.: Bineînţeles că o să fie alături de mine colegii parlamentari, domnul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Ioan Oleleu, consilierii judeţeni… Eu cred că avem o echipă foarte bună şi foarte competitivă la nivelul judeţului, o echipă care, cu siguranţă, o să facă multe lucruri bune pentru cetăţeni în perioada următoare, la nivel de judeţ, şi o echipă care o să aibă rezultate şi la nivel de alegeri locale în 2016. Dar, până atunci, repet încă o dată, priorităţile sunt legate de cetăţean şi de problemele cetăţeanului.

 „Au fost discuţii în interiorul PSD“

La alegerile de anul trecut, PSD a cedat, în interiorul USL, o serie de candidaturi importante: candidatura pentru şefia Consiliului Judeţean Cluj, pentru Primăria Cluj-Napoca… Vreau să vă întreb dacă nu v-au reproşat colegii din PSD faptul că aţi cedat pe toată linia?

R.L.: Au fost discuţii pe acest subiect, dar pentru noi este foarte important că am câştigat la nivel de judeţ, suntem la guvernare la nivel naţional şi avem posibilitatea să punem în practică ceea ce noi ne-am propus în ultimii ani, atunci când eram în Opoziţie. Deci, în general, marea majoritate a colegilor este mulţumită de situaţia pe care o avem în acest moment la nivelul judeţului. Până la urmă, am avut, ca USL, cel mai bun scor pe care vreo forţă politică l-a avut vreodată în judeţul Cluj, 47 la sută din voturi la alegerile parlamentare, am ajuns la guvernare, avem şi preşedinte la Consiliul Judeţean din partea USL, avem majoritate la nivel de judeţ şi cred că avem şansa să facem multe lucruri bune. Acolo ar trebui să ne concentrăm fiecare.

 Da, dar nu aţi reuşit să impuneţi miniştri sau secretari de stat o dată cu formarea Guvernului Ponta II… Nu există colegi ai dumneavoastră nemulţumiţi de acest lucru?

R.L.: Colegii au fiecare gânduri legate de ceea ce fac la nivel local. În rest, legat de ceea ce am impus sau nu am impus la nivel naţional este o altă discuţie şi cred că aici nota a fost forţată. Poate că noi nu am dorit anumite lucruri în această perioadă! Poate că urmează să fie şi alte variante prin care noi o să putem ajuta aici, la nivel local, multe persoane. Din punctul nostru de vedere – vă spun foarte sincer – la nivel guvernamental avem foarte mulţi prieteni! Avem relaţii foarte bune cu foarte mulţi miniştri şi cred că este mai important acest lucru decât orice altceva… decât faptul că ai avea un secretar de stat care să nu aibă o relaţie cu ministrul sau care să nu aibă anumite atribuţii. Eu cred că faptul că avem prieteni în Guvern şi o relaţie foarte bună cu anumiţi miniştri face mai mult decât partea cu secretarii de stat sau cu tot ceea ce s-a speculat în ultima perioadă.

Candidat pentru şefia regiunii

În contextul în care o să urmeze regionalizarea, există un candidat care să fie identificat în interiorul PSD drept potenţial guvernator sau preşedinte de regiune ori prefect regional sau cum s-o mai numi acest post?

R.L.: Vă daţi seama că sunt foarte mulţi colegi care şi-ar dori ca PSD să aibă respectiva funcţia, de preşedinte al consiliului regional! Dar, în acest moment – am discutat şi cu colegii din zonă – aşteptăm să vedem care o să fie viitorul proiect regional, aşteptăm ca Guvernul să anunţe aceste date şi, bineînţeles, o să urmeze dezbaterea publică. Trebuie să vedem ce o să facă acest guvern regional sau ce se întâmplă la nivel regional, pentru că este foarte important să avem descentralizare financiară. Fără descentralizare financiară putem discuta de zece capitale şi de orice altceva, pentru că nu mai contează. Este important cum va arăta şi cum va fi pus în practică acest proiect, în momentul în care va fi finalizat în Parlament şi va fi votat. După care, bineînţeles că o să discutăm despre cine să fie preşedinte şi ce o să facă, dar până acolo este cale lungă…

Totuşi, a fost pomenit numele domnului Ioan Rus. Ar fi o persoană potrivită pentru un astfel de post, dacă va fi cazul?

R.L.: Noi am mai spus-o, domnul Rus este o persoană validată din punct de vedere profesional, administrativ şi cred că ar putea să fie un preşedinte de consiliu regional foarte bun. Dar, încă o dată, nu am ajuns la acel stadiu de discuţie. Deocamdată aşteptăm să vedem proiectul Guvernului, aşteptăm să vedem ce discuţii vor fi şi aşteptăm să vedem forma finală… Ştiţi că va trebui să fie organizat un referendum, schimbată Constituţia… Sunt încă foarte mulţi paşi de făcut. Şi nu cred că este cazul – şi am stabilit foarte clar în cadrul organizaţiei că nu ne gândim la funcţii sau cine ce o să facă la nivel ne regiune. Ne gândim cum va arăta această regionalizare şi ce atribuţii va avea respectivul consiliu regional.

În anul 2014 vor fi şi alegeri pentru Parlamentul European. Există vreun candidat care să fi fost identificat de PSD Cluj şi care să fie desemnat pe un loc eligibil pe lista naţională?

R.L.: Nu ştiu dacă o să fie cineva pe un loc eligibil sau nu! Cu siguranţă că doamna europarlamentar Corina Creţu, care are aici birou, aproape, are acelaşi birou cu mine în cadrul organi­zaţiei, o să fie susţinută de noi şi în perioada următoare. 

Vasile Puşcaş, posibil candidat la alegerile europene?

Şi domnul Vasile Puşcaş a fost desemnat candidat la un moment dat. S-a retras după ce a fost preferat Adrian Severin drept cap de listă. Adrian Severin, iată, are probleme legate de corupţie. Vreau să vă întreb dacă Vasile Puşcaş rămâne un candidat?

Remus Lăpuşan: Nu am ajuns la acest subiect, la această discuţie cu domnul Vasile Puşcaş. Cu siguranţă că domnia sa este o personalitate în această zonă a Parlamentului European şi în tot ceea ce înseamnă Europa, până la urmă. O să vedem la momentul potrivit cine va candida şi pe ce poziţie. Vreau să vă spun că da, sunt colegi care ar putea să fie interesaţi de o asemenea candidatură, dar este prematur să ne gândim la asemenea chestiuni. În acest an avem alte priorităţi. Acum discutăm despre buget, apoi trebuie să implementăm bugetul la nivelul judeţului, după care o să urmeze partea de revizuire a Constituţiei şi aşa mai departe. Anul viitor, în primăvară, o să vedem cine o să fie candidaţii la Parlamentul European.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă