16.8 C
București
vineri, 25 octombrie 2024
AcasăSpecialLanţ uman cu cărucioare şi bebeluşi în faţa buldozerelor

Lanţ uman cu cărucioare şi bebeluşi în faţa buldozerelor

Parcul Copiilor din Arad este în pericol de a fi desfiinţat. Arădenii vor lupta pentru parc şi spun că simbolul zecilor de generaţii trebuie să rămână pe acel amplasament. Organizaţia civică Mişcarea Arădeană îl acuză pe primarul Gheorghe Falcă de desfiinţarea parcului şi va organiza un marş tăcut al părinţilor şi copiilor, care va porni din Parcul Copiilor şi va trece prin Piaţa Primăriei. De asemenea, va încuraja cetăţenii să trimită scrisori consilierilor municipali şi soţiilor acestora, inclusiv soţiei primarului, pentru a-i îndemna să nu-şi pună semnătura pe acest proiect. Primăria spune că de fapt vrea să construiască un nou parc pentru copiii din Arad.

Societatea civilă vrea parcuri 

Parcul Copiilor se află pe acest amplasament de zeci de ani. El este situat pe Malul Mureşului, are arbori peste 100 de ani şi aici trăiesc numeroase specii de păsări. Adela Cristea, membru al Mişcării Arădene, a protestat public faţă de intenţia Primăriei Aradului de a reloca Parcul Copiilor din Arad. Ea povesteşte că, în urmă cu un an, a fost organizat un concurs de soluţii pentru amenajarea Falezei Mureşului şi în caietul de sarcini era prevăzută relocarea Parcului Copiilor.

Adică, proiectantul care nu a respectat cerinţa, a fost descalificat. „Încă din septembrie 2011, societatea civilă prin Mişcarea Arădeană şi Consiliul Local Civic a tras un semnal de alarmă cu privire la această intenţie absolut neavenită şi inacceptabilă pentru arădeni“, a explicat Adela Cristea. Ea a arătat că în cursul săptămânii trecute, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a anunţat lansarea concursului pentru Studiul de Fezabilitate destinat relocării parcului.

Parcul Copiilor, acest SMURD al arădenilor

Aradul este un oraş în care numărul parcurilor şi al spaţiilor verzi scade de la un an la altul. În aceste condiţii, locuitorii unui cartier, cum este Vlaicu, se plimbă prin cimitir. Dacă Parcul Copiilor va fi desfiinţat, practic, copiii vor rămâne să se joace doar în locurile de joacă dintre blocuri. „Dispare cel mai important parc pentru copiii din Arad, loc de referinţă pentru generaţii întregi de copii care au crescut în Arad. Suspectăm existenţa unor interese imobiliare în spatele acestei relocări pripite şi total neavenite a parcului”, a declarat Adela Cristea. De fapt, Parcul Copiilor va fi relocat, într-o zonă mai îndepărtată, neamenajată, pe Faleza Mureşului. Adela Cristea spune că pentru această relocare a fost alocată suma de 900.000 de euro. „Acolo, în parcul Europa, unde va fi relocat parcul Copiilor nu este nimic amenajat. Nu există diguri de protecţie şi parcă le văd pe bunicile disperate alergând după copii ca să nu cadă în Mureş. Nici copaci nu sunt, nici umbră. Cine stă cu copiii în soare? ” se întreabă Adela Cristea.

Mişcarea Arădeană spune că va lupta pentru Parcul Copiilor, iar relocarea acestuia este echivalentă cu telefonul dat în direct de către preşedintele Băsescu în emisiunea în care Raed Arafat explica ce înseamnă reforma sănătăţii pentru SMURD.

Pichetări, marşuri şi scrisori pentru Parcul Copiilor

Mişcarea Arădeană va contesta în instanţă orice document administrativ care prevede desfiinţarea Parcului Copiilor. O petiţie a fost deja lansată pe Internet şi se adună semnături pentru salvarea Parcului Copiilor. Vor fi trimise scrisori consilierilor locali, soţiilor acestora şi soţiei primarului, pentru ca acestea să-i determine să nu semneze proiectul cu relocarea Parcului Copiilor.

În data de 31 martie va fi organizat un marş tăcut al părin­ţilor şi copiilor, care va porni din Parcul Copiilor şi va trece prin Piaţa Primăriei. „Vom organiza un lanţ viu al părinţilor şi copiilor, în orice moment în care administraţia va încerca să intervină în Parc pentru a începe demolarea acestuia. Vom asta acolo pe schimburi şi nu-i vom lăsa să distrugă parcul. Vom picheta Primăria, dar şi casele consilierilor locali, pentru a-i determina să intervină, să salveze Parcul Copiilor“, a declarat Adela Cristea.

Ea a explicat că, în condiţiile în care Parcul Copiilor rămâne pe acelaşi amplasament, va mobiliza voluntari pentru plantări şi amenajarea Parcului Europa, iar costurile ar fi mult mai mici.

Un nou parc pentru copii  

 „Constăm cu dezamăgire că  în numele unor organizaţii ­pretins «civice», persoane cu scopuri şi activităţi evident politice desfăşoară o campanie agresivă de dezinformare publică cu privire la proiecte ale Primăriei Municipiului Arad, cel mai recent atac fiind la amenajarea unui parc al copiilor în zona parcului Europa,“ a declarat ­Corina Drăghici, purtător de cuvânt al Primăriei Arad. Aceasta spune că anumite persoane se opun realizării parcului prin argumente deformate şi interpretări de rea-credinţă.

Primăria Municipiului Arad derulează procedura de achiziţie publică pentru studiul de fezabilitate referitor la amenajarea unui parc destinat copiilor pe malul Mureşului în continuarea Parcului Europa.

„Este vorba de realizarea unui nou parc pe un teren în prezent neamenajat şi nepus în valoare, tema de proiectare şi celelalte documente puse la dispoziţia proiectanţilor fiind foarte explicite şi clare în acest sens. Necesitatea investiţiei şi oportunitatea amplasamentului au rezultat în urma concursului de idei de amenajare urbanistică a malurilor Mure­şului, derulat în vara anului 2011, dar şi urmare a numeroaselor solicitări venite din partea cetăţenilor care locuiesc în zona Praporgescu – Micălaca 300“, a explicat Corina Drăghici. 

PREOCUPARE

Ce spun reprezentanţii municipalităţii

”Primăria Municipiului Arad s-a preocupat constant în ultimii ani să asigurare condiţii pentru petrecerea timpului în aer liber pentru copiii arădeni, fiind amenajate peste 100 locuri de joacă şi facilităţi de sport în toate cartierele, iar Parcul Copiilor din zona centrală (cel care urmează să fie relocat…) a fost modernizat şi adus la standarde europene printr-o investiţie importantă în anul 2007-2008”, spun reprezentanţii Primăriei.

Cele mai citite

Tot ce trebuie să știi despre medicina integrativă și tratarea cancerului

Studiile recente realizate de Institutul Național de Cancer din Statele Unite arată că aproximativ 40% din populația globală va fi diagnosticată cu cancer la...

Primele trupe nord-coreene au sosit în regiunea Kursk

Coreea de Nord a trimis aproape 12.000 de soldați în Rusia, inclusiv 500 de ofițeri și trei generali Primii soldați nord-coreeni care au participat alături...

Poduri peste capul alegătorilor

Era de așteptat ca anul hiperelectoral 2024 să aducă cu el multe dintre nelipsitele dezvăluiri pe surse privind matrapazlâcurile electorale. Tendința e ca atunci...
Ultima oră
Pe aceeași temă