3.7 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialLansarea tinerilor actori

Lansarea tinerilor actori

Din nou, atragem atentia asupra tinerilor creatori de teatru, carora si Nationalul bucurestean le acorda atentia cuvenita. Prima scena a tarii a selectat sapte tineri actori, in urma unui concurs la care s-au prezentat peste 150 de absolventi. Pentru lansarea lor, la comanda Nationalului, Lia Bugnar a conceput textul, "sapte dintr-o lovitura".

Lia Bugnar este un nume cunoscut – actrita, scenarist, regizor -, care si-a afirmat personalitatea si ca dramaturg in teatrul independent. Spectacolele cu textele sale despre actualitate, scrise cu o replica vie, au obtinut succese la Teatrul Luni. "sapte dintr-o lovitura" se vrea o satira dura la adresa televiziunilor comerciale ce lupta cu disperare sa castige audienta prin exploatarea senzationalului in orice emisiune, ignorand problemele reale ale individului. si in aceasta piesa, replica Liei Bugnar are substanta, musteste adeseori a cinism, chiar daca forteaza in unele situatii vulgaritatea limbajului. Actiunea ne aminteste de "Big Brother". Televiziunea "Maniac tv" sechestreaza pentru trei zile, sapte tineri momiti ca vor castiga cele doua roluri pentru o telenovela, daca vor fi votati de telespectatori in urma comportamentului "transmis" in direct de respectiva institutie media.

 

Capcana dramatica aleasa de autoare este ofertanta ca posibilitati de inchegare a unui conflict dramatic, dar nu a fost pe deplin speculata in text. Tipologiile celor sapte sunt simplist concepute dramatic. Autoarea se lasa tentata de a avea printre cei sapte ambitiosi si categorii speciale, controversate, precum cele ce amintesc de drogati, homosexuali, rromi. Un conflict insa nu ruseste sa dezvolte. In cea de a doua parte a textului, trece la dezvaluirea prin lungi monoloage a motivarii participarii tinerilor la acest stupid concurs. Toti au o biografie incarcata de frustrari si necazuri. Dramaturgul uita insa un elementar aspect logic, cei sapte sunt permanent supravegheati de camerele de luat vederi, iar destainuirile lor sincere nu se puteau petrece fara spaima ca vor rata concursul daca le sunt filmate motivarile intime, amare, ce i-au determinat sa participe la balciul televizat. Textul este subred sub aspectul conflictului si a definirii consistente, credibile a personajelor.

In asteptarea marilor roluri
Intentia de a scoate in evidenta achizitia de tinere talente l-a determinat pe directorul Teatrului National "I.L. Caragiale", Ion Caramitru, sa se implice in calitate de regizor si scenograf in acest generos proiect. Realizarea spectacolului a pornit cu o tanara regizoare, dar directorul a fost nevoit sa preia fraiele regiei pentru a indruma atent distributia. Cu trupe stimate din strainatate, Ion Caramitru a realizat mai multe spectacole venite in turneu si in Capitala. Amintim, incantatorul spectacol "Macbett" cu piesa lui Eugen Ionesco, jucata de japonezi. In cazul textului Liei Bugnar, viziunea sa regizorala s-a axat, in special, pe specularea capacitatilor deosebite ale tinerei echipe de  actori. Spectacolul se vrea modern, foloseste un decor minimalist, sprijinit de proiectii, pentru ca ne aflam pe taramul unei televiziuni.

 

Determinat poate si de textul care se incheie cu sinuciderea lui Gabi, spectacolul are mai multe "cortine" finale, din care nu lipsesc: fum, stridente sonore, efecte speciale exagerate. Importanti insa in acest spectacol, raman actorii care se lupta sa dea credibil viata personajelor ce le-au fost atribuite. Admirabila este Victoria Dicu in Marina, producatoarea emisiunii, cea incrancenata dramatic in manifestari, tempermentala, dar si cu o sensibilitate aparte, cu finete sugerata de actrita. Un rol greu, o compozitie de exceptie impune Mihai Calota in Gabi, un posibil homosexual, disperat sa castige competitia. Este un actor special dotat cu multiple posibilitati de expresie, manifestate nuantat. Florin Lazarescu abordeaza verosimil, convingator personajul Bobo, rromul cel smecher ce vrea, de fapt, sa-si ajute familia daca va castiga concursul.

 

Anca Macovei caracterizeaza pe Fefe, fata ce se drogheaza si canta cu daruire la pian, un alt rol dificil conceput cu abilitate in esenta de actrita. Toti acesti tineri, de-a lungul scurtei lor prezente pe diverse scene, de la absolvire, s-au remarcat prin personalitatea creatoare aparte ce o detin. De asemenea, Alexandru Nedelcu investeste sinceritate in creionarea lui Nick, cel dornic de castig banesc, ca si Axel Moustache in Luca, baiatul ce studiaza "daltonismul la fluturi". Acestia sunt cei sase tineri carora li s-a dedicat proiectul, cea de a saptea tanara, din diverse motive fiind inlocuita de autoarea textului, Lia Bugnar. Actrita este spectaculoasa ca aparitie scenica, dar uneori putin exagerata in Ema cea dispusa sa faca sex la televizor pentru a castiga concursul.

 

Carmen Ungureanu in harpista Clara, cu experienta sa, gaseste calea de a oferi un personaj cuceritor prin sensibilitatea subliniata in configurarea rolului. Vocea din off a patronului este Ion Caramitru ce are grija sa atentioneze asupra abjectiei de care poate fi capabil seful unei televiziuni ahtiate dupa rating. "sapte dintr-o lovitura" prilejuiste intalnirea cu o tanara echipa de actori care promit evolutii spectaculoase pe scena Nationalului bucurestean daca vor gasi sprijin in oferta repertoriala.

Cele mai citite

Nicolae Ciucă: Am votat pentru acel candidat care poate să reprezinte valori ale democrației românești

Președintele PNL, Nicolae Ciucă  a votat în comuna Balotești, la alegerile prezidențiale Nicolae Ciucă a ajuns la ora 8 la o secție de votare din...

Alegerile prezidențiale 2024: Categoriile de români care nu pot vota

Românii sunt așteptați la urne în data de 24 noiembrie 2024, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, și pe 8 decembrie, pentru turul al...

UPDATE: S-a depășit pragul de 2,5 milioane de voturi la ora 11.30

În Diaspora, duminică este a treia zi de votare. Procesul electoral în afara granițelor a început de vineri La ora 11.30, votaseră 2.533.573 de alegători,...
Ultima oră
Pe aceeași temă