20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialLaburistii, infranti in Scotia, la alegerile locale

Laburistii, infranti in Scotia, la alegerile locale

Partidul Laburist al lui Tony Blair a suferit o usturatoare infrangere in alegerile locale din Marea Britanie. Cea mai grea lovitura a venit din Scotia, unde, dupa mai bine de jumatate de veac de dominatie laburista, alegerile au fost castigate de nationalistii care militeaza pentru separarea de Regatul Unit.

Partidul National Scotian a obtinut 47 de locuri in Parlamentul local, cu unul mai mult decat laburistii.

In Anglia, conservatorii si-au intarit controlul asupra consiliilor locale din suburbiile Londrei. Cu toate acestea, Blair, care peste cateva zile isi va anunta plecarea din fruntea Guvernului britanic, s-a aratat multumit de faptul ca laburistii au retinut mai multe locuri in consiliile si Parlamentele locale decat anuntau sondajele si presa.

Infrangerea ii poate fi imputata lui Blair, a carui popularitate a scazut dramatic pe fondul sustinerii campaniei militare din Irak. Este de asteptat ca Alex Salmond, liderul Partidului National, sa fie premierul unui Guvern local minoritar, care va intampina dificultati in trecerea prin Parlamentul de la Edinburgh a oricarei decizii, in special a celor care vizeaza separarea Scotiei de Regatul Unit.

Alegerile locale din Scotia au fost marcate si de numarul neobisnuit de mare de buletine anulate din motive tehnice, peste 100.000, precum si de mai multe incidente izolate, care i-au facut pe analisti sa invoce incompetenta administratiei.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă