19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialLaburistii britanici, in pragul revoltei

Laburistii britanici, in pragul revoltei

» Doua sondaje publicate ieri arata ca Gordon Brown este cel mai slab cotat premier de dupa cel de-al doilea razboi mondial, alimentand nemultumirea unora dintre laburisti si speculatiile privind o revolta in partid.

 

O treime din britanicii chestionati in cadrul unui sondaj realizat de Institutul BPIX pentru "The Mail on Sunday" au declarat ca il considera pe actualul premier laburist, Gordon Brown, cel mai slab sef de guvern pe care l-a avut Marea Britanie dupa cel de-al doilea razboi mondial. Un alt sondaj, realizat de ICM pentru "Sunday Express", arata ca peste jumatate dintre alegatorii laburisti ar prefera ca la conducerea acestui partid sa vina un nou lider, simpatiile fiind impartite intre ministrul de Externe, David Miliband, si ministrul Justitiei, Jack Straw. Ambele sondaje arata insa ca laburistii sunt devansati in preferintele electoratului de catre conservatori, diferenta fiind de peste 20 de procente.

Publicarea acestor rezultate dezastruoase a venit la cateva zile dupa ce ambitiosul David Miliband (43 de ani) a agitat spiritele in Partidul Laburist publicand un articol de opinie despre viitorul formatiunii, fara sa-l mentioneze pe actualul lider, Gordon Brown. Acest gest a fost interpretat ca o provocare si un anunt implicit al intentiei actualului ministru de Finante de a prelua conducerea Partidului Laburist. Mai multi parlamentari laburisti au luat legatura, in ultimele zile, cu secretarul general al partidului, interesandu-se despre procedura de inlocuire a liderului.

Potrivit regulilor interne, este nevoie de o cincime din parlamentarii partidului (ceea ce inseamna 71 de membri laburisti ai Camerei Comunelor) pentru a se cere schimbarea conducerii.  Deocamdata, Gordon Brown a refuzat sugestiile de a-l concedia pe Miliband si de a-si anula programata calatorie in China, desi a fost avertizat ca s-ar putea confrunta cu o situatie de tip "Thatcher la Paris", denumire sub care a ramas in jargonul politic britanic revolta din 1990 a conservatorilor impotriva lui Margaret Thatcher, declansata atunci cand "Doamna de Fier" era in vizita in Franta.

» Memoriul buclucas
Ca si cum Brown nu ar avea destule probleme, presa britanica a publicat un memoriu adresat toamna trecuta colegilor sai de partid de fostul lider laburist si premier Tony Blair. Documentul care ar fi trebuit sa ramana secret contine critici dure la adresa actualului sef de guvern, acuzat ca face "greseli fatale". In memoriu se arata ca Brown face jocul conservatorilor, adversari politici, folosindu-se de "sentimentele anti-Tony Blair" "fara sa puna insa nimic in loc". Scris imediat dupa decizia lui Brown de a nu convoca alegerile anticipate, memoriul lui Blair arata ca nehotararea liderului laburist a facut ca, prin contrast, liderul conservator, David Cameron, sa para o alternativa promitatoare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă