15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialLa un pas de cel mai frumos vis din hochei

La un pas de cel mai frumos vis din hochei

National Hockey League e visul frumos al oricărui jucător de hochei. Indiferent de vârstă, de experienţă sau de ţara în care a descoperit tainele hocheiului.  Numai că un român îşi poate îndeplini acum visul. Ar putea juca cu granzii hocheiului mondial. Şi asta pentru că specialişii din NHL au pus ochii pe el. Numele lui….Balazs Peter.

Balazs are 17 ani,  este atacant şi, de trei ani, a făcut pasul spre hocheiul mare- joacă la Krefeld, în Germania. Cel care a crezut în el este antrenorul lotului de juniori, Otto Keresztes. L-a întrebat dacă ar vrea să joace la un alt nivel şi puştiul din Miercurea Ciuc a acceptat. Au acceptat şi nemţii după ce au văzut de ce este în stare ciucanul.

Povestea de hochei a lui Balazs începe în urmă cu 12 ani când a pus pentru prima dată patinele în picioare. A lucrat, pe rând, cu Istvan Gereb, Gabor Prakab, Antal Karoly sau chiar Sandor Gal, exclusiv la echipa din Miercurea Ciuc.

„Am făcut mai întâi schi alpin şi după aia am încercat şi hocheiul. Aveam rezultate bune şi la schi alpin însă nu îmi plăcea deloc să ma încalţ şi să dau jos clăparii, aproape că îmi era scârbă de asta, aşa că am decis să rămân la hochei”, spune Balazs.

„Balazs este cel mai talentat jucător din generaţia lui. Am avut mulţi copii buni în generaţia 1996-1997, însă el este de departe cel mai talentat. A ales să joace hochei deşi tatăl său a fost schior de performanţă. A ştiut de mic că vrea hochei şi dincolo de talent a muncit foarte mult, s-a devotat acestui sport şi a crezut în el. L-am pregătit aproape 9 ani. Înainte să ajungă în Germania a jucat un an în echipa colegilori lui mai mari, generaţia 1994, atât de talentat era”, spune Istvan Gereb, antrenorul care l-a iniţiat în tainele hocheiului pe Peter.

Acum trei ani însă, viaţa şi cariera lui s-au schimbat radical. Şi tot radical s-ar putea schimba şi peste o lună şi jumătate. Pentru că Balazs este pe locul 140 pe lista de drafturi NHL şi ar putea face cel mai important pas din cariera lui. Poate că pare greu sau ciudat, însă aceastea sunt procedurile prin care National Hockey League atrage jucătorii cu potenţial de pe bătrânul continent. Prin asta au trecut şi  Evgeny Malkin sau Alexander Ovechkin…

„ Faptul că am fost inclus pe acea listă nu înseamnă nimic, dacă nu ajung acolo. Poate doar că aşa mă va cunoaşte lumea, însă atât. Colegii mei din Germania s-au bucurat pentru mine şi m-au felicitat, la fel şi prietenii mei de la Ciuc”.

„E un jucător cu o tehnică foarte bună, are viteză, patinează foarte bine şi are un excelent simţ al jocului. Sunt calităţi fără de care nu poţi face pasul spre NHL: am vorbit cu el în vacanţa de Paşte şi l-am sfătuit să pună accent pe pregătirea fizică, pe uscat, pentru că nu va răzbi altfel în hocheiul de peste ocean. Are nevoie de mult noroc pentru a ajunge acolo, important este să rămână optimist indiferent de ce se întâmplă anul acesta. Ar fi extraordinar ca un hocheist din România să facă acest pas. Slovenii au dat mulţi jucători de valoare în NHL- printre care Anze Kopitar şi sunt o naţiune mică în hocheiul mondial. Doamne ajută ca Balazs să facă acest pas pentru România”, a spus Gereb.

Balazs visează, ca mai toţi tinerii hocheişti, să calce pe urmele lui Sidney Crosby. Are şi motive. Canadianul este cel mai tânăr căpitan din istoria NHL şi considerat unul dintre cei mai buni jucători all-time. Iar echipa sa, Pittsburgh Penguins, este una dintre cele mai iubite grupări din lume. La fel şi Canada, naţionala căreia Crosby i-a adus aurul olimpic acum patru ani. „Canadienii sunt zeii hocheiului”, spune Balazs despre campioana olimpică. Când vine vorba despre jucătorii care îl inspiră, în afara lui Crosby care deţine supremaţia, pe listă se mai află şi Evgeny Malkin, Nathan MacKinnon sau noul puşti minune al hocheiului, americanul T.J. Oshie ( cunoscut după ce a reuşit 4 din cele 6 şuturi de penalitate cu care Statele Unite au învins Rusia  la Jocurile Olimpice de la Soci).

Chiar dacă e fan declarat al „pinguinilor”, Balazs admite că nu are peretenţii când vine vorba de NHL:” Dacă aş juca în NHL nu ar conta la ce echipă aş ajunge. Însemnă că visul meu s-a îndeplinit şi atunci chiar nu mai contează oraşul şi echipa pentru care ar trebui să joc”.

Peter înţelege că e greu ca de pe locul 140 să ajungă în prima linie a unei echipe din NHL. Aşa că dacă nu reuşeşte anul acesta, va continua să creadă în jocul lui. „ Obiectivul meu principal rămâne NHL-ul. Dacă nu reuşesc să prind un loc anul acesta, atunci voi rămâne în Germania şi îmi voi îmbunătăţi jocul. Am condiţii foarte bune acolo. Apoi, trebuie să termin şi liceul…”

Balazs nu e pasionat doar de hochei. Fotbalul, baschetul şi break-dansul îi fac cu ochiul la fel de mult ca sportul care l-ar putea face mare în această vară. Aşa că în timpul liber, se uită la meciurile din NBA sau la fotbal. LeBron James, Deandre Jordan, Cristiano Ronaldo, Paul Pogba și Romelu Lukaku i-au câştigat hocheistului respectul şi admiraţia.

 

 

Cele mai citite

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă