10.3 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăSpecialLa Repubblica: Incredibila poveste a romanului Loyos

La Repubblica: Incredibila poveste a romanului Loyos

Romanul Alexandru Isztoika Loyos, de 20 de ani, arestat la 17 februarie pentru un dublu viol la Roma – in cartierul Quartaccio, la 21 ianuarie, si in parcul Caffarella, la 14 februarie – era cunoscut fortelor de ordine din Italia, el locuind de mai multi ani peninsula, fara a avea un loc de munca si o locuinta. Expulzat, arestat si apoi eliberat de trei ori, Loyos a sfidat legea, scrie miercuri ziarul La Repubblica, monitorizat de Agerpres.

Povestea lui Alexandru Isztoika Loyos este incredibila, noteaza ziarul italian, care releva ca ea este una din multele afaceri judiciare derulate cu incetinitorul si contradictii legislative cu final de cosmar. Daca in urma cu cateva luni s-ar fi pus in aplicare prevederea italiana de expulzare, poate ca cele doua agresiuni nu ar fi avut loc.

Loyos se afla in Italia de mai multi ani, iar in cazierul sau apar antecedente penale pentru furt si ascundere de marfa furata. Este un roman de etnie roma, care alterneaza cateva delicte cu ceva locuri de munca, bautura si noptile petrecute in ascunzatori improvizate. Nu are un loc de munca regulat, nu are o locuinta fixa si este figura tipica despre care se vorbeste in decretul Prodi, cel care permite expulzarea cetatenilor comunitari, o lege aprobata in graba imediat dupa asasinarea Giovannei Reggiani si care a permis expulzarea a sute de ''indezirabili aproape intotdeauna romani', potrivit La Repubblica. Consecintele au fost imediate, la Roma inregistrandu-se o scadere considerabila a delictelor comise in strada.

Problema este, scrie ziarul, ca adesea aceste decizii administrative, semnate de prefecturi la cererea chesturilor locale, sunt luate in contumacie, si acest lucru s-a intamplat si cu Loyos. Atunci cand prefectul Romei a decis ca romanul trebuie sa se intoarca in tara sa, el nu a mai fost de gasit.

Dupa un timp, a fost retinut la Bologna, dar, printr-un avocat, s-a adresat magistraturii locale, care a examinat ratiunile decretului de expulzare si a anulat decizia prefecturii. Potrivit tribunalului din Bologna, nu existau motive intemeiate de expulzare. Loyos a redevenit liber. S-a reintors la Roma, unde a gasit un adapost intr-o tabara de nomazi din zona Primavalle, unde a si fost arestat marti dupa-amiaza.

In noaptea de 21 ianuarie, a avut loc agresiunea din Via Andersen, cartierul Quartaccio, la extremitatea taberei din Primavalle. Victima a fost o femeie de 42 de ani, V.C., care are o taraba de fructe in alt cartier si se intorcea de la o vizita facuta prietenului ei spitalizat. Erau orele 22,30 cand a coborat din autobuz, la capatul de linie din Via Andersen. Doi straini din Est ii taie calea, o tarasc intr-un loc izolat, o agreseaza sexual si fug, sarind gardul care duce la baracile locuite de mai multi romani de etnie roma.

Dupa trei zile de la violul din Primavalle, la 24 ianuarie, Loyos a fost arestat in urma unuia dintre numeroasele controale efectuate, a fost identificat si insotit la sectia pentru imigratie din Via Teofilo Patini. Impotriva sa nu a rezultat nicio procedura judiciara, numai un vechi decret de expulzare pe care judecatorii din Bologna l-au transformat in ''hartie de aruncat la gunoi'', precizeaza La Repubblica. Loyos a fost eliberat dupa cateva ore si probabil a fost convins ca de acum in Italia poate face tot ce vrea fara a fi pedepsit, mai scrie ziarul.

''Este un lucru halucinant, daca nu s-ar fi anulat expulzarea poate ca s-ar fi reintors dupa cateva luni, sau poate ca nu'', a comentat o voce anonima din cadrul chesturii. Si poate ca viata unei femei si a unei adolescente nu ar fi fost distruse, completeaza ziarul italian.

Cele mai citite

Ghiță Ciobanu speră la un ajutor pentru lână de 2 euro pe cap de oaie

Crescătorii de ovine tot mai speră să primească subvenția pentru lână, promisă aproape în fiecare an de oficialii de la Agricultură, dar care...

Avocatul Alexandru Mușătoiu – Locul 1 în ranking-urile juridice din vestul țării

Cabinetul de avocatură Alexandru Mușătoiu din Timișoara obține în 2023 Locul 1 în clasamentele Șoimii Legii și distincția Gold pentru județul Timiș, după ce a...

Declinul valorilor umaniste în societatea românească contemporană: cauze

Într-o lume dominată de tehnologie și pragmatism, societatea românească contemporană se confruntă cu un declin alarmant al valorilor umaniste. Această tendință preocupantă se...
Ultima oră
Pe aceeași temă