Operatorul regional de apă RAJA Constanța a reușit detectarea pierderilor de apă printr-o tehnologie foarte modernă, care are la bază scanarea cu ajutorul sateliţilor. După ce în luna mai RAJA a încheiat un contract de colaborare cu firma israeliană Utilis, a fost verificată eficienţa acestui sistem revoluţionar.
Prima scanare cu ajutorul sistemului utilizat de firma de Utilis a cuprins 1.000 de kilometri de reţele de apă de pe litoral, respectiv Constanţa, Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Agigea, Tuzla şi Techirghiol. Zona analizată cu metodele clasice, în punctele indicate de sateliţi, a vizat municipiul Constanţa. Aurel Presură, directorul general adjunct al RAJA, a declarat că verificarea ulterioară, cu aparatele acustice, a confirmat existenţa a cinci zone în municipiu unde există pierderi de apă.
„Este vorba despre conducte foarte vechi. În municipiul Constanţa avem 650 km de reţele, din care mai bine de jumătate au peste 40 de ani vechime. Acest sistem, care foloseşte sateliţi, este foarte avansat, pentru că detectează pierderile care nu se văd de la suprafaţă. Acum suntem la momentul la care săpăm efectiv pentru a verifica dacă într-adevăr există pierderi“, a precizat Aurel Presură.
Scanarea reţelelor de apă a durat două săptămâni, timp în care au fost identificate cinci zone cu pierderi. Cu metodele clasice, de ascultare cu aparatele acustice, operaţiunea ar fi durat cel puţin un an. Sistemul cu scanare prin satelit este foarte eficient, detectând pierderi de la debite de 1 l/minut, până la 60-70 l/minut.
De asemenea, cu acest sistem pot fi detectate și pierderile la mare adâncime, scanarea fiind posibilă la adâncimi de 9-11 metri în subteran. La RAJA, următorul pas va fi o analiză a costurilor şi beneficiilor, pentru a se stabili eficienţa sistemului.
Ceea ce plăteşte RAJA acum este doar accesul la sateliţi, o cheltuială de 30.000 euro, beneficiul urmărit fiind scăderea pierderilor de apă, de la 30% în prezent, la cel mult 10%.