4.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialLa Morga se lucreaza ca in Evul Mediu

La Morga se lucreaza ca in Evul Mediu

Camere frigorifice neincapatoare si neiluminate, mirosuri de cadavre, instrumentar la nivelul anilor '70, caldura de 40 de grade vara, fara echipamente de protectie, reparatii imposibil de efectuat si planuri de reabilitare de acum trei ani, neaplicate… Pe scurt, asa este descrisa Morga Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta.

Vara este, fara doar si poate, cel mai ingrozitor anotimp pentru asistentii de la Morga. Obligati sa-si desfasoare activitatea intr-un spatiu fara aer conditionat, cu geamuri vechi care abia daca se intredeschid, temperatura poate ajunge chiar si la 40 de grade Celsius! Sistemul de ventilatie nu face fata, mirosul aproape ca te sufoca. Nu exista antidoturi pentru „izul mortii”, iar echipamentul de protectie – cizme de cauciuc, manusi pentru efectuarea autopsiilor, bonete, halate speciale, masti de protectie si asa mai departe – lipseste cu desavarsire. Manusile chirurgicale cu care asistentii lucreaza sunt subtiri si se rup foarte repede, acestia fiind expusi la tot felul de boli. Instrumentarul folosit in efectuarea necropsiilor este uzat, avand o vechime de peste 30 de ani. Laboratorul de Anatomie Patologica nu mai face fata solicitarilor si volumului crescut de munca.

Unde sa ne punem mortii?

Capacitatea camerei frigorifice este de 18 rafturi, dintre acestea doar 8 fiind functionale. O parte din cele 10 rafturi nefunctionale se afla la doi metri inaltime, intre ele si tavan existand un spatiu liber de doar 15 centimetri, iar celelalte se afla lipite de podea, tot la o distanta de 15 centimetri fata de rafturile suprapuse. Este imposibil sa urci un cadavru la doi metri inaltime, pentru ca nu exista utilajele necesare de ridicare. In plus, spatiul este mult prea ingust pentru corpurile neinsufletite. Dotarea salii frigorifice nu este nici pe departe performanta, in zilele aglomerate cadavrele fiind pur si simplu aruncate unele peste altele. Pentru a nu tine mortii afara, in hol, asistentii de la Morga prefera sa-i inghesuie in cele opt rafturi ale camerei frigorifice. Este necesara extinderea spatiului, dar si modernizarea lui prin construirea unor etuve separate. Pana atunci va mai trece ceva timp, asistentii care isi desfasoara activitatea aici fiind nevoiti sa improvizeze.

Standardele UE nu pot fi indeplinite

In urma cu cativa ani, Morga Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta a fost inclusa intr-un program de reabilitare ce viza Laboratorul de Anatomie Patologica. Daca ar fi fost pus in practica, costurile ar fi depasit lejer suma de un miliard de lei vechi. Modificarile trebuie efectuate asa cum cer standardele Uniunii Europene, lucru imposibil pentru morga din Constanta, pentru ca presupune modificari majore legate de structura.
Acestea nu pot fi efectuate din cauza faptului ca Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta, prin natura constructiei, nu le permite. „Modernizarile” din cadrul acestui serviciu – desi cuvantul potrivit ar fi „carpelile” – s-au facut dupa posibilitati: ba o portiune de gresie sparta a fost schimbata, ba s-a lipit vreo teava de caldura sau s-a mai dat cu o mana de var. Singurul pas concret – dar care nu a fost finalizat favorabil – s-a facut in anul 2003, cand un reprezentant al Institutului de Proiectari a vizitat morga in vederea efectuarii de masuratori pentru extinderea Laboratorului de Anatomie Patologica. Minunatul proiect nici nu a inceput bine ca s-a si poticnit. A ramas la stadiul „cautam proiectul original pentru a face calculele si devizele necesare extinderii laboratorului”. Fondurile necesare demararii lucrarii urmau sa provina din cele 13 miliarde de lei alocate la rectificarea de buget din 2003.

Planuri desarte

Ca un plan de viitor obisnuit deja pentru orice noua conducere a spitalului – lucru pe care-l auzim an de an, ca pe un vinil stricat – se doreste extinderea si modernizarea camerei frigorifice a morgii. Se are in vedere si crearea celei de-a doua camere frigorifice. Vor exista sertare pentru depozitarea cadavrelor si elevatoare automate pentru ridicarea lor. Acest serviciu trebuie modernizat deoarece asistentii lucreaza, in prezent, in conditii improprii.

Cele mai citite

Mesaj emoționant al Regelui Charles: Exemplul lui Isus este atemporal: să intrăm în lumea celor care suferă

Regele Charles a transmis un mesaj emoționant de Crăciun în care a pus accent pe solidaritate, compasiune și speranță, în fața suferințelor și provocărilor...

Bursele europene au închis în creștere înainte de Crăciun: Acțiunile tehnologice și Novo Nordisk, în prim-plan

Piețele europene au încheiat ședința de marți în creștere, într-o zi de tranzacționare mai scurtă cu ocazia ajunului Crăciunului, relatează CNBC. Indicele paneuropean Stoxx...

Programul de guvernare propune stimulente pentru tinerii absolvenți și subvenții pentru angajatori

Tinerii absolvenți care se angajează pentru prima dată cu un contract de muncă pe perioadă nedeterminată vor primi o primă de stabilitate pe o...
Ultima oră
Pe aceeași temă