7.1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialLa misiunile diplomatice: legalizari, certificate de nastere si casatorie

La misiunile diplomatice: legalizari, certificate de nastere si casatorie

Activitatea Ministerului roman al Afacerilor Externe (MAE) nu inseamna doar tratate, conventii, protocoale sau expertiza pentru pozitionarea corecta si pragmatica a Romaniei pe scena politicii internationale. Cristian Gaginsky, directorul Directiei Relatii Consulare, ne-a explicat ca MAE, prin misiunile diplomatice si oficiile consulare din strainatate, rezolva, pe langa multele probleme de diplomatie si politica internationala, incheierea de casatorii, eliberarea certificatelor de nastere sau de deces.

La cererea persoanelor cu cetatenie romana, misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei pot sa mai elibereze urmatoarele acte notariale: legalizarea de copii si inscrisuri, eliberarea de duplicate de pe actele notariale intocmite de misiunile diplomatice, legalizarea sigiliilor si semnaturilor, autentificarea inscrisurilor, redactarea de inscrisuri in vederea autentificarii sau legalizarii semnaturii, darea de data certa inscrisurilor prezentate de parti.
Misiunile diplomatice nu pot efectua: acte de mostenire, cu exceptia declaratiilor de acceptare sau renuntare a succesiunii; acte de protest al cambiilor, al biletelor la ordin si al cecurilor. De asemenea, misiunile diplomatice nu pot solutiona cererile cetatenilor romani sau straini referitoare la acte de vanzare-cumparare pentru bunuri aflate pe teritoriul Romaniei, acestea fiind doar de competenta notarilor publici. In schimb, pot fi autentificate procuri prezentate de cetateni romani prin care se da mandat unor persoane din tara pentru a actiona in numele lor in scopul incheierii actelor de vanzare, donatie privind constructii si terenuri aferente acestora, precum si inscrisuri sau procuri prin care se dispune, indiferent de mod (vanzare, testament, donatie) de astfel de bunuri.

Actele notariale mentionate se pot obtine numai daca solicitantul face dovada unui pasaport romanesc si a cetateniei romane.

Pentru cununia cu un strain se depune certificatul de cutuma

Milioane de cetateni romani se afla peste granita. Unii s-au stabilit definitiv in strainatate, altii sunt la studii sau la munca, altii calatoresc in scopuri turistice sau de afaceri. Daca ei vor sa se insoare, nu este obligatoriu sa sara in avion ca sa se intoarca in Romania. MAE le intinde o mana de ajutor. Viitorii soti pot semna declaratia de casatorie la ambasada sau la consulat. Pentru incheierea casatoriei la ambasada, solicitantii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: barbatul sa aiba varsta minima de 18 ani, femeia, 16 ani; sa nu fie casatoriti cu alte persoane; sa detina documente de identitate valabile (pasapoarte); sa aiba domiciliul sau resedinta in strainatate.
Oficierea casatoriei are loc dupa trecerea unui termen de 10 zile de la data depunerii documentelor. Actele redactate intr-o limba straina vor fi traduse in romana. Daca este vorba despre o casatorie intre un cetatean roman si unul strain, atunci misiunea diplomatica ii mai solicita persoanei care nu are cetatenie romana ca, pe langa actele de identitate, declaratia de casatorie si certificatul medical, sa mai aduca: certificat de celibat, precum si certificat de cutuma privind conditiile de forma si fond ale incheierii casatoriei potrivit legii statului al carui cetatean este. Acest certificat poate fi obtinut din tara de origine, de la misiunea diplomatica sau oficiul consular competent al acelui stat.
Actele necesare sunt: declaratia de casatorie, pasapoartele, certificatele de nastere in original, iar daca este cazul: sentinta de divort sau hotararea de anulare a casatoriei anterioare; hotararile judecatoresti pronuntate in strainatate trebuie, in prealabil, sa fie recunoscute si investite cu formula executorie de catre instanta competenta din Romania; certificatul de deces al fostului sot; certificatul de casatorie anterior cu mentiunea desfacerii casatoriei; certificate medicale privind starea sanatatii viitorilor soti, din care sa rezulte daca sunt apti pentru incheierea casatoriei (certificatele medicale sunt valabile 14 zile).


Inregistrarea nasterii

Si cum dupa nunta vine si botezul, ambasadele si consulatele nu o sa-i lase pe prunci fara certificate de nastere. Totul este ca parintii sa nu uite sa-si declare copiii. Daca din motive obiective nasterea nu a fost declarata in termenul de 15 zile, inregistrarea se mai poate face intr-un termen de un an, dar numai cu justificarea corespunzatoare si cu dovada imposibilitatii respectarii termenului. Pentru unele servicii consulare se platesc taxe cuprinse intre 30 si 70 de dolari sau euro, in functie de tara in care se afla misiunea diplomatica a Romaniei.

Cele mai citite

Rusia revendică cucerirea orașului Kurahove din estul Ucrainei, în urma unei bătălii de trei luni

Rusia a anunțat luni că a cucerit orașul minier Kurahove, în estul Ucrainei, după aproape trei luni de bătălie intensă. Ministerul rus al Apărării...

Propunerea inedită a lui Zelenski către Trump: Bani rusești pentru arme americane

Președintele Zelenski a declarat că Putin va „distruge Europa”, dacă SUA renunță la NATO Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că garanțiile de securitate pentru...

Microsoft anunță investiții masive în AI: 80 de miliarde de dolari pentru 2025

Microsoft intenționează să aloce aproximativ 80 de miliarde de dolari în anul fiscal 2025 pentru dezvoltarea centrelor de date dedicate inteligenței artificiale, aplicațiilor bazate...
Ultima oră
Pe aceeași temă