20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialLa Iasi, pelerinaj la Infectioase

La Iasi, pelerinaj la Infectioase

La primul stranut sau acces de tuse, zeci de ieseni s-au si dus la Spitalul de Boli Infectioase, cautandu-se de gripa porcina. "Romanii sunt cunoscuti prin atitudinea lor dusa la extreme cind vine vorba de sanatatea lor. Ori isi neglijeaza sanatatea pina ajung sa moara pe strada, ori la orice noutate din lumea medicala vin buluc la spital. Dupa ce au aparut primele cazuri de gripa noua in Romania, toata lumea si-a adus aminte ca este bolnava. A crescut brusc numarul pacientilor care se pling ca au febra si se intreaba daca nu au gripa noua. Este important ca populatia sa vina la spital daca intampina probleme de sanatate, insa la noi de acum se transforma intr-o usoara isterie.

 

Ne asteptam ca numarul cazurilor de febra sa creasca semnificativ in urmatoarea perioada", a declarat dr. Mihnea Hurmuzache, coordonatorul Clinicii IV Boli Infectioase din cadrul Spitalului de Boli Infectioase Iasi. Medicii adauga ca o astfel de atitudine aglomereaza unitatea inutil si ar fi bine ar fi ca iesenii sa consulte medicul de familie inainte sa se prezinte din proprie initiativa la spital. Ministerul Sanatatii a confirmat alte doua cazuri de infectare cu noul virus gripal. Este vorba despre o femeie de 28 de ani si mama acesteia de 56 de ani. Femeile sunt internate la Institutul de boli infectioase "Matei Bals", unde s-a inceput administrarea terapiei cu antivirale, iar starea lor este buna. Tanara a sosit de la New York pe 29 mai, iar mama acesteia a luat virusul de la fiica in timpul celor doua zile in care au stat impreuna, prin transmitere secundara. Medicii au inceput investigatiile epidemiologice pentru stabilirea contactilor celor doua paciente.

 

La Iasi, pana ieri la pranz se prezentasera la medicii epidemiologi peste 100 de pacienti, din fericire niciunul afectat de virusul gripei porcine. "Daca nu au fost in strainatate sau nu au luat contact cu persoane care au calatorit, nu au de ce sa se teama. si in Romania, lumea mai raceste, sta in curent sau fac dusuri reci, depa care-i prinde guturaiul. In acest sens, cred ca medicii de familie trebuie sa fie primii consultati si nu camera de garda a Spitalului de Boli Infectioase", a adaugat dr. Mihnea Hurmuzache.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă