20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialLa Galati, Prutul depaseste cota de inundatie

La Galati, Prutul depaseste cota de inundatie

Desi debitul Dunarii a crescut ieri pe sectorul Galati pana in apropierea valorii de 13.000 mc/s, cresterea nivelului apelor a fost de numai un centimetru. La Oancea, Prutul a depasit ieri cu 3 cm cota de inundatie, astazi cota de inundatie fiind depasita cu pana la 15 cm. Administratia Acumularii de la Stanca Costesti a redus cu 66% debitul deversat, dar pana la scaderea nivelului apelor vor mai trece cateva zile.

Dunarea si Siretul
sunt in scadere

Ieri, pe sectorul Galati, nivelul Dunarii a crescut la Galati cu un centimetru, atingand cota de 606 cm, cu 6 cm peste cota de inundatie, debitul inregistrand o crestere la 12.900 mc/s. Hidrologii de la Administratia Nationala „Apele Romane” estimeaza ca in urmatoarele zile nivelul si debitul Dunarii vor fi intr-o usoara crestere. In aval de Galati, digul „Badalan” de pe malul stang al Dunarii este mentinut in faza 1 de aparare, cu un nivel in crestere cu un centimetru fata de cel inregistrat duminica. Cotele Siretului erau, in continuare, in scadere, la Cosmesti cu 8 cm, la Lungoci cu 20 cm, in apropierea zonei de varsare in Dunare, la Sendreni, scaderea nivelului Siretului fiind de 7 cm. Debitul Siretului a inregistrat ieri o scadere la 474 mc/s.

Nivelul Prutului depaseste cu 13-15 cm cota de inundatie

Ieri-dimineata, Prutul era in crestere, in zona localitatii Oancea atingand nivelul de 503 cm, cu 3 cm peste cota de inundatie. Astazi, nivelul Prutului va creste la Oancea cu 10-12 cm, depasind cu 13-15 cm cota de inundatie cu aproximativ 10-12 cm, debitul Prutului crescand la 303-307 mc/s. In aceste conditii, la ora 9.30, Directia Apelor Prut a luat decizia reducerii debitului deversat din Acumularea Stanca Costesti, de la 400 mc/s la 130 mc/s. Reducerea va avea ca efect o scadere semnificativa a nivelurilor apelor Prutului, hidrologii estimand ca, dupa data de 18 aprilie 2006, pe sectorul Oancea nivelul Prutului sa scada sub cota de atentie. Pe cursul inferior al Prutului, zona indiguita „Bratesul de Jos” se afla in faza a 2-a de aparare, zona indiguita „Bratesul de Sus” fiind mentinuta in faza 1 de aparare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă