1.5 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialLa Galaţi, oraşul dintre ape, se face plajă pe uscat

La Galaţi, oraşul dintre ape, se face plajă pe uscat

Cu toate că sezonul estival a început de o lună, iar oraşul este înconjurat de trei cursuri de apă, Dunărea, Siretul şi Prutul, gălăţenii nu au acces la o plajă care să le ofere condiţii decente. În urmă cu 23 de ani, la Galaţi existau două plaje la Dunăre, Plaja „Cocuţa” şi plaja de la turnul TV, o altă plajă la Lacul Brateş şi o alta la Lacul Vânători, zis şi „Lacul Partidului”. În oraş funcţionau şi două bazine de înnot, dintre care unul olimpic. Între timp, Plaja „Cocuţa” a fost desfiinţată. Plaja de la Lacul Brateş a fost privatizată şi a devenit neatractivă din cauză că nu s-au făcut investiţii. Deşi pe vremuri era o plajă cochetă, cu pietre, cala Eforie Sud, şi-a pierdut atractivitatea şi din cauză că după înreruperea comunicaţiei cu Prutul, Lacul Brateş, de 2.200 ha, a devenit apă stătătoare, plină de mâl. Plaja de la lacul Vânători, administrată de Primăria Galaţi arată ca un maidan, iar plaja de la turnul TV, devenită plaja Dunărea după modernizările de la începutul anilor 90, acum este nefuncţională, pentru că se  bagă apă în bazine numai o zi pe week-end. Bazinul olimpic a fost închis la începutul anilor 90, au fost găsiţi bani pentru reparaţii, dar cum acestea trebuiau finalizate în 2011 şi acest lucru nu s-a întâmplat nici astăzi e greu de spus dacă şi când ar putea fi redeschis. Al doilea bazin, cel de la fosta Baie Comunală, a fost reabilitat, inclusiv arhitectonic şi a fost inaugurat oficial pe 7 iulie 2012. Dar de atunci este închis, pentru că nu a fost rezolvată problema mobilierului. E adevărat că există şi trei piscine moderne, două în zona rezidenţială din nordul oraşului şi una la pădurea Gârboavele, dar cum intrarea şi consumaţia sunt prea costisitoare pentru un simplu salariat, majoritatea gălăţenilor sunt în căutarea plajelor „populare”.  

În bazinele Plajei Dunărea, e apă numai sâmbăta şi duminica

Gălăţenii au încă nostalgia plajelor la apă curgătoare, la Dunăre, cum erau Plaja “Cocuţa”, pe malul tulcean şi Plaja de la Turnul TV, de pe malul gălăţean. Primăria a abandonat ideea unor astfel de plaje, pentru că le-ar da edililor prea multe bătăi de cap, cu balizarea şi asigurarea salvatorilor. Aşa că pe la mijlocul anilor 90 a fost plaja de la turnul TV, devenită Plaja Dunărea, prin construirea a două bazine “cu valuri” şi a altor două bazine pentru copii, cu duşuri, terase şi o discotecă în aer liber, a cărei construcţie nu a fost terminată nici după douăzeci de ani. După ce în ultimii zece ani au funcţionat, în acest an bazinele de la Plaja Dunărea sunt mai mult “uscate”, pentru că se bagă apă numai în weekend. „Datorită faptului că bugetul guver­namental, dar şi cel local a ieşit târziu, probabil că investiţiile au întârziat puţin. Unul din cele două bazine este închis, din mo­tive de securitate, a sănătăţii publice, el nu poate fi redeschis. Bazinele nu funcţionează pentru că apa trebuie să atingă temperatura de 22 de grade Celsius, iar asta se poate întâmpla nu­mai când afară sunt peste 22 de grade. Bazinul a funcţionat sâmbătă şi dumi­nică, acum este închis, mâine sau cel târziu joi îl umplem, ca în weekend să avem apă. Ca să fie apă sâmbătă în ba­zin, trebuie să îl umplu de joi. Durează mult până se umple, pentru că reţeaua de aducţiune a apei în bazin este ve­che, debitul e mic. Această problemă a apărut de când s-a închis Uzina de Apă de aici”, spune administratorul Plajei Dunărea. Gălăţenii fac plajă pe uscat în condiţiile în care în acest an Primăria Galaţi a majorat taxa de acces la plajă de la 5 la 6 lei.

Aqua Magic Park, promisiuni electorale

În urmă cu câţiva ani, a făcut furori la Galaţi anunţarea Proiectului Marina, în cadrul căruia, în parteneriatul public privat dintre municipalitate şi firma de construcţii Alfarom Holding, componentă a unui trust din Israel, urma să fie construit în zona Plajei Dunărea, un complex de agrement ce cuprindea, pe lângă blocuri de locuinţe şi centre de afaceri, un port de ambarcaţiuni, un patinoar, bazine de înot, amfiteatru în aer liber, săli de sport, piste pentru role, arteziene, spaţii verzi, punctul cel mai atractiv fiind construirea unui “Aqua Magic Park”. Proiectul a căzut, dar în 2008 şi 2012 a fost resuscitat de mai multe partide şi candidati. Eviden, au fost simple promisiuni electorale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă