20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialLa furat de morti

La furat de morti

"Blocaj in trafic" este primul spectacol de teatru in care eu am auzit, pret de cateva secunde, o manea. Ce altceva ar putea sa asculte sutii de la service-ul auto?

Poate ca era timpul ca manelele, bormasinile vecinilor, baietii de la scara blocului si micii suti, ideea de emigrare catre o "tara normala", chestiunile astea de care ne lovim la tot pasul, sa ajunga, in sfarsit, si subiecte pentru un spectacol de teatru. Desigur, fiecare dintre subiectele de mai sus au mai aparut si prin alte montari. Dar pana acum nimeni nu a privit problema din perspectiva omului normal, dintr-o perspectiva, sa-i zicem, "casnica", a micilor inconveniente pe care astfel de intamplari si oameni le genereaza. De pilda, ideea de a emigra pentru ca "acolo fetele nu sunt fluierate cand merg cu bicicleta", disconfortul pe care il creeaza spartul peretilor in apartamentul vecinului, increderea micilor borfasi in ei insisi si lipsa totala a fricii de presupuse consecinte ale legii sunt cateva chestiuni marunte, banale, dar definitorii pentru atmosfera damboviteana contemporana.

In "Blocaj in trafic", doi smecherasi, angajati intr-o afacere cu dezmembrari de masini, fura o dubita. Numai ca in acea masina se afla un mort. Iar mortul nu e un oarecare, ci fiul unui barosan din lumea interlopa. In incercarea de a scapa de incarcatura nedorita mai lovesc si o masina. Si asa apar in poveste si fosta iubita a mortului si actualul ei logodnic. Mai adaugam un sef al sutilor, care de fapt lucreaza la o companie de asigurari ce "are grija" de masinile furate, si o relatie de dragoste inceputa cu o cearta si terminata cu un sarut ca-n filme. Rezulta o comedioara cu gangsteri damboviteni, ostateci si rascumparari.

In aceasta piesa premiata in cadrul concursului de dramaturgie de la FestCO, debutantul Bogdan Costin se multumeste, insa, cu putin. Ar fi putut fi o descriere, chiar si in genul comic, a acestei lumi a micilor borfasi autoh­toni. Dar pare mai mult o copie dupa genul acela de filme de actiune pe care le uiti imediat dupa ce le-ai vazut. Are ceva rasturnari de situatie si destul umor, dar povestea si personajele sale sunt clisee.

La al treilea sau spectacol la Teatrul Foarte Mic (dupa "Fluturii sunt liberi" si "COOLori"), Diana Iliescu lucreaza la aceasta montare cu o parte din echipa tanara a institutiei. Ei i se alatura Florin Lazarescu de la National, care, impreuna cu Toma Cuzin, reuseste sa faca un interesant cuplu de smecherasi. Lasitatea si fricile celor doi, genul acela care combina smecheria in fata victimelor si umilinta in fata sefului, micile poante de borfasi, un anumit tip de retard intelectual al celor doua perso­naje, reprezinta partea cea mai reusita a montarii. Insa si regizoarea si actorii par mai degraba preocupati sa gaseasca poante, decat sa dea o dimensiune umana, interesanta personajelor. Si asa rezulta un spectacol, pe alocuri, amuzant. Din pacate, doar atat…

Blocaj in trafic
Comedie. 1h 25min.
Autor: Bogdan Costin. Regia: Diana Iliescu. Scenografia: Corina Gramosteanu. Cu: Radu Iacoban , Viorel Cojanu, Cuzin Toma, Andreea Gramosteanu, Florin Lazarescu.
Teatrul Foarte Mic (Bd. Carol nr. 21, tel. 021.314.09.05. Pret bilet: 12-20 lei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă