7.4 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialLa CJAS Cluj, Covasna, Bistriţa şi Mureş activitatea nu e suspendată, la...

La CJAS Cluj, Covasna, Bistriţa şi Mureş activitatea nu e suspendată, la CJAS Botoşani şi Neamţ au fost găsite soluţii de „avarie”

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Botoşani nu are activitatea suspendată, iar asiguraţilor li s-a sugerat să facă plăţile prin virament bancar sau prin Poşt, în timp ce la CJAS Neamţ este folosită, ca variantă de avarie, o aplicaţie proprie, până la remedierea SIUI, potrivit Mediafax.

Preşedintele-director general al CJAS Botoşani, Rodica Huţuleac, a declarat că activitatea CAS Botoşani nu este suspendată, dar a recunoscut că activitatea e îngreunată din cauză că nu funcţionează sistemul SIUI, iar la casierii nu se pot încasa bani.

„Noi am recurs la alternativă şi sfătuim asiguraţii să plătească prin virament bancar sau, pentru cei care nu au cont, prin Poştă direct în contul CNAS”, a spus directorul CJAS Botoşani.

Ea a spus că activitatea este îngreunată, dar că se lucrează pe un program alternativ de debite prin care oamenii pot afla exact cât au de plătit.

La CJAS Neamţ se foloseşte, ca variantă de avarie, un program propriu, astfel că, după o scurtă sincopă, se primesc în continuare declaraţii şi se lucrează cu publicul.

Medicii, stomatologii şi farmaciştii, nu pot însă să facă raportări către CJAS Neamţ în această perioadă.

Directorul CJAS Neamţ, Valerică Frăţilă, a declarat că nu s-a înregistrat aglomeraţie la sediul instituţiei.

„La noi nu sunt probleme, toată lumea poate veni fără nici un fel de probleme să achite, să depună acte. Pot veni şi o sută de oameni. La Bucureşti sunt probleme, motiv pentru care acolo s-a suspendat activitatea până la remedierea sistemului SIUI. La noi, din fericire, nu există nici un fel de probleme. Nu este nici foarte aglomerat, doar câţiva oameni, cum de altfel sunt şi în restul zilelor”, a declarat Valerică Frăţilă.

Casele judeţene de asigurări de sănătate din Cluj, Covasna, Bistriţa-Năsăud şi Mureş continuă să lucreze cu publicul, miercuri, în pofida problemelor apărute în sistemul SIUI, fiind găsite soluţii care să permită preluarea datelor de la cetăţeni, deşi cu unele întârzieri sau întreruperi.

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Cluj nu a suspendat, miercuri, activitatea de preluare şi procesare a raportărilor lunare din partea angajatorilor, aceasta înregistrând, însă, întârzieri, din cauza problemelor apărute în sistemul SIUI.

Directorul CJAS Cluj, Emilia Groza, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că, în pofida problemelor apărute la sistemul informatic, instituţia încearcă preluarea şi procesarea datelor de la angajatori, contribuabili şi furnizorii de servicii medicale.

„Activitatea CJAS Cluj nu a fost suspendată. Noi funcţionăm în continuare, chiar dacă se înregistrează întârzieri, şi încercăm rezolvarea preluării şi procesării raportărilor lunare din partea angajatorilor, dar şi rezolvarea problemelor furnizorilor de servicii medicale care au contracte cu noi şi ale contribuabililor persoane fizice. Preluăm actele pe o aplicaţie informatică locală”, a spus Groza.

Potrivit acesteia, la ghişeele CJAS Cluj nu se înregistrează cozi mai mari decât de obicei.

Reprezentanţii CJAS Cluj au făcut apel la angajatorii care trebuie să depună declaraţii lunare să le transmită online, pentru evitarea aglomeraţiei la ghişee.

Emilia Groza a precizat că, în funcţie de volumul de muncă, s-ar putea decide prelungirea programului de lucru al instituţiei.

Nici la CJAS Covasna activitatea de relaţii cu publicul nu este afectată, miercuri.

Preşedintele-director general al CJAS Covasna, Forro Bela, a declarat corespondentului MEDIAFAX că blocarea sistemului SIUI nu a afectat activitatea instituţiei în ceea ce priveşte relaţia cu publicul.

Potrivit sursei citate, la serviciul relaţii cu publicul se lucrează pe baza unui alt program informatic, blocarea sistemului SIUI afectând doar preluarea declaraţiilor PFA.

„În acest moment, putem să oferim servicii pentru 90 la sută dintre clienţii Casei, astfel că activitatea de relaţii cu publicul nu a trebuit să fie suspendată, în Covasna”, a precizat Forro Bela.

De asemenea, activitatea CJAS Bistriţa-Năsăud nu va fi suspendată fiindcă instituţia are un program propriu cu care poate elibera adeverinţe de asigurat şi poate face încasări de sume plătite de cei care şi-au încheiat singuri contracte de asigurat, urmând că aceste date să se încarce apoi în SIUI.

Directorul economic al CJAS Bistriţa-Năsăud, Silvia Rusu, a declarat că se lucrează la „cota de avarie”.

„Am fost informaţi în legătură cu problemele apărute la sistemul SIUI, dar noi avem programul nostru cu care am lucrat înainte de apariţia SIUI şi putem elibera adeverinţe şi face încasări. Sunt urgenţe pe care le rezolvăm, ca să nu punem lumea pe drumuri. După ce vor fi remediate problemele din sistem, vom încărca ce lucrăm acum în programul naţional. Este adevărat că nu putem ajuta datornicii să vadă care este istoricul lor, fiindcă nu mai putem accesa baza de date, dar problemele urgente le rezolvăm”, a spus Rusu.

Ea a declarat că perioada de început de an este aglomerată de obicei, fiindcă persoanele care au contracte individuale de asigurare vin să îşi plătească asigurarea. În plus, la ghişee s-a creat aglomeraţie şi din cauza faptului că CJAS a emis somaţii de plată pentru peste o mie de persoane fizice autorizate sau asociaţii familiale care aveau restanţe la plata asigurărilor, iar acestea vin acum să-şi achite restanţele.

„Chiar astăzi (miercuri – n.r.) au venit câţiva datornici şi le-am explicat care este situaţia, iar dânşii au înţeles şi vor reveni”, a spus Rusu.

Nici activitatea CJAS Mureş nu a fost suspendată, deşi s-au înregistrat întreruperi în funcţionarea sistemului.

Directorul CJAS Mureş, Acs Valeria, a declarat că în cursul zilei de miercuri s-au înregistrat câteva întreruperi ale sistemului informatic, dar momentan acesta funcţionează, însă nu ştie pentru cât timp.

„Am avut probleme astăzi (miercuri – n.r.), dar am fost atenţionaţi din timp de CNAS că sistemul informatic este într-un proces de optimizare şi reglaj. Au fost oameni care au stat la rând, dar oricum la începutul anului se creează cozi de 20-25 de oameni”, a spus ea.

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Buzău nu se confruntă cu probleme deosebite în urma defecţiunii apărute la SIUI, întrucât adeverinţele de asigurat se eliberează cu ajutorul unui alt program cu care este dotată instituţia, o situaţie similară înregistrându-se şi la CJAS Constanţa.

Potrivit directorului medical al CJAS Buzău, medicul Nina Mihai, în judeţ nu au apărut probleme deosebite din cauza deficienţelor la sistemul informatic, adeverinţele de asigurat eliberându-se cu ajutorul unui alt program.

„La Buzău nu sunt probleme deosebite chiar dacă Sistemul Informatic Integrat Unic nu funcţionează deoarece toţi cei care vin să-şi ridice adeverinţele au fost serviţi în timp util. E adevărat că sunt cozi mai mari deoarece au expirat adeverinţele eliberate pensionarilor în 2009, adeverinţe care sunt valabile doi ani”, a declarat, miercuri, directorul medical al CJAS Buzău, medicul Nina Mihai.

De asemenea, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa, Daniel Learciu, susţine că nu sunt probleme deosebite la instituţia pe care o conduce ca urmare a blocării Sistemului Informatic Unic Integrat, deoarece CJAS foloseşte un sistem de rezervă pentru a colecta contribuţiile la fondul asigurărilor de sănătate.

„Activitatea la CJAS Constanţa se desfăşoară normal. Avem un sistem de rezervă care ne permite să colectăm în continuare contribuţiile asiguraţilor, iar după ce Sistemul Informatic Unic Integrat va fi deblocat vom reveni din nou pe acesta”, a declarat preşedintele CJAS Constanţa, Daniel Learciu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă