Dezastrul suportat la Galati de Alianta, care a pierdut un mandat de vicepresedinte CJ din cauza votului dat de conservatori candidatului PSD, este inca la faza calculelor si acuzatiilor reciproce, dar este previzibila si aparitia unor noi tensiuni si conflicte de interese.
Efectele dezastrului au fost limitate
Presedintele organizatiei municipale PNL Galati, Mircea Razvan Cristea, care este si unul dintre cei doi viceprimari ai Galatiului, spune ca dupa ce a avut loc o consultare a reprezentantilor locali ai partidelor din coalitia guvernamentala s-a ajuns la concluzia ca suspendarea Protocolului de functionare a coalitiei la Galati nu va afecta colaborarea PNL si PD cu Partidul Conservator in Consiliul Municipal: „Functionalitatea la nivelul Consiliului Local nu va avea de suferit. S-au purtat discutii intre reprezentantii celor trei partide in CLM. Se vor sti mai multe dupa ce Consiliul National de Coordonare a Coalitiei va lua o decizie in acest sens”. Este foarte probabil ca asteptata decizie a liderilor nationali sa nu inrautateasca aceasta colaborare, din moment ce chiar premierul Calin Popescu Tariceanu se declara pentru gasirea unei solutii de rezolvare a situatiei, nu pentru o masura radicala in privinta relatiilor dintre partidele din Alianta si Partidul Conservator. La nivel national, relatiile dintre cele trei partide se bazeaza pe mize mult mai importante decat pierderea unui mandat de vicepresedinte CJ.
PD, tradat de „Agentul 007” infiltrat de PSD
Seful liberalilor galateni a exprimat si un punct de vedere extrem de transant in privinta celor care au tradat. Pe langa tradarea din coalitie a celor opt consilieri judeteni de la Partidul Conservator, care au votat candidatul PSD, Mircea Razvan Cristea afirma ca a mai existat si o tradare din interiorul Aliantei, a consilierului judetean PD Stefan Stanciu, director la Muzeul de Istorie si trecut de vreo doua luni de la PSD la PD, considerat acum de liderul PNL ca fiind „Agentul 007”, „Mata Hari cu pantaloni” si „cal troian”: „Nu exista nici o indoiala ca Partidul Conservator a votat candidatul PSD pentru functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean. In plus, s-a remarcat si actiunea politica de genul „007” a PSD. Ma refer aici la modul in care a actionat Stefan Stanciu. Acesta, dupa ce a trecut de la PSD la PD, i-a lucrat pe pedisti din interior.
Directorul Muzeului de Istorie a fost un fel de Tom Cruise in „misiune imposibila” la CJ. Nu este normal sa se intample asa. Din politica nu trebuie sa dispara onoarea. Nimeni nu va mai avea incredere in acest om. Stanciu a jucat rolul calului troian. Daca am ajuns, la Galati, sa cream „agenti 007″ cum este acest Stanciu, care banuiesc ca acum este inapoi”. In replica la cele spuse de liderul PNL Galati, Stanciu a declarat: „Cristea ar trebui sa fie mai atent atunci cand vorbeste. Nu am fost nici „cal troian” si nici spion trimis de PSD”.
Candidatul Aliantei a fost votat de 9 consilieri PNL si 2 consilieri PD, dar de un singur consilier de la PC. Asadar, 8 dintre cei 9 consilieri PC au votat candidatul PSD, iar asta echivaleaza, fara nici un fel de dubiu, cu un vot al Partidului Conservator pentru PSD. Controversele vizeaza cauzele ce ar fi putut determina acest vot al conservatorilor. Se pare ca ar fi vorba de dorinta conservatorilor de a imparti cu PSD, ceea ce nu a fost posibil in timpul mandatului de vicepresedinte al lui Mircea Toader: accesul unor firme la lucrarile de investitii finantate de la bugetul Consiliului Judetean. Cum pe vremea fostului vicepresedinte le-a mers cam rau, conservatorii au oferit PSD-ului un mandat de vicepresedinte la care liderii PSD Galati nici nu indrazneau sa spere. Notabil este faptul ca noul vicepresedinte al CJ Galati, pesedistul Eugen Chebac, va coordona domeniul investitiilor si activitatile economice ale CJ Galati. Iar un asemenea mandat, obtinut de PSD cu sprijinul PC, va pune pe baze noi relatiile dintre cele PSD si PC. Noi si cat se poate de concrete!
Urmatorul conflict, schimbarea atributiilor
Solutia ceruta de Tariceanu pentru o reparare a rezultatului votului este greu de gasit. Prefectura ar putea sa atace hotararea de CJ la Contenciosul Administrativ, dar pentru aceasta ar trebui sa existe si o fundamentare legala solida. Presupunand ca lucrurile vor ramane asa, este deja previzibil un viitor conflict politic ce ar putea fi iscat la Consiliul Judetean Galati de o foarte probabila solicitare a Aliantei ca atributiunile celor doi vicepresedinti ai CJ sa fie schimbate, pentru ca domeniul activitatilor economice si investitiilor sa nu mai fie sub controlul vicepresedintelui Eugen Chebac (PSD), pentru a fi preluat de vicepresedinta Marcela Sighinas (PNL).
Schimbarea presedintelui Durbaca?!
Furia liderilor locali ai Aliantei impotriva conservatorilor nu se va calma prea usor. Iar „paratrasnetul” eliminarii acestor tensiuni ar putea fi chiar presedintele PC Galati, Eugen Durbaca, ce este si presedinte al CJ Galati. Durbaca a fost chiar excesiv de nonsalant in explicarea dezastrului suferit de Alianta la votul din CJ: el i-a acuzat pe liderii PNL si PD, secretarii de stat Victor Dobre si Mircea Toader ca nu au organizat o verificare a voturilor inainte de a fi introduse in urna si in concluzie a spus: „Hotul neprins e negustor cinstit”! Dar, dupa cum au evoluat lucrurile, Dobre si Toader ar putea sa fie mai suspiciosi si bineinteles mai nervosi din cauza altei „precizari” a lui Eugen Durbaca: „Consilierii PC au votat asa cum s-a stabilit”! Cum la Bucuresti se vorbeste din nou de modificarea Legii 215 pentru schimbarea unor presedinti de consilii judetene, iar la Galati, pentru schimbarea lui Eugen Durbaca, ce nu este iubit acum nici de Alianta, nici de PSD, liderii PNL si PD nu ar avea nevoie decat de obtinerea a 3-4 voturi ale unor consilieri judeteni PSD, ceea ce, cu o eficienta politica a compromisului, nu ar fi prea greu de obtinut…