20.2 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecial"La chemarea noastra"

„La chemarea noastra”

Cuvantarea lui Ion Iliescu in zorii zilei de 14 iunie 1990 adresata minerilor din Piata Victoriei, la sosirea lor in Bucuresti, dovedeste clar ca Iliescu i-a chemat, i-a incitat, organizat si trimis in grupuri organizate sa actioneze in Piata Universitatii.

"Ma adresez dvs. de asta data, multumindu-va pentru raspunsul de solidaritate muncitoreasca pe care si de asta data l-ati dat la chemarea noastra.
Multumesc, de asemenea, tuturor celorlalte delegatii din judete care au venit si s-au adaugat acestor forte solidare ale muncitorimii romane.
Ii rugam pe ceilalti sa ramana aici, in piata.

Delegatia de mineri, in frunte cu dl Cozma, se va deplasa spre Piata Universitatii, pe care vrem sa o reocupati dumneavoastra.
Asa cum ati vazut, de asta data,  avem de-a face cu elemente, cu  elemente de-a dreptul fasciste, care ieri s-au  dedat la acte de vandalism, dupa ce, in cursul  diminetii de ieri, 13 iunie, forte organizate de ordine publica au curatit Piata Universitatii, la propriu adica, dupa ce au evacuat o serie de elemente care zaceau pe spatiul verde, au eliminat tot spatiul, s-au apucat  de curatirea zonei, pentru ca a ramas mizerie in urma acestora, s-au apucat sa curete  carosabilul, sa spele, sa pregateasca pentru circulatie. In dupa-amiaza zilei de ieri, grupuri organizate de elemente incitate, multe din ele drogate, inarmate cu diverse elemente contondente, cu bare, cu lanturi, cu pietre, cu caramizi, cu tigle, au atacat cordoanele de politisti, inarmate cu sticle incendiare, au dat foc la autobuze, la masini si apoi, grupuri, s-au indreptat spre cladirea Politiei, pe care au incendiat-o, spre cladirea Ministerului de Interne, spre seara, precum stiti, au invadat si cladirea Televiziunii care a trebuit sa-si intrerupa emisiunea.
In cursul serii, grupuri de muncitori, de politisti si ostasi au reusit sa reelibereze televiziunea si spatiul din jurul acesteia.
Peste noapte  au fost eliberate cladirile Politiei si ale Ministerului de Interne. Unii dintre ei  s-au reintors in Piata Universitatii. Acum, spre dimineata, se pare, se pare ca din nou au evacuat-o, au parasit-o. Sunt acolo cateva formatiuni de parasutisti si politisti.

V-am ruga pe dvs., minieri, care sunteti grupati, organizati, sa va indreptati in coloana pe bulevard, pana la Piata Universitatii, pe care s-o ocupati definitiv dumneavoastra, dupa care, in conlucrare cu fortele de ordine, va rugam sa asigurati paza Pietii Universitatii, pentru ca sa se efectueze lucrari de curatire si de redare a circulatiei acestui nod.
Dumneavoastra sa fiti paznicii, in conlucrare cu fortele de ordine, a acestui punct central din Capitala.
Va multumim foarte mult, va rugam sa faceti totul pentru a elimina excesele, pentru a elimina actele sangeroase si dumneavoastra sa asigurati paza necesara impotriva tuturor elementelor extremiste care si-ar mai face aparitia in aceasta zona!
Va multumim foarte mult, tuturor!  Drum bun si cu bine! Succes!"

Cele mai citite

Incendiu la Întreprinderea de Rulmenţi Bârlad

Pompieri militari intervin, sâmbătă, la un incendiu izbucnit într-o hală de producţie a Întreprinderii de Rulmenţi Bârlad, afectat fiind acoperişul imobilului pe o suprafaţă...

Adriean Videanu și soția, „pensionarii” de lux, prinși la vamă cu bijuterii de peste jumătate de milion de euro

Fostul ministru al Economiei și soția sa au fost opriți în aeroportul din Munchen, pentru că nu au declarat bijuterii de peste 650.000 de...

Nicolae Ciucă s-a întors în zonele afectate de inundații din Galați

La 3 săptămâni de la inundațiile catastrofale care au măturat mare parte din zona Moldovei, liderul PNL s-a întors în zonele afectate pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă