7.1 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialL-au lasat serviciile in ofsaid pe Basescu?

L-au lasat serviciile in ofsaid pe Basescu?

» Implicarea fratelui presedintelui Basescu intr-o firma de armament si asocierea lui cu persoane care au legaturi cu acest domeniu il afecteaza si il vulnerabilizeaza pe seful statului, sustin specialistii in politici publice.

» Serviciile secrete ar fi trebuit sa-l avertizeze pe seful statului asupra prezentei fratelui sau in actionariatului unei firme care isi propunea sa intre pe piata afacerilor de armament, spun surse din acest domeniu.

"Cum il stiu eu pe Traian Basescu, i-ar fi rupt picioarele fratelui sau daca ar fi stiut", spune fostul sef al spionajului romanesc Ioan Talpes, cunoscut pentru atasmentul sau fata de presedinte. In acelasi timp, specialisti din acest domeniu sustin ca familia presedintelui este supravegheata de serviciile secrete pentru a preveni nu doar  accidente puse la cale dinafara tarii, dar si pentru a-l apara pe seful statului de vulnerabilitati. Altfel spus Traian Basescu ar fi trebuit sa afle direct de la servicii despre prezenta fratelui sau in actionariatul unei firme care-si propunea sa intre pe piata internationala de armament, daca nu direct de la Mircea Basescu. Presedintele s-a aratat surprins de aceasta informatie, dar ulterior a incercat sa-l scuze pe Mircea Basescu, lasand sa se inteleaga ca acesta a cazut intr-o cursa. In plus, doi dintre fostii ministri ai Apararii sustin ca serviciul de informatii al armatei trebuie sa fi stiut de activitatea societatii unde era actionar si Mircea Basescu. Gheorghe Tinca spune ca acest serviciu "monitorizeaza tot", iar Teodor Melescanu a explicat ca acestia "ii informeaza in timp real – pe ministru, presedinte, prim-ministru – asupra oricaror lucruri care pot avea incidenta", iar Basescu "nu este un nume care sa treaca neobservat". Consilierul pe probleme de, Aparare al presedintelui Basescu, Iulian Fota, a evitat insa sa precizeze daca presedintele ar fi trebuit sa fie informat de serviciile secrete despre implicarea fratelui sau intr-o firma de armament. "Potrivit Legii 91, serviciile de informatii intervin cand apar amenintari la adresa sigurantei nationale", s-a limitat sa spuna consilierul presedintelui.
Serviciul Roman de Informatii s-a ferit sa marturiseasca daca l-a avertizat sau nu pe presedinte ca fratele sau este implicat intr-o firma care are in obiectul de activitate inclusiv tranzactii cu armament.

Surse din zona serviciilor de informatii spun insa ca, atat in Romania cat si in toata lumea, rudele presedintelui sunt monitorizate tocmai pentru a evita ca acestora sa li se intinda eventuale curse care ar duce la vulnerabilizarea sefului statului. Pe de alta parte, absenta sefului statului de la Ziua Marinei, eveniment de la care era nelipsit, coincide cu organizarea primei expozitii de armament pe care a facut-o firma la care si fratele sau era actionar. Daca ar fi stiut inca de atunci de implicarea lui Mircea Basescu in firma de armament, este posibil ca presedintele Basescu sa fi dorit o delimitare de actiunile fratelui sau. Consilierul pe probleme de Aparare al presedintelui Basescu ne-a spus ca "nu este nimic ilegal sa faci un targ de armament, mai ales ca au mai fost doua similare la Bucuresti".

Adrian Moraru argumenteaza ca Ministerul Apararii trebuia sa stie de existenta acestei firme de armament. "Atunci cand vrei sa iti inregistrezi o firma de armament, iti trebuie un aviz special de la ministerul de resort. Prin aceste avize, niste baieti te verifica si vin si iti explica ce ai voie si ce nu", sustine Moraru. De aceea, crede directorul de la IPP, este posibil ca Mihai Stanisoara, ministrul Apararii, sa nu fi stiut aceste informatii, tinand cont de faptul ca "el este sef peste minister si oricare dintre oamenii din subordinea sa putea sa tina aceste informatii numai pentru el". Pe de alta parte, sustine Moraru, daca ministrul Stanisoara nu a avut un ordin clar sa verifice astfel de afaceri si ar fi aflat despre situatia lui Mircea Basescu, "s-ar putea sa nu fi avut curajul sa-i spuna presedintelui" gandindu-se ca seful statului stie deja si ca in acest mod ar incerca sa obtina si el niste beneficii din aceasta afacere. In acelasi timp, surse demne de incredere care au legatura cu industria armamentului considera ca izbucnirea acestui scandal ar putea fi generata de "competitorii de pe piata armamentelor care stiau ca au pierdut niste contracte si, astfel, au lucrat cu aceasta increngatura. Atunci cand iti pui problema asa inseamna ca ai pierdut tot arsenalul de convingere". La targurile de armament vin firme care platesc milioane de euro pentru un stand si care sunt convinse ca urmeaza sa primeasca un contract deoarece "singurul cumparator la un astfel de targ este statul".

In firma Defense, Security and Intelligence CO. Desintco SRL aveau legaturi si doi ofiteri superiori din Armata: colonelului (r) Aurel Cazacu, director in Ministerul Economiei pe probleme de industrie si fost director al Romtehnica si Romarm, a carui fiica detinea 5 la suta din firma, si generalul Ion Sandu, loctiitorul  sefului Departamentului de Armament din Ministerul Apararii. Pe langa acestia mai erau actionari, fiecare cu cate 30 de procente Mircea Basescu, fratele presedintelui, Romeo Oita, presedintele Patronatului Serviciilor de Securitate, si Cristian Andrei Grigore Geamanu, vicepresedinte pe Europa de Est al General Defense Co. USA.

CONSECINTE

Traian Basescu s-a aratat insa afectat de acest scandal: "Nu mi-e de imagine. Ma afecteaza ca om, pur si simplu. Putea sa-mi spuna si i-as fi spus sa nu o faca. De dusmani te poti apara, dar este extrem de greu sa te aperi de propriul frate". Mircea Basescu nu a vrut sa comenteze situatia in care l-a pus pe presedinte, spunand numai ca este "treaba lui" daca a facut aceste declaratii. La Ziua Marinei insa, Mircea Basescu a aparut in niste imagini impreuna cu ceilalti patru actionari ai firmei de armament. Adrian Moraru sustine ca astfel, "nu se poate spune ca, existenta firmei a putut fi trecuta cu vederea, din moment ce a fost organizata o expozitie si actionarii au fost si foarte vizibili".

Cele mai citite

Uniunea Europeană accelerează extinderea în Balcani: șase miliarde de euro pentru dezvoltare

Noua șefă a diplomației europene, Kaja Kallas, a anunțat miercuri obiective ambițioase pentru extinderea Uniunii Europene în Balcanii de Vest. „Vrem să vedem progrese...

Studiu despre investitorii BVB: Creștere a portofoliilor mici, dar scădere a frecvenței tranzacțiilor

Investitorii de retail din România au adoptat o abordare mai precaută în 2024, orientându-se spre acțiuni mai stabile pe fondul volatilității pieței. Potrivit studiului Market...

Percheziții în Prahova: 100 kg de articole pirotehnice confiscate, două persoane audiate

Întreaga cantitate de articole pirotehnice a fost confiscată, iar cercetările continuă pentru stabilirea întregii activități infracționale Polițiștii prahoveni au efectuate joi dimineață trei percheziții domiciliare...
Ultima oră
Pe aceeași temă