16.2 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăSpecialL'szlo Tokes vrea sa infiinteze Episcopia Reformata a Ardealului

L'szlo Tokes vrea sa infiinteze Episcopia Reformata a Ardealului

In pagina „Lumea crestina” din 17 decembrie 2005, arhim. prof. univ. Constantin Voicu i-a pus cateva intrebari incomode arhiepiscopului Andreicut, fostul sau student, la care arhiepiscopul de Alba nu i-a raspuns nici acum. Fost rector si decan al prestigiosului Institut Teologic din Sibiu, decan al Facultatilor de Teologie ortodoxa din Alba Iulia si Oradea, cunoscator imbatabil al vietii eclesiale transilvane, profesorul Constantin Voicu revine printr-o scrisoare adresata paginii noastre, in care ii pune cateva intrebari zdrobitoare arhiepiscopului Bartolomeu Anania:
Recunoasteti ca sunteti vinovatul principal pentru starea de tensiune, nemultumire si chiar revolta pe care ati creat-o in intreg Ardealul, dupa propunerea pe care ati facut-o Sf. Sinod de a va infiinta o mitropolie proprie? Recunoasteti ca astfel de practici machiavelice nu s-au petrecut niciodata in trecutul Bisericii stramosesti?
Mai recunoasteti ca daca ar fi fost ales mitropolit la Sibiu IPS Andrei n-ati fi cerut scindarea Mitropolei Ardealului, asa cum ati declarat unui ziarist, in urma cu cateva saptamani? Atunci, care sunt interesele „misionar-pastorale” care au stat la baza propunerii de infiintare a unei noi mitropolii?
Recunosteti ca in cei 13 ani de activitate la Cluj nu v-ati prea implicat in lucrarea „misionar-pastorala” a eparhiei, ci ati lasat totul pe seama celor doi episcopi-vicari? De ce v-ati adus aminte abia cum, dupa alegerea noului mitropolit al Ardealului, ca un ierarh trebuie sa se implice si in probleme „misionar-pastorale” si nu sa stea patru zile pe saptamana la Manastirea Nicula sa scrie?
Corespund cu realitatea paginile pe care le-a scris Mihai Pacepa, in cartea „Orizonturi rosii”, pag. 330-331, ca ati fost trimis in SUA si Canada cu misiuni precise din partea fostei Securitati? Recunoasteti ca ati contribuit din plin la dezbinarea diasporei romanesti din America, asa cum vreti sa faceti cu Biserica Ortodoxa din Ardeal?
Corespund cu realitatea paginile scrise de Aurel Sergiu Marinescu, in vol. IV din cartea sa consacrata exilului romanesc, in care sunteti acuzat, ca si in cartea lui Mihai Pacepa, ca ati fost trimis in SUA cu anumite misiuni de catre fosta Securitate?
Recunoasteti ca in timpul detentiei de la Aiud nu ati avut un comportament prea „ortodox” (cum marturiseste un venerabil monah cu care ati impartit celula) si ca ati colaborat cu conducerea inchisorii la „reeducarea” unor detinuti? (Acelasi monah relata faptul ca erau doua categorii de detinuti la Aiud. Cei politici si cei condamnati pentru convingerile religioase. In cazul IPS Anania, acuzatia era de legionarism.) Aveti cumva mustrari de constiinta?
Puteti marturisi in fata lui Dumnezeu si a oamenilor – cu mana pe cruce si pe Evanghelie – ca, in calitate de calugar, de la 21 de ani, ati respectat intru totul voturile monahale si principiile moralei crestine?
Ce parere aveti despre solicitarea episcopului L'szlo Tokes de a schimba denumirea Episcopiei Reformate de pe langa Piatra Craiului in Episcopia Reformata a Ardealului, in timp ce Sf. Sinod a aprobat divizarea Mitropoliei Ardealului? Mai respecta ierarhii nostri juramantul depus de a pastra unitatea Bisericii si a patriei noastre?
Cine si ce anume v-au determinat sa va transformati in agent al federalizarii Transilvaniei, implicand in acest act, in deplina cunostinta de cauza, chiar Biserica stramoseasca, in contextul in care acelasi lucru este cerut de forte politice interne si externe ostile Romaniei, pentru a crea tensiuni confesionale in Transilvania, in pragul aderarii noastre la Uniunea Europeana?
Date fiind toate acestea, nu considerati ca ar fi mai corect sa va retrageti din scaun, acum cand impliniti 85 de ani, si sa lasati locul unui ierarh mai tanar, necompromis sub raport politic si mai ales moral?

Cele mai citite

Zeci de percheziții la o rețea de cămătări care acordau împrumuturi cu dobânzi chiar de 100%

Poliția Română anunţă că sunt efectuate, marți dimineață, 37 de percheziţii în Ilfov, Dâmboviţa şi Bucureşti, într-un dosar în care 10 persoane sunt cercetate...

Românii, înlocuiți la ei acasă

România face schimb de muncitori: Asiaticii vin, românii pleacă, într-un exod care pare că nu îngrijorează pe nimeni România se confruntă, de câțiva ani, cu...

Român condamnat la 11 ani şi şase luni de închisoare, adus în țară din Italia

Un bărbat dat în urmărire internaţională, după ce a fost condamnat la 11 ani şi şase luni de închisoare pentru trafic de persoane, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă