9.9 C
București
luni, 26 februarie 2024
AcasăSpecialKovesi: Magistratii nu pot beneficia de sporuri de confidentialitate

Kovesi: Magistratii nu pot beneficia de sporuri de confidentialitate

Laura Codruta Kovesi, procurorul general al Romaniei, considera ca magistratii si personalul auxiliar de specialitate din instante si parchete nu pot beneficia de sporul de confidentialitate.

Ea a promovat un recurs in interesul legii prin care cere Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa se sesizeze asupra acestei probleme, informeaza NewsIn.

Recursul promovat de procurorul general al Romaniei vine dupa ce, in ultima perioada, instantele au fost incarcate de dosare in care judecatorii si procurorii au chemat in judecata Ministerul Justitiei si instantele unde lucreaza, solicitand diverse sporuri, printre care si cel de confidentialitate.

Cea mai mare parte a celor care au solicitat aceste sporuri le-au si castigat, conducerea ministerului solicitand fonduri suplimentare de la Guvern pentru a le putea plati.

"Astfel, unele instante au admis actiunile formulate de reclamantii – judecatori, procurori si personal auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea si au dispus plata drepturilor salariale solicitate reprezentand sporul de confidentialitate in cuantum de 15% sau 30% din indemnizatia de incadrare bruta lunara sau din salariul de baza brut lunar, actualizate cu indicele de inflatie la data platii efective, atat pentru o perioada de trei ani, anterioara introducerii actiunii cat si pentru viitor", se arata in recursul promovat de Procurorul General.

Potrivit acestuia, alte instante au respins actiunile reclamantilor, magistrati si personal auxiliar de specialitate, privind acordarea sporului de confidentialitate cu motivarea ca acestia nu fac parte din categoria personalului militar si a functionarilor publici cu statut special din institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, personalului CNSAS, cel al Consiliului National privind discriminarea, asa cum prevede Ordonanta Guvernului nr.19/2006 care reglementeaza acordarea acestor sporuri.

Situatia acestui personal nu este considerata comparabila cu cea a magistratilor si personalului auxiliar de specialitate din sistemul judiciar, al caror statut si sistem de salarizare este reglementat prin legi de sine statatoare, motiv pentru care nu se poate retine o discriminare in acest sens, au mai stabilit instantele care au respins cererile de acordare a sporului de confidentialitate.

Kovesi mai arata ca este de acord cu punctul de vedere al instantelor care au respins actiunile prin care se cerea acest spor, solicitand Sectiilor Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie admiterea recursului in interesul legii si pronuntarea unei decizii in sensul ca judecatorii, procurorii si personalul auxiliar de specialitate din cadrul instantelor judecatoresti si parchetelor de pe langa acestea nu beneficiaza de sporul de confidentialitate, acestora nefiindu-le aplicabile dispozitiile art.3 din Ordonanta Guvernului nr.19/2006 privind cresterile salariale ce se vor acorda personalului militar si functionarilor publici cu statut special din institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.

"Vointa legiuitorului a fost aceea de a acorda sporul de confidentialitate numai la anumite categorii de persoane, stabilite in mod expres prin lege, iar magistratii si personalul auxiliar de specialitate nu se incadreaza in aceste categorii, motiv pentru care nu sunt indreptatiti la acordarea acestuia", concluzioneaza procurorul general.

Cele mai citite

Ludovic Orban confirmă că partidele din Dreapta Unită vor avea candidați comuni: „Am discutat de principiu să ne unim peste tot unde e benefic”

Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a afirmat duminică, la Ploieşti, referindu-se la colaborarea partidelor care formează Dreapta Unită la alegerile locale, că încă nu...

Numărul bugetarilor a crescut cu peste 13.500 anul trecut, ajungând la aproape 1,3 milioane de angajați

Numărul bugetarilor din România a crescut, anul trecut, cu peste 13.500 de posturi, ajungând la aproape 1,3 milioane de persoane. Majoritatea erau angajaţi în...

Liderii Coaliției lucrează la listele de la europarlamentare. Se caută independeți pentru Bruxelles și București

Liderii coaliției PSD-PNL negociază dur pentru listele europarlamentare, dar și funcția de primar general al Capitalei și cele care vor fi după alageri. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă