16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialKovesi, Bogdan și Coldea, anchetați din oficiu de Parchetul General pentru abuz...

Kovesi, Bogdan și Coldea, anchetați din oficiu de Parchetul General pentru abuz în serviciu, în urma dezvăluirilor lui Sebastian Ghiță

Romulus Varga, la câteva ore după ce a fost avizat de Consiliul Superior al Magistraturii pentru funcția de procuror șef al Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a anunțat, prin comunicat de presă, că s-a declanșat, din oficiu, urmărirea penală "in rem" (pentru faptă), în urma dezvălurilor făcute de Sebastian Ghiță la România TV. Fapta ar fi "abuzul în serviciu", iar persoanele vizate ar fi șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, judecătoarea Camelia Bogdan și generalul SRI Florian Coldea, după cum rezultă din înregistrare.

"Ca urmare a vehiculării în mass-media a unor informaţii privind posibile imixtiuni în actul de justiţie, astfel cum a rezultat dintr-o înregistrare făcută publică de fostul deputat Sebastian Ghiţă în care este redat un dialog între fostul preşedinte al României Traian Băsescu şi o altă persoană, Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele: În cursul zilei de astăzi, 4 ianuarie 2016, la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informaţiilor făcute publice prin materialul difuzat pe data de 3 ianaurie 2017 pe postul România TV. În această înregistrare, Traian Băsescu relata despre informaţiile pe care le primea în legătură cu cauze judiciare aflate în curs de soluţionare. Pe măsura derulării cercetărilor vom informa opinia publică" se anunță în comunicatul Parchetului.

Ce a "dezvăluit" Ghiță 

Sebastian Ghiță a declarat, în înregistrarea difuzată marți seară de postul România TV, că mai multe dosare au fost "măsluite" și că despre astfel de lucruri are cunoștință și fostul șef al statului, Traian Băsescu.

"Sunt multe persoane cărora în acești 10 ani li s-au făcut mari nedreptăți. Cazurile pe care le cunosc îndeaproape cu amănunte și știu cât de nedrept, incorect au fost aranjate și măsluite sunt cel al lui Adrian Năstase, al lui Sereș, felul în care lui Geoană i s-au furat alegerile, felul în care au fost păcăliți milioane de români la suspendarea lui Băsescu, felul în care a fost deturnată voința Monei Pivniceru la numirea lui Kovesi, cazul lui Voiculescu cu Camelia Bogdan și judecătorul Mustață, felul în care s-a măsluit dosarul Voiculescu – Bendei, felul în care s-a aranjat dosarul Sârbu pe adresa secretă a lui Florian Coldea, felul în care s-a măsluit dosarul Pescariu – Stelian Gheorghe – Microsoft și cazul fostului ofițer SRI Daniel Dragomir și al legăturii sale cu firma de PR a SRI și a Mihaelei Nicola", a declarat Sebastian Ghiță în înregistrarea făcută publică marți seară de România TV. 

"Nu doar eu cunosc aceste lucruri, ascultați-l, vă rog, pe fostul președinte Traian Băsescu ce povestește despre întâmplările din biroul său pe care le-a înregistrat, întâmplări desfășurate în prezența lui Florian Coldea, a Codruței Kovesi, a Cameliei Bogdan. Dacă asta vi se pare justiție, atunci nu mai am ce spune", declară Ghiță în înregistrare.

Fostul deputat PSD a prezentat și o înregistrare audio care ar conține un dialog purtat între Traian Băsescu și un interlocutor, fostul președinte afirmând că ar avea înregistrări cu Florian Coldea, Laura Codruța Kovesi și Camelia Bogdan.

Potrivit înregistrării prezentate de Ghiță, cel care ar fi Traian Băsescu vorbește despre "stat mafiot" și declară: "Să-i vezi când vorbeau a doua zi după condamnarea, care cum le-o spusese cu trei zile înainte, s-a împlinit. Cum îmi spunea: Mâine îl luăm pe Mustață și intră Camelia Bogdan. Să-i vezi după o zi când spuneau: Am vorbit cu Bogdan și a spus că dacă aveam codul penal îi dădea 20 de ani, a putut să-i dea doar zece. Pe urma trage concluziile Coldea, știi. Să-l vezi ce spectaculos e Coldea când trage concluzii. Camelia Bogdan a intrat judecător în dosarul ginerelui. Un judecător care duce dosarul de-un an este schimbat și la ultimul termen a intrat Camelia Bogdan. Păi bă, Bogdan, eu te știu cine ești!".

Traian Băsescu a recunoscut că afirmațiile îi aparțin, dar a precizat că înregistrarea a fost editată. În plus, Băsescu a precizat că nu s-a întâlnit niciodată cu judecătoarea Camelia Bogdan și nici nu a discutat cu ea despre dosarul "Voiculescu".

Fostul deputat Sebastian Ghiță, judecat în două dosare de corupție și anchetat în alte două, este dispărut de la domiciliu și căutat de Poliție în toată România. El era sub puterea mandatului de control judiciar, potrivit căruia trebuia să se prezinte săptămânal la Poliție, dar din data de 19 decembrie este de negăsit. El nu s-a prezentat nici la audierile de la DNA, unde a fost citat cu mandat de aducere. 

 

Cele mai citite

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...
Ultima oră
Pe aceeași temă