14.4 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăSpecialKovesi: 250.000 de dosare blocate, daca se adopta modificarile CPP

Kovesi: 250.000 de dosare blocate, daca se adopta modificarile CPP

Procurorul general Laura Kovesi a declarat ca peste 250.000 de dosare vor fi blocate daca se adopta modificarile la Codul de Procedura Penala, relateaza Hotnews.ro. "Se anuleaza actele de urmarire penala si se favorizeaza infractorul. In ultimele trei luni s-au inregistrat 36 de restituiri de dosare catre procurori. Asistam la o disolutie a autoritatii statului", a spus procurorului general. Laura Kovesi a trimis 7 scrisori catre sefii celor doua camere ale Parlamentului, Comisiile juridice si CSM, prin care trage un semnal de alarma asupra consecintelor adoptarii CPP in aceasta forma.

Procurorul general a declarat la finalul Adunarii generale a procurorilor ca daca modificarile operate la Codul de Procedura Penala vor intra in vigoare, vor fi blocate peste 250.000 de dosare. " Printre modificarile aduse CPP exista o prevedere potrivit careia o ancheta nu poate dura peste 6 luni de zile, iar in acest moment sint 250.000 de dosare aflate in situatia aceasta, dosare care au depasit termenul si care vor fi blocate", a declarat Kovesi.

Procurorul general a mai precizat ca prin modificarile aduse CPP se anuleaza actele de urmarire penala si se extind drepturile persoanelor suspectatre de savirsirea unor infractiuni. " Asistam la o disolutie a autoritatii statului", a declarat Laura Kovesi.

In ce priveste avalansa de restituiri de dosare de la judecator catre procuror, Kovesi a precizat ca doar in ultimele trei luni s-au inregistrat 36 de restituiri in toata tara. " Nicaieri in dreptul penal francez, italian, belgian sau elvetian nu exista institutia restituirii de la judecator la procuror", a spus Kovesi. Procurorul general a atras atentia ca situatia devine ingrijoratoare si a spus ca a comandat o analiza la nivelul intregului Minister Public pentru a se vedea care au fost motivele acestor restituiri.

Incercarea de unifica DIICOT cu DNA printr-o Ordonanta a guvernului a fost contestata de procurorul general, care a declarat ca nu a stiut nimic despre aceasta intentie si ca nimen i nu i-a cerut un punct de vedere. " Deocamdata se functioneaza foarte bine pe aceste structuri distincte", a spus Kovesi.

Cele mai citite

Elefantul PSDNL s-a întos brusc în magazinul cu democrația de porțelan și a făcut țăndări Constituția

Ilustrație: Marian Avramescu Elefantul PSDNL a intrat în democrația românească de porțelan și s-a întors brusc, făcând cioburi constituția, dar lăsând mult loc pentru...

Mită la Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău! Doi angajați au fost reținuți de procurorii DNA

Şeful Serviciului Tehnic, Administrativ şi Aprovizionare din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Bacău şi economistul unităţii au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie pentru 24 ore...

Cine sunt primi 10 candidații PSD la alegerile europarlamentare din 2024

Chiar dacă PSD și PNL au anunțat că vor merge pe liste comune la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, PSD și-a cam...
Ultima oră
Pe aceeași temă