PSD este pe cale de a redeveni caracatița care își întinde tentaculele peste toată România. Aparențele de partid reformat, care înțelege și respectă regulile jocului democratic, au fost aruncate din nou la coșul de gunoi. Lovitura de stat din iulie 2012 – care a dus la suspendarea președintelui Traian Băsescu, marțea neagră din decembrie 2013 – prin care se urmărea adoptarea legii privind amnistia și grațierea – și joia neagră din 2014 – prin care se urmărește legalizarea traseismului politic – sunt „performanțele“ democratice pe care social-democrații le-au atins din momentul în care au ajuns la guvernare. Cu doar două luni înainte de alegerile prezidențiale, PSD nu mai are răbdare și vrea acapararea totală a puterii.
Prin ordonanța de urgență care le va permite aleșilor locali să migreze la ce partid doresc, PSD nu doar că suspendă toate regulile jocului democratic chiar în timpul jocului, dar demonstrează și care vor fi noile reguli după alegerile prezidențiale. Iar principala regulă pe care se va baza PSD este aceea că nu va mai exista nicio regulă. Indiferent dacă ar câștiga sau nu funcția de președinte, pârghiile guvernamentale și legislative vor fi în continuare deținute de social-democrați. Viitorul președinte va avea de înfruntat toate atacurile la democrație pe care PSD le va viza după alegerile prezidențiale și care se vor concentra în principal pe schimbări legislative pentru anihilarea tuturor instituțiilor cu rol în menținerea statului de drept în România.
Pentru Alianța Creștin Liberală, mișcarea kamikaze pregătită de PSD este o adevărată trambulină care îl poate propulsa pe candidatul la prezidențiale drept singura opțiune viabilă pentru toți cei care cred în valorile fundamentale ale statului de drept și ale democrației și, în general, pentru toți cei care își doresc o Românie normală. Pentru ACL este și o bună oportunitate de a ieși din logica reactivă, de a prelua inițiativa și de a genera o rupere de ritm într-o campanie și așa destul de plictisitoare. Cei doi aliați au ocazia de a polariza întreaga dispută pe axa ACL-PSD și de a elimina din joc sateliții agresivi și zgomotoși precum PMP.
Însă, cel mai important, acest moment este un mare test pentru modelul de președinte pe care îl propune candidatul ACL. Klaus Johannis a declarat că va fi un președinte care nu va provoca scandal. Va fi un președinte al consensului, al dezbaterilor și al meselor rotunde. Or, ceea ce vedem în cazul acestei ordonanțe de urgență este că în România nu vor fi posibile dezbaterile, consensul și mesele rotunde nici acum și nici după alegerile prezidențiale. În aceste condiții, va abandona Klaus Johannis modelul de președinte desprins din manuale pentru a propune un model de președinte de care are cu adevărat nevoie România? Răspunsul e mai degrabă negativ. De la declanșarea acestui scandal și până acum, am putut să observăm următoarele manifestări la actualul candidat al ACL:
Johannis – un președinte care tace în fața abuzurilor. S-a ascuns în spatele partidelor din ACL și a intervenit foarte puțin pentru a sancționa abuzul PSD. Când liderii ACL au protestat pe toate vocile, Klaus Johannis a tăcut. Mai mult, Johannis nu doar că nu sancționează în mod ferm acest abuz, dar nici nu se opune categoric ca PNL să beneficieze de efectele acestei ordonanțe, declarând că e chiar posibil ca unii primari să vină la PNL în unele județe.
Johannis – un președinte interesat doar de propria imagine. S-a poziționat încă de la început ca un președinte care refuză să facă scandal. Or, în situația de față doar printr-un scandal public foarte mare se poate atrage atenția asupra abuzului comis de PSD. Între un Johannis interesat de conservarea propriei imagini și un Victor Ponta dependent de televiziuni și imagine nu este nicio diferență.
Johannis – un președinte care aduce liniștea. Deși scandalul a izbucnit de câteva zile, Klaus Johannis nu a organizat nicio conferință de presă, în calitate de co-președinte al ACL și de candidat la prezidențiale, prin care să condamne de la o tribună oficială demersurile PSD. Or, cea mai puternică armă a unui președinte este discursul public. Iar cele mai importante poziții ale unui președinte sunt susținute de la o tribună oficială.
Nu știm dacă Klaus Johannis își dorește cu adevărat să ajungă președintele României. Însă tot ce a întreprins până acum, în calitate de candidat pentru funcția supremă în stat, demonstrează că Johannis își dorește să fie un președinte care să stea cât mai departe de scena politică și de jocul politic. La suspendarea regulilor de către PSD, Johannis răspunde cu rescrierea regulilor după un model de președinte care va aduce liniștea.