21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialKlaus Iohannis la Summitul informal de la Bratislava: România îndeplineşte condiţiile pentru...

Klaus Iohannis la Summitul informal de la Bratislava: România îndeplineşte condiţiile pentru intrarea în Spaţiul Schengen

"România îndeplineşte condiţiile pentru a intra în Spaţiul Schengen şi este numai geografic la marginea Europei. Am dovedit că putem face faţă valului migraţionist", a declarat Klaus Iohannis la Bratislava, înainte de începerea Summitului informal de la Bratislava, explicând că România este şi foarte bine pregătită economic, pentru că are "avansul (economic – n.n.) de 5% este notabil".

Mai jos, principalele declaraţii ale lui Klaus Iohannis înainte de începerea Summitului de la Bratislava.

► Cred, sper că vom discuta lucruri foarte importante despre viitorul Uniunii. Iniţial, trebuia să discutăm despre viitorul Brexit, dar iată că discutăm despre viitorul UE. Trebuie ca până în martie să facem un roadmap şi vrem să avem un plan comun cu UE. Fiecare va încerca să vină cu planul său propriu, noi vom veni cu al nostru, cu cele două aspecte strategice, intrarea în Soaţiul Schengen şi cea a în Zona Euro.

► Partenerii noştri şi-au dat seama că România e o ţară care doar geografic e într-o margine a Uniunii, în realitate am dovedit că putem face faţă acestui val migraţionist. Suntem foarte bine pregătiţi şi economic. Avansul de 5% este notabil.

► Cred că oricine şi-a putut da seama că lupta împotriva corupţiei este un lucru pe care îl luăm foarte în serios, cu rezultate notabile. Sunt multe ţări care au declarat de la început că ne susţin fără nici un fel de rezerve, de exemplu Slovacia, unde ne aflăm acum. România îşi doreşte o integrare mai profundă şi da, dorim să fim în interiorul Uniunii Europene.

===

Preşedintele Klaus Iohannis declarase ieri că liderii naţionali "au avansat nerealist" termenul de aderare la zona euro anul 2019, precizând că acesta este imposibil de atins, dar a afirmat că aderarea rămâne un obiectiv pentru România, însă fără o ţintă fixă. 

"Iniţial s-a vehiculat ca termen 2019. A fost un termen înaintat atunci prea optimist, aş spune chiar nerealist. 2019 este exclus pentru noi, dar România are în continuare acest obiectiv strategic de aderare", a spus preşedintele.

Liderii ţărilor membre ale Uniunii Europene încep vineri un summit informal la Bratislava, primul fără Marea Britanie. Ei vor discuta despre parcursul Europei după ieşirea britanicilor din Uniune.

Acum două zile preşedintele Comisiei a lansat un apel către cele 27 de ţări să strângă rândurile şi a anunţat o serie de proiecte în diverse domenii pentru relansarea europeană. Dintre acestea, ideea apărării comune se anunţă drept una dintre temele centrale. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă