20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialKiwi, migdale, smochine – fructe romanesti

Kiwi, migdale, smochine – fructe romanesti

Efectele incalzirii globale le pot aduce beneficii substantiale taranilor romani, mai ales celor din Dobrogea, Muntenia, Oltenia si Banat. Daca pana mai ieri cultivau porumb, grau, mere, prune sau pepeni, in viitorul apropiat satenii din sudul Romaniei au toate sansele sa umple ogoarele cu plantatii de banane, migdale, smochine, curmale, kiwi si pau-pau. Acestea sunt fructele exotice care pot fi cultivate in tara noastra, datorita climei temperat continentale, excesive ce se face tot mai simtita la noi. Asta inseamna un numar tot mai mare de zile caniculare in timpul verii. Dar nu numai schimbarea climei face ca Romania sa poata deveni producator de fructe exotice.

 

Specialistii de la Universitatea Agronomica din Bucuresti au demarat, cu 13 ani in urma, un ambitios program de aclimatizare a unor plante exotice. Proiectul este azi incununat de succes, dupa cum se poate vedea pe plantatia din cadrul acestei institutii academice. Fara modificari genetice, ci numai prin selectie naturala, inginerii romani au reusit sa scoata deja primele "recolte" de banane, kiwi, curmale si pau-pau. Un soi de exceptie este kiwi, un fruct mic cat un bob de strugure, foarte apreciat pe plan mondial.

 

Planta poate rezista in Romania, in timpul iernii, pana la o temperatura de minus 40 de grade. La randul sau, banana nordului, originara din SUA, e mai mare decat "suratele" sale pe care le cumparam acum din magazine. Cei care doresc sa infiinteze culturi de plante exotice se pot adresa Universitatii Agronomice, pentru material saditor, dar si pentru informatii despre cultivarea acestor soiuri.

 

Te simti undeva pe Malul Mediteranei, inspiri aerul care pare sa aiba ceva special. Trebuie sa-i ghicesti adierea, inchizi ochii si te joci de-a calatoriile peste mari si tari. Cine stie, poate ai ajuns in China, poate in Siria, in Japonia sau in America! si toate acestea se intampla pentru ca esti inconjurat de banane americane, curmale chinezesti, kiwi neozeelandeze si piersici japoneze. E clar, ti-ai pierdut de tot busola! Bananele americane sunt, la coacere, mult mai mari decat cele pe care le gasim in mod normal in magazine. Sunt si doua specii de kiwi, dintre care una normala, cat un cartof, dar si alta cu fructe mici, ca strugurii, crescand in ciorchine.

 

Mai e si pau-pau, un fruct cunoscut si sub denumirea de piersica japoneza, desi cand o vezi zici ca e o gogonea de-a noastra. Sa nu uitam de ziziphus jujuba sau curmalul chinezesc, de zici ca e o maslina. Esti pe plantatia asta de numai doua hectare, unde spatiul si timpul nu mai au granite, iar tot ce stiam pana acum despre horticultura s-a dat complet peste cap.

Si totusi nu suntem nici pe malul Mediteranei, nici in Noua Zeelanda ori China, ci in Bucuresti, mai precis la Universitatea Agronomica, acolo unde, de 13 ani incoace, specialistii au incercat si deja au reusit sa aclimatizeze toate aceste fructe. Au devenit, daca se poate spune asa, fructe romanesti. Din pacate, n-am putut sa le gustam, pentru ca mai e mult pana la recolta. Abia in toamna vor fi bune de pus in farfurie.

Specialisti in slujba agricultorilor
Nu o sa mai treaca mult timp pana cand o sa-i auzim pe tarani in piete cum isi imbie clientii la kiwi romanesc, migdale de Prahova, pau-pau de Dobrogea si smochin de Mehedinti. "Hai la jujuba de Teleorman, neamule!", va fi strigarea agricultorului care dovedeste schimbarea climei, ca tot se vorbeste de atata timp de incalzirea globala. Romanii vor putea spune ca simt pe propria piele consecintele incalzirii globale.

Taranul va trebui sa invete cuvinte noi, de la jujuba pana la pau-pau, dar, mai mult decat atat viata ii va obliga sa stie tot ce inseamna productia de banane sau curmale, in ce fel se cultiva, cum aperi noile plante de daunatori si cum le feresti de capriciile vremii, ca sa ai dever bun la piata. Cei care doresc sa cultive asemenea plante pot sa vina la Universitatea Agronomica din Bucuresti, sa ia de aici material saditor, dar sa primeasca si sfaturi practice despre cum trebuie sa ingrijesti roadele pamantului, astfel incat recolta sa fie multumitoare.

Selectie naturala
E cat se poate de clar ca s-a schimbat clima. Asta reiese si dintr-un studiu al Administratiei Nationale de Meteorologie, la care participa si Universitatea Agronomica. Ceea ce s-a constatat, dupa trei ani de observatii, este ca Romania se indreapta spre o clima temperat continentala excesiva, asta insemnand ca in timpul verii vom avea tot mai multe zile caniculare, iar in anotimpul rece tot mai multe zile geroase. "Se constata aparitia unui proces de aridizare in anumite zone ale tarii", ne-a spus prorectorul de la Agronomie, Florin Stanica. Aceste constatari n-au facut altceva decat sa sustina ideea agronomilor ca in Romania se pot cultiva fructe exotice. Iar cea mai buna dovada e chiar plantatia universitara din Bucuresti, de care v-am vorbit la inceput.

Primul lucru care te surprinde prima oara, cand ajungi in acest loc, este ca fructele nu cresc in sera, ci s-au adaptat la aerul Bucurestiului, asa cum e el, poluat si prafuit. E adevarat ca anii de studiu au insemnat selectia naturala a soiurilor, astfel incat cele mai rezistente sa se adapteze la clima din Romania, fara sa se apeleze la ingineria genetica, dupa cum ne-a spus profesorul Adrian Peticila, de la Facultatea de Horticultura. Din acest punct de vedere, a fost de bun augur colaborarea dintre agronomii romani si cei italieni, de la Institutul "Vitroplant" din Cesena.

Kiwi in ciorchine
Gazdele noastre ne-au spus cateva lucruri despre fiecare soi in parte. Sa incepem cu actinidia deliciosa, pe romaneste kiwi, acel fruct pe care il gasim si in magazine, cu suprafata pufoasa si culoarea maronie. Fructul e bogat in vitamina C, fier si calciu. Plantatiile de kiwi, din acest soi, pot avea succes in sudul Dobrogei. Dar mai e alt soi, ceva mai nou. Fructul e mult mai mic, cat o boaba de strugure, dar are aceleasi calitati nutritive ca si "sora" sa mai mare.

La recoltare te alegi chiar cu asemenea ciorchini. Aclimatizarea e un succes, astfel incat aceasta planta poate sa reziste in timpul iernii pana la o temperatura de 40 de grade sub zero. Asta inseamna ca acest fel de kiwi poate fi cultivat chiar si in zonele de deal ale Romaniei. si asta cu atat mai mult cu cat Noua Zeelanda, cel mai mare producator de kiwi din lume, vrea sa dezvolte plantatiile acestor "struguri", dupa cum ne-a spus profesorul Peticila.

Curmale dobrogene
Un alt succes al specialistilor romani este reprezentat de banana nordului. E un fruct originar din America de Nord. Arborele atinge inaltimea de pana la cinci metri, iar fructele sale sunt mai mari decat bananele normale, cele stiute si consumate de toata lumea. Am vazut pe plantatia de la Agronomie ca puietii de acest fel erau protejati, cu niste plase speciale, de insolatie, pentru ca nu le place foarte mult canicula, in timp ce iarna pot suporta bine frigul. Un alt fruct care poate fi cultivat in sudul Dobrogei este ziziphus jujuba, cunoscut si sub denumirea de curmal chinezesc. Fructele mici, de cel mult 20 de grame, au un continut mare de vitamina C si potasiu. Urmeaza un fruct "colorat" si prin denumirea sa, daca ne gandim ca se numeste pau-pau, kaki sau hurma.

Zici ca e o rosie, la prima vedere, dar portocaliul fructului iti indica faptul ca ai de-a face cu altceva decat o tomata. Concluzia specialistilor este ca Romania are potential pentru culturile exotice, astfel incat Dobrogea, Muntenia, Oltenia si Banatul ar putea fi "invadate" in viitorul apropiat de fructele care pana mai ieri veneau la noi doar in container, din tarile calde. Semne bune exista deja. O plantatie de kiwi rodeste de sapte ani in comuna Ostrov din judetul Constanta, in timp ce comuna prahoveana Gura Vadului e "imbracata" in migdali, iar la Svinita, in judetul Mehedinti, smochinii au devenit deja fructele casei. Asteptam bananele, pau-pau si curmalele…

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă