19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialKGB a incercat sa il recruteze pe sotul proaspetei sefe a diplomatiei...

KGB a incercat sa il recruteze pe sotul proaspetei sefe a diplomatiei europene

Sotul noului ministrul de externe al UE, Peter Kellner, a dezvaluit ca serviciul rus de informatii, KGB, a incercat sa il recruteze in anii '80, relateaza Sunday Times, in timp ce Daily Mail afirma ca baroneasa Catherine Ashton a avut o relatie in anii '70 cu un comunist, transmite NewsIn.

Kellner, analist politic casatorit cu baroneasa Ashton, a vorbit despre tentativa KGB in conditiile in care este analizat rolul sotiei sale in Campania pentru Dezarmare Nucleara (CND), o organizatie antinucleara britanica acuzata ca a primit fonduri de la URSS la inceputul anilor '80. Potrivit acestuia, documente ale serviciilor de informatii din anii '60 arata ca atat polita din Marea Britanie, cat si KGB-ul l-au considerat, in mod gresit, simpatizant comunist.

Potrivit lui Kellner, numele sau a fost oferit drept contact de Iuri Kudimov, un jurnalist sovietic care lucra la Londra, in urma cu peste doua decenii. Rusul a fost expulzat dupa aceea din Marea Britanie, pentru spionaj. In prezent, Kudimov este guvernatorul unei banci ruse.

"M-a abordat la o conferinta a Partidului Laburist in 1984", a spus Kellner, care lucra atunci pentru o revista politica. "Probabil ca voia niste informatii din interior despre gandirea laburista. Nu mi-a cerut niciodata documente si nimic altceva si nu i-as fi dat nimic nici daca ar fi facut-o", a adaugat el.

Analistul a spus ca s-a intalnit cu Kudimov de cel putin trei ori, dar a refuzat contacte mai regulate.

Dupa expulzarea jurnalistului rus, Kellner a scris intr-un editorial despre incercarea acestuia de a-l aborda.

Pe de alta parte, Daily Mail afirma afirma ca baroneasa Ashton a avut o relatie de doi ani cu un fost membru al Partidului Comunist britanic, Duncan Rees, apropiat de unii dintre cei mai militanti lideri de sindicat din tara. Cei doi au stat impreuna in cartierul Notting Hill, o zona in care in anii '70 locuiau numerosi activisti politici.

Rees a subliniat, insa, ca Ashton nu a fost niciodata membra a Partidului Comunist si ca, dupa parerea sa, daca i s-ar fi cerut sa devina, ar fi refuzat.

De asemenea, fostul comunist, care a fost unul dintre liderii CND pana in 1985, a declarat ca organizatia nu a primit niciodata bani de la regimul sovietic. "Bineinteles, daca ai un numar mare de donatii, nu poti sa spui de unde intra fiecare lira, dar sunt convins ca nu am avut bani de la Moscova", a spus el.

Intrebata despre trecutul sau in CND timpul audierii din PE, de miercuri, Ashton a subliniat ca a parasit organizatia in 1981, dar a recunoscut ca originea fondurilor primite nu a putut fi identificata. "Dar banii erau stransi in cutii, in timpul manifestatiilor", a subliniat ea.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă