11.5 C
București
marți, 20 februarie 2024
AcasăSpecial„Kaash“, un spectacol de neratat: Dans și mitologie

„Kaash“, un spectacol de neratat: Dans și mitologie

Televiziunea Română va difuza sâmbătă, 30 mai, de la ora 22.10, pe canalele TVR1 și TVR HD, ­spectacolul „Kaash“, prezentat de Akram Khan Company, pe scena Teatrului Național București, în cadrul ediției din 2015 a Întâlnirilor JTI.

Astfel, spectacolul „care a zguduit lumea”, așa cum titra „The Daily Star” după premieră, va putea fi urmărit de toți iubitorii dansului contemporan din România, și de cei care nu au reușit să fie prezenți în sala Teatrului Național, dar și de cei care vor să-l revadă.

„Kaash” (cuvântul ce în limba hindusă înseamnă „dacă”) a fascinat deopotrivă publicul și criticii. «Kaash» te face să tremuri de emoție”, scria „Daily Tele­graph”, în timp ce „Times of London” sublinia „expresivitatea superb sincronizată”. „The Guardian” a văzut “Kaash” ca pe o explorare a Universului în 55 de minute, caracterizându-l pe Akram Khan drept o „stea întunecată a dansului”.

După cum explică Akram Khan, directorul artistic al Akram Khan Company, „zei hinduși, găuri negre, cicluri temporale indiene, creație și distrugere” au reprezentat punctele de plecare pentru Kaash, continuând încercarea de a clădi punți între dansul contemporan și dansul clasic indian Kathak. Cei cinci dansatori, provenind din culturi diferite (două dansatoare gemene englezoaice, dar originare din Barbados, o dansatoare născută în insula Reunion și formată în Franța, doi dansatori născuți la capete opuse ale lumii – Coreea de Sud și Italia), au adus un plus de energie spectacolului reluat cu noua trupă. Iar valului de aprecieri din întreaga lume i se alătură acum și publicul din ­România.

„Am folosit acest titlu, Kaash – a explicat Akram Khan nu doar pentru că îmi place sonoritatea cuvântului în sine, ci și pentru că eu cred că noi, oamenii, trebuie să punem totul sub semnul întrebării, inclusiv divinitatea. Noi trebuie să avem curajul să luăm zeii la întrebări. Cu ­«Kaash» nu am vrut să spun o poveste ca în baletul clasic sau în dansul tradițional indian, ci una mult mai deschisă, mai complexă. Totul a pornit de la mitologia hindusă. Zeul Shiva este cel care creează, conservă și distruge. Cele trei elemente ale vieții sunt creația, conservarea și distrugerea. Atunci când distrugi ceva, în același timp, creezi altceva. Din spargerea unui bol de sticlă se creează o mulțime de fragmente mai mici, cioburile. Și dacă pe acestea le spargi din nou, creezi fragmente și mai mici. Este o repetiție: viață-moarte, moarte-viață. Din distrugere vine creația, din creație vine distrugerea. În mitologia hindusă, timpul e ciclic”.

„În «Kaash» am fost fascinat de energie, de univers, de universuri diferite în timpuri diferite. Am pornit cu dorința de a lucra cu idei mari: zeul Shiva, mitologia hindusă, fizica. Pentru că știința și mitologia pe deplin sunt legate una de cealaltă. «Kaash» este, într-un fel, o operă abstractă, narativă și totodată ambiguă. Ceea ce îmi place când e vorba de corpuri diferite, din culturi diferite, este faptul că dansul devine ambiguu. Cuvintele sunt certe, clare, dar mișcarea poate fi ambiguă, pentru ca noi să putem pune propria poveste în acele corpuri. Ceea ce înseamnă un gest pentru mine poate însemna ceva diferit pentru altcineva”, a mai spus Akram Khan.

Akram Khan Company este una dintre cele mai inovatoare companii de dans din lume, cu o prezență internațională ­majoră și turnee care se adresează culturilor de pe întregul glob. Akram Khan a obținut numeroase premii interna­ționale de dans, precum Premiul Olivier, în 2012. Artistul este în prezent profesor la Universitatea de ­Arte din Londra, colaborează cu Teatrul Sadler’s Wells din Londra, Grenoble din Franța și, de asemenea, cu festivaluri ­importante din întreaga lume.   

Cele mai citite

Care este numărul pensiilor internaționale exportate de România

După intrarea României în Uniunea Europeană, un număr destul de mare de cetățeni români stabiliți în străinătate beneficiază de pensie achitată de statul...

Discursul lui George Simion de la Timișoara, de studiat în școlile politice

Recunosc, de mult nu am mai ascultat un discurs atât de bine elaborat, atât de complex și de asertiv, ca și cel al lui...

Ministerul Muncii anunţă că încep plăţile pentru beneficiarii Venitului Minim de Incluziune

Ministerul Muncii anunţă că de astăzi încep plăţile pentru beneficiarii Venitului Minim de Incluziune. „Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, prin Agenţia Naţională pentru Plăţi şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă