21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialJustitie in doua viteze la Milano

Justitie in doua viteze la Milano

» Verdictul dat la Milano in procesul agentilor secreti ai CIA si ai serviciilor italiene, acuzati de rapirea unui imam egiptean in acest oras in 2003, a fost primit in general cu nemultumire, unul dintre condamnati considerand ca este "o nebunie", iar SUA s-au declarat "dezamagite".

Este vorba despre un proces simbolic, primul din Europa, legat de transferurile secrete ale CIA privind unele persoane suspectate de terorism spre tari cunoscute pentru practicarea torturii, dupa atentatele din 11 septembrie 2001. Imamul egiptean Abu Omar a fost rapit pe strada la Milano pe 17 februarie 2003 in cursul unei operatiuni coordonate intre SISMI (Serviciul Italian pentru Informatii si Securitate Militara) si CIA si transferat in Egipt. Avocatii acestuia au afirmat ca a fost torturat in  inchisoarea de inalta securitate unde era detinut si au cerut daune de 10 milioane de euro.

Tribunalul din Milano a condamnat 23 de fosti agenti ai CIA si doi italieni pentru rapirea imamului Abu Omar, dar a abandonat urmarirea contra fostului sef al CIA la Roma si a fostilor numarul unu si numarul doi ai serviciilor secrete italiene. Judecatorul Oscar Magi a precizat ca cinci ex-responsabili italieni ai serviciilor secrete sunt protejati de "secretul de stat" si nu pot fi judecati, in timp ce avocatii apararii au motivat ca nu pot dovedi nevinovatia clientilor lor din cauza confidentialitatii detaliilor afacerii. In total, 26 de americani au fost judecati in contumacie si sapte italieni pentru rapirea in plina strada la Milano a imamului egiptean. Totodata, judecatorul a condamnat toti acuzatii gasiti vinovati sa ii  plateasca fostului imam un milion de euro in total.

"Ilegala", dar "aprobata"
Statele Unite si-au exprimat "dezamagirea" privind verdictul din Milano, in timp ce puternica organizatie de aparare a libertatilor civile, ACLU, a estimat "rusinos ca primele condamnari de acest tip au fost facute in strainatate, unde condamnatii ar putea sa nu isi ispaseasca pedeapsa in inchisoare". Sabrina De Sousa, care face parte dintre cei 23 de agenti CIA condamnati in Italia, a recunoscut intr-un interviu la canalul american ABC ca a "incalcat legea", dar s-a plans ca a fost abandonata de superiori, pentru ca, a spus ea,  desi ilegala, operatiunea a fost "aprobata la Washington". La randul sau, colonelul italian Luciano Seno, condamnat la trei ani de inchisoare, a calificat sentinta "o nebunie", referindu-se la faptul ca superiorii sai au fost lasati in libertate, iar el este condamnat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă